Źródło: YouTube Dwójka - Program 2 Polskiego Radia
59:01 2021_07_10 12_00_00_PR2_Mazurek_na_Wynos.mp3 Andrzej Mietkowski opowiada o urokach wyspy Bornholm (Mazurek na wynos/Dwójka)
Niezwykłe odkrycie polskich archeologów na Bornholmie
Tym razem gościem audycji "Mazurek na wynos" był Andrzej Mietkowski, dziennikarz Polskiego Radia, publicysta historyczny i tłumacz, a prywatnie wielbiciel duńskiej wyspy Bornholm.
- Gdy znajdziesz się w świecie, który ma długość 40 km, a szerokość 25 km, a do najbardziej oddalonego miejsca na tym skrawku ziemi jesteś w stanie dotrzeć w ciągu 40 minut, to stajesz się innym człowiekiem - mówił gość audycji.
- Pierwszy raz byłem z rodziną na Bornholmie piętnaście lat temu. Pojechaliśmy tam na rowery, wypłynęliśmy katamaranem, który do dzisiaj zresztą kursuje, wypływa w Polski, z dwóch miejsc: z Kołobrzegu lub z Darłówka. Spędziliśmy tam około 3 dni, na rowerach, w bezustannym deszczu, ale było po prostu świetnie. Zobaczyliśmy skandynawską perełkę. Ja się w tej wyspie zakochałem - opowiadał dziennikarz.
- Na Bornholmie wiele rzeczy jest samoobsługowych i "samopłatnych". Wzdłuż szos na przykład są rozlokowane niewielkie skrzynie z popakowanymi w kilogramowe torby ziemniakami, śliwkami, włoszczyzną, a obok jest informacja ile co kosztuje. Podjeżdżasz, bierzesz to, co potrzebujesz, wrzucasz do specjalnej kasetki należność i odjeżdżasz, albo płacisz następnego dnia. I to działa. Wszystko jest oparte na ogromnym zaufaniu - wspominał w audycji Mietkowski.
Czytaj też:
Przez wyspę płynie kilkanaście krótkich rzek, z których najdłuższa ma 22 km. Klimat wyspy charakteryzuje się dużą wilgotnością powietrza (80–90%), małymi różnicami sezonowymi temperatur, najcieplejszym miesiącem jest lipiec, ze średnią temperaturą 17 °C, a najzimniejszym styczeń, ok. 0 °C.
- Na Bornholmie są dwa rodzaje charakterystycznych budynków, pierwszy to kościoły w kształcie rotundy, białe, ze stożkowatym czarnym dachem oraz wędzarnie ryb z kilkoma, zwykle trzema lub czterema kominami. W każdej wędzarni jest instrukcja jak jeść słynnego śledzia bornholmskiego. A je się go tak, jak naszego tatara, masz rozdrobnionego wędzonego śledzia, pokrojony szczypiorek i rzodkiewkę, wszystko to mieszasz razem i dodajesz żółtko jajka - wspominał Andrzej Mietkowski. Dodał też, że Bornholm jest miejscem wypełnionym muzyką. – W lipcu i sierpniu, gdziekolwiek się ruszysz, zawsze są jakieś wydarzenia muzyczne.
***
Tytuł audycji: Mazurek na wynos
Prowadził: Robert Mazurek
Gość: Andrzej Mietkowski (dziennikarz, publicysta, tłumacz)
Data emisji: 10.07.2021
Godzina emisji: 12.00
mw