Wegetarianizm. Wolny wybór czy geny?
Gość Czwórki przyznaje, że nie wyobraża sobie lodówki, w której dwie dolne półki świeciłyby pustkami. - Warzyw przestałam się bać, kiedy nauczyłam się je przyrządzać na różne sposoby - wspomina.
Bohaterami najnowszej książki Dominika Wójciak są pomidor, szparagi, brukselka, cebula, fasolka szparagowa, ogórek, papryka, bakłażan oraz pietruszka. - To niedoceniane warzywo, które na talerzu występuje głównie jako dekoracja. Tymczasem jego korzeń ma słodki smak i jeśli dobrze go potraktować, to świetnie sprawdzi się nawet w deserach - mówi blogerka i zdradza, dlaczego natka pietruszki jest najlepszą przyjaciółką kobiety.
W audycji prezentujemy też przepisy na nieoczywiste wykorzystanie warzyw w kuchni - m.in. ciasto pietruszkowe z bitą śmietaną i z orzechami oraz pietruszkowy budyń.
Dominika Wójciak Wydaje mi się, że lepiej już kupować warzywa z marketu niż mięso, które zostało przemysłowo wyhodowane. Marchewka czy pietruszka, nawet jeśli została poddana jakiejś obróbce, i tak jest zdrowsza dla naszego organizmu niż produkty pochodzenia zwierzęcego
***
Tytuł audycji: Dzień Kobiet
Prowadzą: Karina Terzoni i Aleksandra Jasińska
Gość: Dominika Wójciak (blogerka, felietonistka, autorka książki "Sezonowe warzywo. Wegetariańska uczta")
Data emisji: 24.03.2017
Godzina emisji: 8.16
kul