Focaccia sprzed 9 tysięcy lat. Wypiek tego typu pojawił się już w późnym neolicie Badania wskazują, że między 7000 a 5000 rokiem p.n.e. rolnicze społeczności w regionie Żyznego Półksiężyca na Bliskim Wschodzie wypiekały duże bochenki chleba i odpowiednik obecnej focaccii o różnych smakach na specjalnych tacach. Zobacz więcej na temat: kulinaria HISTORIA Mezopotamia Bliski Wschód archeologia chleb wypieki prehistoria odkrycia i ciekawostki odkrycia archeologiczne
Bartek Kieżun i chorwacki tygiel smaków Położenie geograficzne i historyczne losy Chorwacji sprawiają, że kulinarnie i kulturowo to niezwykle dobrze wymieszany tygiel, w którym znajdziemy ślady Rzymian, Greków, Turków, Austriaków czy Węgrów. - Jak mogło się to wymieszać, skąd różne smaki się tu wzięły, jest tym, co mnie w kuchni najbardziej interesuje - mówi Bartek Kieżun, autor "Chorwacji do zjedzenia". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Bartek Kieżun gotowanie Chorwacja STYL ŻYCIA podróże
Obiady czwartkowe w "Popołudniówie". W stylu chorwackim i kaszubskim To będzie prawdziwa czwartkowa, Czwórkowa uczta. Nasze studio odwiedzą Bartek Kieżun i Ewa Szczęsna, czyli włoska mama. Zabiorą nas w swój kuchenny świat. Z Bartkiem poznamy smaki Chorwacji, z Ewą przysmaki Kaszub. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Książka kucharska "Smaki świata" Zuzy Lisowskiej - Gotowanie to moja pasja, którą zaszczepiły we mnie mama i babcia - mówi Zuza Lisowska, miłośniczka podróży i mistrzyni kuchni. W przeszłości brała udział w programie MasterChef, a teraz przedstawia swoją pierwszą książkę kucharską, która zabierze czytelników w kulinarną podróż dookoła świata. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie restauracja Michał Witak Numer Raz Zuza Lisowska podróże
Rakotwórcze substancje w przyborach kuchennych. Alert GIS Uwaga na groźny dla zdrowia zestaw przyborów kuchennych. Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych. Produkt jest wycofywany ze sklepów. Sprawdź, czy nie masz go w kuchni. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo zdrowie GIS
Nie tylko wuzetka. "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" - nowa wystawa w Muzeum Warszawy Wystawa "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" opowiada historię miasta… od kuchni. Przedstawia osiem wieków historii żywienia w Warszawie. Zobacz więcej na temat: Muzeum Warszawy Anna Stempniak Warszawa jedzenie
Co przez wieki jedzono w stolicy? O tym opowie nowa wystawa w Muzeum Warszawy O tym, czym była i jest kuchnia warszawska od średniowiecza po współczesność, opowiedzą odkrycia archeologiczne, przedmioty codziennego użytku, archiwalia i fotografie oraz dzieła sztuki dawnej i nowoczesnej prezentowane na wystawie "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" w Muzeum Warszawy. Zobacz więcej na temat: odkrycia i ciekawostki Warszawa Muzeum Warszawy
Dieta a zdrowie. Co zrobić, by nasza kuchnia nam służyła? Zdrowy tryb życia, to nie tylko aktywność fizyczna czy unikanie niezdrowych nawyków. To także zdrowa dieta. O tym, jak skomponować optymalne menu, które będzie służyło utrzymaniu zdrowia, opowiedziała w Polskim Radiu 24 dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna. Zobacz więcej na temat: zdrowie dieta zdrowe odżywianie dietetyczka Polskie Radio 24 Artur Wolski Hanna Stolińska
Kiedy robot zrobi nam obiad? Sztuczna inteligencja w kuchni Sztuczna inteligencja to gorący temat. Wdziera się w każdą dziedzinę naszego życia, wchodzi też do naszych kuchni, podaje nam dania. A kiedy AI ugotuje nam obiad? Na to pytanie odpowiedzi szukali Piotr Firan i jego goście - Przemysław Ziemichód, dziennikarz kulinarny, i Adam Grzanka, bloger. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan jedzenie sztuczna inteligencja gotowanie nowe technologie czatbot
