Gość Dwójki mówił o palącym problemie Tanzańczyków, którzy wraz ze zwiększającą się populacją i wycinką drzew mają coraz mniejszy dostęp do drewna służącego im jako materiał do gotowania.
- Wielu ekologów porusza jedynie temat związany z postępującą wycinką drzew. Problem jest jednak o wiele bardziej złożony, bo chodzi o fakt, że Tanzańczycy jedzą w ciągu dnia trzy gotowane posiłki i zwyczajnie potrzebują materiału na opał – powiedział Robert Zduńczyk, który dodał, że aby rozwiązać ten problem, zaczął współpracować z lokalną organizacją ekologów i rolników.
- Gdy okazało się, że sadzenie nowych drzew na zboczach Kilimandżaro nie wystarcza, lokalni liderzy wpadli na pomysł tworzenia brykietu z biomasy. Teraz w wielu wioskach mieszkańcy mają własne maszyny do produkcji węgla z takich właśnie materiałów – dodał Robert Zduńczyk.
Z nagrania audycji dowiemy się również, jak w tanzańskim domu wygląda kuchnia, jaka była pierwsza przygoda Roberta Zduńczyka z Afryką i jak mądrze pomagać mieszkańcom krajów rozwijających się.
***
Tytuł audycji: Puls świata
Prowadzi: Agata Kasprolewicz
Gość: Robert Zduńczyk (Fundacja Ekonomiczna Polska - Afryka Wschodnia)
Data emisji: 17.12.2017
Godzina emisji: 14.30
mz/bch