X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Informacyjna Agencja Radiowa

Azory, czyli miłość (i uczta) od pierwszego wejrzenia

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2013 13:05
Jednym z niewielu portugalskich regionów, których nie udało mi sie wcześniej odwiedzić, były Azory. Aż do teraz! Wczoraj wieczorem wylądowałam na wyspie Terceira. Pierwsze wrażenie: jestem w raju!

Już widok z okien lądującego samolotu mnie nie zawiódł: Terceira to królestwo przyrody, zieleni i porządku. Gdy wysiadłam, uderzył mnie świeży powiew nieskażonego spalinami powietrza, którego nie znajdziemy chyba nigdzie indziej w Europie.  Od wczoraj niewiele jeszcze widziałam i spróbowałam, ale jedno wiem już na sto procent. Portugalskie Azory  to obowiązkowy cel dla każdego turysty, który szuka czegoś więcej, niż bezcelowe smażenie się przez dwa tygodnie na plaży i hotele all inclusive.

Tymczasem kilka pierwszych zdjęć (głównie jedzenia - Terceira to zdecydowanie nie miejsce na dietę, a stolica wyspy Angra do Heroismo słynie z owoców morza).

 

stolica
stolica Azorów

Angra Do Heroismo przez wieki była obowiązkowym miejscem postoju portugalskich statków odkrywających nowe lądy i transportujących przyprawy czy herbatę. Od 1983 roku znajduje się na liście dziedzictwa światowego UNESCO.

 

azorskie
azorskie wino

Klimat co prawda nie pozwala na produkcję czerwonego wina, na Azorach powstają natomiast świetne białe wina. Na przykład to - Pedras do Lobo, bardzo delikatne i lekko kwaskowate w smaku.

 

azorskie
azorskie przysmaki

Na Azorach nie można nie spróbować lapas - to rzadko spotykany rodzaj mięczaka, przyrządzany zazwyczaj z czosnkiem. Fenomenalny!

 

azorskie
azorskie przysmaki

Ośmiornica grillowana z cebulką. To wyjątkowo niewdzięczna do przyrządzania bestia - trzeba ją długo gotować, by nie była gumowata i twarda. W Angra do Heroismo poznałam sekret dobrze zrobionej ośmiornicy: otóż w przeciwieństwie do innych owoców morza i ryb, trzeba ją przed gotowaniem porządnie zamrozić, dzięki temu mięso będzie miękkie i delikatne.

 

azorskie
azorskie przysmaki

I mój absolutny hit - telha de marisco, czyli dachówka z owocami morza. Mieszanka krewetek i omułków zalana sosem śmietanowym z pikantnymi przyprawami (na kontynencie Portugalczycy raczej unikają używania w kuchni ostrych przypraw, tu - wręcz przeciwnie) i zapieczone w glinianej wydrążonej cegle. Genialne!

Na deser już nie starczyło miejsca, ale co się odwlecze... Azorski ciąg dalszy nastąpi:) 

Zobacz więcej na temat: IAR