Świat francuskich kulinariów

Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana? Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji? Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu? Jakie cukierki kupił w Galii Asterix? Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze? Czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle? 
(zdj. ilustracyjne)
(zdj. ilustracyjne)Foto: Plateresca /Shutterstock.com
O Audycji

350 zagadnień, 1250 specjałów, 375 przepisów, 260 osobistości ze świata francuskich kulinariów, setki map, smakowitych adresów i anegdot. O książce "Francja na talerzu" rozmawialiśmy z Bogusławem Deptułą - pisarzem, dziennikarzem, historykiem i krytykiem sztuki.

***

Erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją. Autor programu, Łukasz Modelski, będzie omawiać z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór "pasujący“ do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 3.12.2023

Godzina emisji: 12.30

mo

Playlista