Decyzja o II wydaniu "Kantora od kuchni" dziwić nie powinna. To naturalna konsekwencja sukcesu książki Krzysztofa Miklaszewskiego, bliskiego współpracownika Tadeusza Kantora i dokumentalisty jego twórczości (7 książek – w tym 3 w językach obcych, 10 filmów dokumentalnych, 20 programów telewizyjnych i ponad 100 artykułów o sztuce i życiu Kantora).
Unikatowość tej pozycji, poprawionej i uzupełnionej o 10 nowych miniatur, a ukazującej się w 20. rocznicę śmierci Kantora, najlepiej zapowiadają opinie i oceny ludzi pióra z lat 2003–2004:
"Miklaszewski jest nie tylko kolekcjonerem afer i śmieszności genialnego artysty. Jego książka to także intelektualny pamiętnik podróży po fascynującym świecie, jakże innym od ponurej peerelowszczyzny." (Tadeusz Nyczek , "Przekrój")
"Każda z czterdziestu historii to kawałek dobrej literatury pisanej życiem. Życiopisanie, ale wzbogacone o sztukę teatru galicyjskiego. Zarazem znakomita literacka robota. Ciekawe , czy to wystarczy, by ta książka zasłużyła na prestiżowe nagrody?" (Paweł Zawadzki, "Twórczość")