Polskie Radio
Section05

STYL ŻYCIA

Słoiki pełne smaku, czyli tajemnice kiszonek i zakwasu

Kisić możemy prawie wszystko, ale… – Nie każde warzywo da się ukisić tak samo dobrze. Są takie, które warto kisić tak, jak ogórki wiosenne, czyli delikatnie. Je zjadamy po kilku dniach. Długoterminowo możemy kisić warzywa mocno dojrzale. Kisić można też owoce, ja przygotowuję tak cytryny – opowiada Mikołaj Bator. Jak zdradza, pastę z tych owoców wykorzystuje później, przygotowując dania kuchni marokańskiej. 
Zobacz więcej na temat:  Adriana Marczewska Trójka dieta jedzenie zdrowie kuchnia warzywa owoce

400-letni podlaski Dąb Dunin skradł serce turystów

Jest wysoki na 13 metrów, gruby na 7 metrów i widział już niejedno, z potopem szwedzkim na czele. Dąb Dunin, zwany także Strażnikiem Puszczy, zaczął rosnąć w podlaskiej wsi Przybudki w gminie Narew najpóźniej w 1621 roku. Teraz ma szansę, by oficjalnie stać się jedną z wizytówek Podlasia. Miłośnicy dębu zgłosili go do konkursu Drzewo Roku 2021, bo wierzą, że 400-latek może zauroczyć nie tylko ich.
Zobacz więcej na temat:  Piotr Firan Trójka drzewo podlaskie Podlasie

PORADNIK Jak przetrwać falę upałów? Zobacz porady kardiologa i ratownika wodnego

Przed nami fala upałów. Termometry mają pokazać w weekend nawet do 35 st. C. Kardiolog zaleca, aby m.in. pić dużo wody, zrezygnować ze słodkich napojów, a sport uprawiać i pielić ogródek tylko rano lub wieczorem. Ratownik przypomina natomiast, żeby nad wodą rodzice wciąż mieli dzieci na oku, ostrzega, czym grożą - skok do wody i szok termiczny.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA pogoda upały zdrowie społeczeństwo