X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Informacyjna Agencja Radiowa

Bacalhau à Bráz

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2011 11:41
Za każdym razem, gdy mój luby zbliża się do kuchni z zamiarem ugotowania czegoś, serce zaczyna mi bić szybciej ze strachu.

Znów będę musiała jeść potrawę o wdzięcznej nazwie „Mieszanka Wszystkiego Co Znalazłem w Lodówce” i przełykając zmieszane ze łzami kolejne kęsy zapewniać, że obiad jest „muito bom”. Jest jednak coś, co nawet/zwłaszcza w jego wykonaniu jest znakomite. I jest w stu procentach portugalskie.

 

Bacalhau à Bráz. Cóż to takiego? Rozłóżmy tę potrawę na czynniki pierwsze.

 

Najważniejszym składnikiem jest bacalhau, czyli suszony i baaaardzo zasolony dorsz.

 

/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/

 

Wieki temu marynarze jedli go podczas wielotygodniowych rejsów do najdalszych zakątków świata. Jak na rybę ma naprawdę długą datę ważności:) Nowicjuszy może nieco zniechęcić zapach bacalhau (początkowo dorszową strefę w hipermarketach omijałam szerokim łukiem) ale gwarantuję, że z czasem można się przyzwyczaić. Podobno Portugalczycy potrafią przygotować bacalhau na 365 sposobów – po jednym na każdy dzień roku. Nie na darmo jest to ich narodowa potrawa. Jako że w Polsce niełatwo trafić na ten specjał, można go zastąpić świeżym dorszem, takim, jakiego przyrządzamy po grecku.

 

Kolejnym składnikiem, bez którego nie powstanie Bacalhau à Bráz są batatas fritas, czyli po naszemu smażone ziemniaczki:

 

/

 

Ale w smaku bardziej niż swojskie frytki przypominają one nasze chipsy, tyle że pokrojone w cieniutkie paseczki (byle nie żadne paprykowe czy serowe, najprostsze, ziemniaczane).

 

Dalej jest już banalnie: mleko, cebula, jajka, pietruszka, oliwa. Wszystko proste, niedrogie i smakuje Portugalią.

 

Bacalhau à Bráz Davida

 

składniki na 3 porcje:

300 gramów bacalhau lub świeżego dorsza (bez ości)

ok.. 400 gramów  batatas fritas lub chipsów

2 średnie cebule

3 jajka

ok.1 szklanki mleka

natka pietruszki

oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Jeśli korzystamy z prawdziwego bacalhau, należy włożyć go do wody ok. 5 godz. przed przygotowaniem, żeby wypłukać rybę z soli. Wodę kilka razy wymieniamy na czystą, pod koniec jeszcze obficie płuczemy pod bieżącą wodą. Natomiast świeżego dorsza solimy i kroimy na niewielkie kawałki.

Na patelnię wlewamy mleko i wrzucamy rybę, podgrzewamy na małym ogniu do wrzenia. W tym samym czasie w dużym garnku podsmażamy na oliwie pokrojone w plasterki cebule. Następnie wrzucamy do garnka dorsza i odrobinę mleka, w którym się moczył. Reszty mleka nie wylewamy.

Mieszamy rybę z cebulką i podsmażamy wszystko przez 3 minuty. Następnie dodajemy batatas fritas/chipsy i resztę mleka i intensywnie mieszamy. Po minucie dodajemy jajka, znów mieszamy i trzymamy na gazie jeszcze kilka minut, uważając, by się nie przypaliło. Następnie dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki i gotowe. Nie wygląda może zachwycająco, ale nadrabia smakiem.

 

BOM APETITE!

 

Adriana Bąkowska, IAR



Zobacz więcej na temat: IAR POLSKA obiad Portugalia