Europa na talerzu - Europejski Festiwal Smaku Dzięki Europejskiemu Festiwalowi Smaku - nie przemierzając setek kilometrów - można poznać różnorodne smaki Europy. Wydarzeniu towarzyszą koncerty, wystawy i inne wydarzenia kulturalne. O idei oraz smakach, których będzie można zakosztować w Lublinie, mówił Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny wydarzenia. Zobacz więcej na temat: Dwójka KULTURA kulinaria kuchnia polska Lublin Lubelszczyzna tradycja Łukasz Modelski Europejski Festiwal Smaku
Co dziś na obiad? "Męskie gotowanie" z Zuzą Lisowską Gotować każdy musi - jedni z potrzeby, a drudzy z ogromnej pasji. Dzisiejsza gościni "Męskiego gotowania" pokazała, jak wyjątkowe mogą być niektóre dania. Burger z arbuzem? O tym i innych nietypowych połączeniach i kulinarnych podróżach po świecie opowiedziała Zuza Lisowska. Zobacz więcej na temat: gotowanie kulinaria podróże Jakub Jamrozek Czwórka Zuza Lisowska jedzenie arbuz
Bogdan Gałązka: moim marzeniem było zostać kucharzem - Już dwa lata chodziłem do szkoły kulinarnej i kiedyś Kurt Scheller mówi do mnie: "Bogdan, czy ty nie chcesz być kucharzem?" - opowiada w Programie 1 Polskiego Radia Bogdan Gałązka, jeden z najbardziej znanych kucharzy w naszym kraju. Czy właśnie wtedy rozpoczęła się jego przygoda z kuchnią i smakami? Zobacz więcej na temat: Anna Stempniak jedzenie gotowanie Bogdan Gałązka
Przez żołądek do serca, czyli film "Bulion i inne namiętności" W audycji "Droga przez mąkę" spotkaliśmy się z kulturoznawcą i miłośnikiem gotowania Jakubem Gutkiem, z którym rozmawialiśmy o najnowszym filmie Anh Hung Trana "Bulion i inne namiętności". Zobacz więcej na temat: gotowanie Jakub Gutek
Lody to prosta sprawa – zdradza Peter Bertoti, właściciel kultowej podwarszawskiej lodziarni Zaczynał od wielkiej, międzynarodowej firmy, gdzie osiągnął wysokie stanowisko menadżerskie. A jednak pewnego dnia postanowił rzucić tę pracę i "wyjechać w Bieszczady". A właściwie do podwarszawskiego Pruszkowa, gdzie założył kultową dziś lodziarnię. Dzisiaj chodzi się na lody "do Włocha", chociaż to jego dziadek był Włochem, a on ma obywatelstwo… węgierskie. W porannym "Zapraszamy do Trójki" Peter Bertoti opowiadał o sobie i swoich lodach. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA lody jedzenie smak nagroda Pruszków Robert Grzędowski Trójka kulinaria desery
Słodki, słony, kwaśny, gorzki... Jakie smaki rozróżniamy? Odpowiedź na pytanie "ile mamy smaków?" wcale nie jest taka prosta i oczywista, jak się nam wydaje. Jak powiedział w audycji "Eureka" Michał Rolecki, dziennikarz naukowy oko.press, na pewno większość z nas kojarzy z podręczników rysunek z zaznaczonymi na języku lokalizacjami receptorów odpowiedzialnych za smak słodki, słony, kwaśny i gorzki. Okazuje się jednak, że jest ich więcej. Zobacz więcej na temat: Anna Stempniak smak NAUKA zdrowie jedzenie słodkości
Chwasty na talerzu. Które z nich będą najlepsze do spożycia? Otaczają nas latem, ale nie wiemy o tym, że mogą wylądować na naszym talerzu - chwasty. Mogą być one skarbnicą zdrowych roślin, z których można skomponować pyszny posiłek lub koktajl. Zobacz więcej na temat: Ula Kaczyńska Urszula Kaczyńska Rafał Sławoń zioła chwasty gotowanie
Pora na kuchnię Orientu. Martyna Chomacka prezentuje najciekawsze smaki Azji - Dla mnie Azja była takim miejscem, gdzie odnalazłam siebie, kulinarnie i życiowo. Tam czułam się osadzona; kulinarnie to mój azymut - przyznaje Martyna Chomacka, autorka książki "zOrientuj się! Smaki Azji dla każdego". W radiowej Czwórce podróżniczka przedstawiła wybór najciekawszych smaków z tego kontynentu, nie ograniczając się do popularnej kuchni tajskiej czy japońskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński gotowanie Azja kulinaria kuchnie świata kuchnia tajska kuchnia chińska
Kuchnia koreańska - najpopularniejsze dania i ich rodowód W audycji "Droga przez mąkę" (4.08) rozmawialiśmy o książce Jiny Jung "Domowa kuchnia koreańska". Naszym gościem był Marcin Wojtasik, kulturoznawca i restaurator. Zobacz więcej na temat: Korea Południowa Łukasz Modelski Dwójka