- Od czasów poprzedniej książki Piotra Kucharskiego wiele się zmieniło. Powstały m.in. publikacje naukowe, które autor wykorzystał w najnowszym dziele.
- W "Piekarni Kucharskiego" poznamy przepisy oparte na drożdżach. Zdaniem autora takie wypieki są mniej skomplikowane niż te na zakwasie.
- Drożdże, zarówno suche jak i świeże, są proste w użyciu i powszechnie dostępne.
"Piekarnia Kucharskiego" to najnowsza książka gościa Polskiego Radia. Autor przedstawia w niej przepisy i sposoby na pyszne wypieki. Od jego poprzedniej książki minęła dekada. Co w tym czasie się zmieniło?
Nowy sposób wypiekania
Piotr Kucharski powiedział w audycji, że przez ostatnie lata zmieniły się nie tylko wypieki, ale również wiedza na ten temat. - Dziesięć lat temu wyszła moja pierwsza książka. Przez ten czas nauczyliśmy się bardzo dużo, powstało szereg publikacji. Nie tylko kucharskie, ale także naukowe. Można z nich czerpać naprawdę cudowną wiedzę - powiedział.
- Jako osoba, która chce być ciągle na bieżąco, stwierdziłem, że chciałbym, aby ludzie piekli ciągle z mojej książki, ale w nowszy sposób - dodał.
Drożdże czy zakwas?
Piotr Kucharski zdradził, że pomimo "mody" na przepisy wypiekania na zakwasie, on pozostał wierny drożdżom. - Wielu moich kolegów piecze wyłącznie na zakwasie, ja jednak uwielbiam używać drożdży. Szczególnie w książce. Jeżeli umieściłbym tam przepisy wyłącznie na zakwasie, to spotkałaby się z kiepskim odbiorem. Ludzie chcą też prostych rzeczy - podkreślił.
Wypiekanie na drożdżach ma także swoją szkołę. Można bowiem używać zarówno drożdży świeżych, jak i suchych. Przewaga drożdży nad zakwasem to m.in. przewidywalność. Są prostsze w użyciu i powszechnie dostępne. - Nie możemy się obrażać na drożdże. Są wspaniałym odkryciem i wymysłem piekarnictwa - powiedział Piotr Kucharski.
25:58 PR2 2024_04_21-12-30-05.mp3 Piotr Kucharski o sztuce wypiekania (Droga przez mąkę/Dwójka)
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Piotr Kucharski (autor książki kulinarnej "Piekarnia Kucharskiego")
Data emisji: 21.04.2024
Godzina emisji: 12.30
dz/pg