Polskie Radio
Section05

STYL ŻYCIA

Alternatywa dla szusowania po śniegu. Sprawdziliśmy, jak działają nartorolki

W czwartkowy poranek ogródek radiowej Trójki przy ulicy Myśliwieckiej zamienił się w tor jazdy na nartorolkach. – Znam osoby, które nigdy nie biegały na nartach, a zaczęły na nartorolkach i się w nich zakochały – mówiła Katarzyna Witek, trenerka z Towarzystwa Narciarskiego "Biegówki" AWF w Warszawie. Jak wygląda ten sprzęt? Czy nauczenie się uprawiania tego nowatorskiego sportu przychodzi z łatwością? Sprawdzał to dla nas Mateusz Drozda.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Paweł Turski Mateusz Drozda sporty zimowe narty aktywność fizyczna

Smart city w Polsce? Na czym polega idea miasta piętnastominutowego?

Szkoła, praca, sklep, bank oraz przychodnia zdrowia w zasięgu krótkiego spaceru to dziś marzenie niejednego mieszkańca dużego miasta. Pod wpływem pandemii coraz więcej mówi się o wcielaniu urbanistycznej koncepcji miast piętnastominutowych. Na czym polega tzw. smart city? Czy idea ma szansę ziścić się również w Polsce? 
Zobacz więcej na temat:  Trójka smart city Mateusz Drozda Kuba Witkowski miasto miasto przyszłości

Jakość powietrza w biurze wpływa na efektywność. Jak korzystać z klimatyzacji mądrze?

Jakość powietrza w miejscu pracy ma wpływ na funkcje poznawcze, w tym na czas reakcji, zdolność koncentracji, a także na wydajność pracy – udowodnili naukowcy przynależącej do Uniwersytetu Harvard Szkoły Zdrowia Publicznego im. T.H. Chana. 
Zobacz więcej na temat:  Trójka Piotr Firan Paweł Turski powietrze klimatyzacja zanieczyszczenie zanieczyszczenie powietrza praca grzyby choroba zdrowie

Baranina – niedoceniane mięso o prozdrowotnym działaniu

Baranina jest doceniana przez nieliczną grupę Polaków, zwłaszcza przez mieszkańców Podhala, którzy zachwalają ją jako zdrowe i, po odpowiednim przyrządzeniu, smaczne mięso. I mają rację. Baranina posiada nie tylko interesujący smak, ale także sporo walorów zdrowotnych. W dniu 20 października, czyli w Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni o sposoby przyrządzenia tego rodzaju mięsa zapytaliśmy zarówno eksperta, jak i miejscowych.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Piotr Firan baranina Podhale Tatry kuchnia polska