Na co uważać podczas gotowania? Niejednemu kucharzowi zdarzyło się błądzić. Jak omijać kulinarne pułapki, z których nie da się wyjść obronną ręką? Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kulinaria Trójka
"Ta książka to przewodnik po moich uczuciach" - Nie jestem kobietą, która klnie i rzuca garami, tylko wrażliwą artystką, która wie jak pomóc ludziom w sposób wrażliwy, choć czasem bardzo hałaśliwy - mówi współautorka "Autobiografii apetycznej". Zobacz więcej na temat: biografia KSIĄŻKA kulinaria KULTURA Magda Gessler Małgorzata Kościelniak
Wielki test o żywności - Potrafię również obrać ziemniaki, włożyć je do garnka i w odpowiednim momencie je wyjąć, nieźle radzę sobie z jajecznicą - mówił w Jedynce znany dziennikarz. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska Małgorzata Kościelniak Roman Czejarek konkurs Maciej Orłoś
Restauratorzy w Polsce to głównie amatorzy Polskim restauratorom brakuje profesjonalizmu w podejściu do prowadzenia tego rodzaju biznesu. Zobacz więcej na temat: firma GOSPODARKA
Jak ugotować zupę? Talerz gorącej, pożywnej zupy nie raz może uratować nam dobre samopoczucie i zdrowie. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta Patryk Kuniszewicz
Kiszonki, czyli samo zdrowie na jesienne i zimowe dni Kiszenie to nie tylko jeden z najbardziej popularnych sposobów na konserwowanie warzyw na zimę, ale także porcja witamin i naturalny probiotyk, czyli samo zdrowie dla naszego układu pokarmowego. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kiszenie kapusty kiszenie ogórków Trójka warzywa
Dobry kucharz musi mieć żyłkę odkrywcy W gotowanie bawi się coraz więcej osób, niezależnie od płci i wieku. Stało się to modne. Co zrobić, żeby stało się również sposobem na dostatnie życie? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta Patryk Kuniszewicz
Praca kucharza bez tajemnic Gotowanie stało się w ostatnich latach niezwykle trendy. Nic dziwnego, że wiele osób chciałoby uczynić z tego swoją pracę. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz praca
Jesienna, gruszkowa poezja smaku... Na straganach możemy znaleźć różne odmiany gruszek, choćby najpopularniejsze - żółte i pękate klapsy albo zielone i smukłe konferencje. Kupujemy je zazwyczaj twarde, a po kilku dniach w domu stają się bardzo soczyste i miękkie. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka
Makaron z dynią piżmową, szpinakiem i fetą Płaty lasagne, czosnek, szpinak i dynia... Ciekawym pomysłem na połączenie tych składników jest przepis, który Katarzyna Pruchnicka znalazła w ostatniej książce Jamiego Oliviera. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka
Zapomniane przepisy powracają do łask Przepisy kulinarne i same składniki potraw składniki co jakiś czas przeżywają swoje odrodzenie. Pokrzywa, czy sok z brzozy, znane sprzed lat, znów stają się popularne. Zwłaszcza, że - by je dostać - wcale nie trzeba odwiedzać drogich restauracji. Wiele z takich produktów znaleźć można nawet w centrach miast, na przykład na drzewach owocowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia polska kulinaria Piotr Firan zdrowie
Pierogi i dieta bezglutenowa? To można pogodzić! Tradycyjne ciasto na pierogi wyrabia się z mąki pszennej, która w przypadku diety bezglutenowej jest całkowicie zakazana. Wystarczy jednak użyć np. mąki gryczanej i kukurydzianej, żeby przygotować równie smaczne danie. Zobacz więcej na temat: Anna Popek dieta pierogi przepisy kulinarne kulinaria
Czym kuszą nas bary szybkiej obsługi? Wielu ludzi, zupełnie nieświadomie, daje się "złapać" w pułapki zastawiane przez koncerny gastronomiczne, oferujące tzw. "szybkie" posiłki. - W takich daniach po pierwsze jest miks cukru, soli i tłuszczu, które wzmacniają smak i mogą mieć działanie uzależniające - mówi Ewa Trusewicz, dietetyk. - Ważny jest też specjalnie stworzony zapach, który przyciąga nas do tych lokali. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria zdrowie
Odpowiednio przyrządzone sushi to samo zdrowie - Musimy mieć świadomość, że większość ryb jest przemrażana już na samych kutrach. Po odłowieniu są one odkładane na lodzie. W domu warto jednak i tak zamrozić rybę przed zjedzeniem, bo to pozbawia ją wszelkich pasożytów - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni. Zobacz więcej na temat: Anna Popek kulinaria sushi
Grzybowe delicje. Lekkie danie prosto z lasu Najbardziej popularne w polskiej kuchni są grzybki w śmietanie i z cebulą. Jeśli jednak szukacie przepisów na lżejsze potrawy, propozycja Janusza Mizery będzie idealna. Zobacz więcej na temat: Anna Popek grzyby kuchnia polska kulinaria przepisy kulinarne
Owcze sery dostawali już rzymscy legioniści Choć owcze sery są obecne niemal w każdej kuchni Europy, to jedne z najlepszych pochodzą z Hiszpanii. Zobacz więcej na temat: Anna Popek kuchnia hiszpańska kuchnia polska kulinaria przepisy kulinarne
Stolica ma jadalne lica Oblicze Warszawy to głównie bloki, arterie i nowoczesne wieżowce. Okazuje się jednak, że "twarz" tej metropolii jest "przypudrowana" zielenią, którą można... jeść. Goście audycji "Na cztery ręce" opowiadali, co smacznego w warszawskiej trawie szumi? Zobacz więcej na temat: kulinaria Warszawa
Ewa Wachowicz - gotująca Miss Polonia Miss Polonia, producentka, dziennikarka telewizyjna, rzecznik prasowy rządu, kucharka... wydawałoby się, że ta kobieta żadnej pracy się nie boi. Dla wielu Polek jest wzorem do naśladowania. Oczywiście mowa o Ewie Wachowicz. Zobacz więcej na temat: Czwórka