Zatrucie grzybami
polskieradio.pl
Krzysztof Żukowski
22.09.2011
Jesień to tradycyjna pora na grzybobranie. Jednak warto co nieco wiedzieć o grzybach, bo łatwo pomylić niektóre gatunki trujące z jadalnymi.
foto: Glow Images
W Polsce występuje ponad 4500 grzybów. Od wieków wykorzystuje się je jako istotny składnik wielu tradycyjnych polskich potraw. Należy jednak mieć świadomość, że nieznajomość grzybów może doprowadzić do poważnego uszczerbku na zdrowiu, a nawet śmierci. Wśród tysięcy grzybów występujących na terenie naszego kraju istnieje kilka trujących gatunków, które do złudzenia przypominają gatunki jadalne.
Jeżeli po spożyciu grzybów zauważymy objawy zatrucia, takie jak:
- bóle brzucha, bóle w nadbrzuszu,
- uporczywe wymioty i biegunka,
- silne pragnienie,
- kurcze mięśni, drgawki mięśni,
- zaburzenia pracy serca i układu krążenia,
- spadek ciśnienia tętniczego krwi,
- bóle wątroby,
- silnie rozszerzone źrenice,
- stany podniecenia, odurzenia, zamroczenia, zaburzenia świadomości, utraty przytomności,
- śpiączka
powinniśmy natychmiast wezwać lekarza lub zgłosić się do szpitala !
Zanim przybędzie lekarz:
1. Zaleca się wypróżnić żołądek poprzez wywołanie wymiotów (wprowadzenie palca do gardła i podanie osolonej wody).
2. Nie wolno podawać mleka ani alkoholu!
3. Należy zabezpieczyć wymiociny oraz resztki potrawy grzybowej, ewentualnie obierzyny z grzybów (celem diagnostyki laboratoryjnej);
Wymienione zabiegi należy zastosować również do osób, które jadły tę samą potrawę, choć nie wystąpiły u nich jeszcze objawy zatrucia.
Często po wystąpieniu ww. objawów następuje okresowe polepszenie stanu zdrowia, po którym stan chorego gwałtownie się pogarsza. Zgłoszenie się w porę do lekarza może choremu uratować życie.
Czytaj więcej: grzybyjadalne.wordpress.com