Czy gotowanie wody powoduje jej… toksyczność?
Czy gotowanie wody w czajniku może być powodem kontrowersji? Oczywiście. W internecie można znaleźć informacje, że zagotowanie tej samej wody dwa, albo trzy razy, powoduje wydzielanie się toksycznych substancji. Czy tak rzeczywiście jest?
Zdjęcie ilustracyjne
Foto: pixabay.com/kboyd
– Pod względem chemicznym odpowiedź jest prosta: nie. Po internecie krążą mity, które mogą wprowadzać w błąd. Nie ma w nich żadnych argumentów naukowych. W każdej tego typu informacji jest jednak ziarnko prawdy. W wodzie, która trochę podstoi, faktycznie tworzą się minimalne ilości szkodliwych związków, ale tak samo jest, na przykład, w przypadku innych produktów spożywczych, które stoją w naszych szafkach. Co do wody, pamiętajmy, że jej zagotowanie zabija niebezpieczne wirusy i bakterie – wyjaśnia Mateusz Bereźnicki z Centrum Nauki Kopernik.
***
Tytuł audycji: Prawdy sprawdzone
Autorka: Gabriela Darmetko
Gość: Mateusz Bereźnicki (Centrum Nauki Kopernik)
Data emisji: 11.06.2020
Godzina emisji: 8.26
ml