- Cała nasza kultura wyrasta z pasterstwa, tradycji wspólnotowego wypasu - wyjaśnił nasz gość, który kontynuuje rzemiosło i sposób życia swoich przodków - Zadaniem bacy jest nie tylko wypas owiec, lecz także organizacja życia juhasów, produkcja żywności oraz handel nią - podkreślił.
Zdaniem Piotra Kohuta wypas owiec w górach ma znaczenie wręcz strategiczne. - Naukowo udowodniono, że po nieużytkach wody o wiele szybciej spływają do potoków. Wypas ogranicza więc ryzyko powodziowe - powiedział. A tradycyjne formy hodowli są też ważne dla turystyki, chronią przed pożarami, a nawet przed wymieraniem gatunków...
***
Tytuł audycji: Źródła
Prowadziła: Kuba Borysiak, Anna Szewczuk
Gość: Piotr Kohut (baca z Koniakowa)
Data emisji: 25.02.2015
Godzina emisji: 12.10
mm/jp