Czy gotowanie wody powoduje jej… toksyczność?

Czy gotowanie wody w czajniku może być powodem kontrowersji? Oczywiście. W internecie można znaleźć informacje, że zagotowanie tej samej wody dwa, albo trzy razy, powoduje wydzielanie się toksycznych substancji. Czy tak rzeczywiście jest?

Czy gotowanie wody powoduje jej… toksyczność?

Zdjęcie ilustracyjne

Foto: pixabay.com/kboyd


Czy wielokrotnie gotowana woda może nam zaszkodzić? (Prawdy sprawdzone/Trójka)
3:15
+
Dodaj do playlisty
+

 

– Pod względem chemicznym odpowiedź jest prosta: nie. Po internecie krążą mity, które mogą wprowadzać w błąd. Nie ma w nich żadnych argumentów naukowych. W każdej tego typu informacji jest jednak ziarnko prawdy. W wodzie, która trochę podstoi, faktycznie tworzą się minimalne ilości szkodliwych związków, ale tak samo jest, na przykład, w przypadku innych produktów spożywczych, które stoją w naszych szafkach. Co do wody, pamiętajmy, że jej zagotowanie zabija niebezpieczne wirusy i bakterie – wyjaśnia Mateusz Bereźnicki z Centrum Nauki Kopernik.

***

Tytuł audycji: Prawdy sprawdzone
Autorka: Gabriela Darmetko
Gość: Mateusz Bereźnicki (Centrum Nauki Kopernik)
Data emisji: 11.06.2020
Godzina emisji: 8.26

ml


Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.