Polskie Radio
Section05
jedzenie

Fast food coraz popularniejszy. Dlaczego go wybieramy?

Według najnowszych badań przeprowadzonych przez jedną z firm technologicznych, w pierwszym kwartale tego roku średnio o 5 procent wzrósł ruch w punktach typu fast food. - To może być oznaką, że po czasie pandemii branża gastronomiczna nieco się odbiła - mówi Marcin Wojtasik, antropolog, socjolog oraz restaurator. - To także pokazuje zmiany społeczne, które zachodzą zwłaszcza w większych miastach.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński fast food pizza jedzenie badanie

Zdrowe jelita to podstawa naszej odporności. Co i jak jeść, by o nie zadbać?

Jak się okazuje, nasz układ odpornościowy w dużej mierze zależny jest od stanu naszych jelit. Zasiedlająca go flora bakteryjna, zwana mikrobiotą, odgrywa kluczową rolę w budowie odporności naszego organizmu. Oznacza to, że prawidłowa dieta zwiększa odporność, a powiedzenie "jesteś tym, co jesz" w tym kontekście nabiera zupełnie nowego znaczenia.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA zdrowie jedzenie dieta Trójka Krzysztof Łoniewski

Bezmięsny schabowy przyszłością naszej kuchni? Nadchodzi rewolucja alternatywnych białek

W Europie gwałtownie rośnie sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego. Związane jest to m.in. z rosnącą świadomością konsumentów na temat wpływu spożycia mięsa na ludzkie zdrowie i długość życia. Dlatego coraz większą karierę robią alternatywne źródła białka. Nie bez znaczenia jest też fakt, że zwiększenie ich produkcji ma również wpływ na gospodarkę i klimat.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA jedzenie zdrowe odżywianie wegetarianizm weganizm zdrowie i dieta ekologia rolnictwo białko hodowla zwierząt klimat mięso Trójka Szymon Majchrzak Krzysztof Łoniewski

Rewolucja, dramat, wściekłość: koniec z pizzą i lodami po północy! Na razie w Mediolanie

Władze Mediolanu planują rewolucyjne posunięcie: chcą zakazać sprzedaży po północy pizzy, lodów i napojów na wynos. Powód: skargi mieszkańców miasta na uciążliwości nocnego życia. Sprzedawcy są wściekli, turyści rozżaleni. Czy nadchodzi rewolucja w podejściu do biznesu turystycznego?
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA turystyka Włochy Mediolan pizza napoje jedzenie Kraków Miasto Jest Nasze Józef Niewiarowski Piotr Łodej Trójka

Drożdże kontra zakwas. Chleb - jak i z czego najlepiej go wypiekać?

Piekarstwo, podobnie jak wiele innych dziedzin życia, ewoluuje. Zmieniają się składniki czy sposoby wypieku. Mimo że obecnie w publikacjach nt. piekarstwa dominuje zakwas, to drożdże ciągle mają swoich fanów. Należy do nich Piotr Kucharski - autor książek o pieczeniu - który podzielił się w "Drodze przez mąkę" swoimi spostrzeżeniami na temat wypieków.
Zobacz więcej na temat:  Dwójka kulinaria gotowanie jedzenie chleb wypieki Łukasz Modelski Piotr Kucharski

Jedzenie instagramowe i danie wiralowe. Czy wygląd potraw jest najważniejszy?

Rozwój mediów społecznościowych dotyka każdej dziedziny życia i wyjątkiem nie jest kuchnia. Restauracje i twórcy wykorzystują media do promowania swoich przepisów i dań. Małgorzata Minta opowiedziała w audycji "Drogą przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia m.in. o zjawisku jedzenia instagramowego, za którym niekoniecznie musi iść smak.
Zobacz więcej na temat:  Dwójka fotografia gotowanie jedzenie żywność Łukasz Modelski Małgorzata Minta media społecznościowe

Proszek zamiast kotleta? Oczywiście! Zbilansowane, zdrowe i łatwe do przygotowania

Trzeba iść z duchem czasów: zbilansowane posiłki w proszku "ready to eat" ("gotowy do zjedzenia") mogą być doskonałym zamiennikiem normalnej porcji jedzenia. Są szybkie do przygotowania, dobrze skomponowane, pozbawione chemicznych ulepszaczy. Nie powinny jednak zastępować normalnej diety: mogą być jej uzupełnieniem, bądź, czasami, posiłkiem zastępczym, kiedy np. nie mamy czasu.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA jedzenie zdrowie dieta odchudzanie Krzysztof Łoniewski Trójka

"Jedzenie w sztuce": smakowita wystawa w krakowskim Muzeum Sztuki Współczesnej MOCAK

"Jedzenie w sztuce" to 11. wystawa z flagowej serii MOCAK-u, w której konfrontowane są ważne obszary życia z refleksjami artystów, analizowane zawarte w nich prawdy i związane z nimi manipulacje. Tematami wcześniejszych ekspozycji były: historia, sport, ekonomia, zbrodnia, gender, medycyna, ojczyzna, sztuka, natura, polityka. Jedzenie w tym kontekście jest wyjątkowe, bo stoi u podstaw życia, przez co ma wpływ na wiele jego aspektów. Wystawa będzie czynna przez blisko rok, od 11 kwietnia 2024 roku do 16 marca 2025 roku, i towarzyszyć jej będzie wiele interesujących wydarzeń.
Zobacz więcej na temat:  KULTURA SZTUKA wystawa Muzeum Sztuki Współczesnej MOCAK malarstwo fotografia Kraków jedzenie Radosław Nałęcz Trójka