Pizza hawajska za 500 zł. Ta cena to nie pomyłka Najdroższa pizza z ananasem kosztuje 100 funtów (ponad 500 zł) i można ją zjeść w restauracji Lupa Pizza w Norwich w Wielkiej Brytanii. Dlaczego tyle kosztuje? - Nienawidzę ananasa na pizzy - stwierdził współwłaściciel lokalu Francis Woolf. Tak wysoką ceną chce zniechęcić klientów. Zobacz więcej na temat: pizza kulinaria jedzenie fast food Włochy Wielka Brytania Europa ŚWIAT
Światowy Dzień Pizzy. Czy pizza jest niezdrowa? - Problem polega na tym, że nie kończymy na jednym kawałku, tylko zjadamy zdecydowanie za dużo takich produktów. Chodzi o to, żebyśmy jedli optymalnie, w odpowiedniej ilości. Znaczenie ma też wielkość porcji - mówi w Światowym Dniu Pizzy w "Sygnałach dnia" w Programie 1 Polskiego Radia dietetyczka prof. Anna Harton z Katedry Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW. Zobacz więcej na temat: Zobacz także Daniel Wydrych jedzenie fast food pizza kebab hamburger zapiekanki hot dog kulinaria
Wiemy, którą pizzę kochają Polacy. To ją wybierają najczęściej Margherita podbiła serca Polaków w 2024 roku. Była najczęściej wybieranym rodzajem pizzy -wynika z danych aplikacji PanParagon. Tuż za nią uplasowała się popularna capricciosa. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo kulinaria jedzenie pizza ranking
Wieczne Miasto od kuchni. Co warto zjeść w Rzymie? - Właściciel jednej z rzymskich pizzerii powiedział do mnie, że "prawdziwe szczęście waży 180 gram". To kulka ciasta na pizzę rzymską, nie na neapolitańską - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Magdalena Wolińska-Riedi, lingwistka, tłumaczka i dziennikarka. Co warto zjeść, będąc w Rzymie? Dlaczego nie jest to tylko pizza? Z jakiego powodu obiad je się do godz. 14.00? Zobacz więcej na temat: Zobacz także Ula Kaczyńska Rzym Włochy Magdalena Wolińska-Riedi
Polacy potrafią w pizzę. Dwie polskie pizzerie w gronie najlepszych na świecie Polska kuchnia po raz kolejny znalazła się w centrum uwagi międzynarodowych rankingów dzięki spektakularnym osiągnięciom dwóch polskich pizzerii. Sieć "Olio welovepizzanapoletana" zajęła 36. miejsce w prestiżowym rankingu "50 Top World Artisan Pizza Chains 2024" dla sieci restauracji, a pabianicka pizzeria "Zielona Górka" została wyróżniona w zestawieniu "50 Top Pizza World 2024", plasując się na 97. pozycji wśród najlepszych pizzerii świata. Zobacz więcej na temat: gospodarka polska kulinaria pizza ranking gotowanie restauracja
Szukają testera. "Praca marzeń" czeka na chętnych Ta wiadomość z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników kuchni włoskiej. Jedna z restauracji w Wiedniu szuka testera pizzy. Płaci za to sowite wynagrodzenie. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT jedzenie restauracja Austria Wiedeń Włochy pizza żywność praca
Korzenie kuchni włoskiej Pizza czy spaghetti to dania, które są znane na całym świecie. Co stoi za fenomenem włoskiej kuchni? O tym porozmawialiśmy w Programie 2 Polskiego Radia. Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Paweł Bravo - felietonista kulinarny. Zobacz więcej na temat: Dwójka jedzenie Łukasz Modelski Paweł Bravo
Włoska uczta w domu. Matteo Brunetti zdradza, jak ją przygotować Matteo Brunetti - Włoch z urodzenia z polskim, romantycznym sercem, finalista 6. odsłony Masterchefa. W Czwórce opowiada, jak powinna wyglądać włoska uczta i jak przygotować ją samodzielnie w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Matteo Brunetti jedzenie przepisy kulinarne przepisy
Pasta e basta! Włosko-polska fascynacja Dlaczego warto wiedzieć, że "penne" i "pene" to nie to samo? Czy włoska muzyka to wyłącznie italo disco? Co dzieje się, kiedy "Ti amo" i "Kocham Cię" stają się tak samo bliskie? To wszystko zdradzamy w specjalnej audycji Pasta e basta!, w której zapraszamy do Włoch, ale także rozmawiamy z Włochami zakochanymi w Polsce. Zobacz więcej na temat: Czwórka Włochy Jakub Jamrozek Prawie lato POP-UP Czwórki
Polacy "potrafią w pizzę". Dwie polskie pizzerie wśród najlepszych w Europie Dwie polskie pizzerie wśród najlepszych w Europie. Restauracja Zielona Górka z Pabianic zdobyła tytuł najlepszej pizzerii w Polsce. Wyróżniona została także warszawska restauracja Ciao a Tutti. Zobacz więcej na temat: pizza kulinaria gotowanie
Smażone grzechy Neapolu. Bartek Kieżun wyznaje, czego nie warto odpuścić Bartek Kieżun powraca z nowym cyklem wydawniczym. Tym razem "łakomym okiem" spogląda na jedno z najbardziej nieoczywistych miast słonecznej Italii. - Neapol stoi przede wszystkim pizzą, a tuż obok jest jedzenie smażone - mówi w Czwórce. - Będąc w Neapolu, trzeba się nauczyć dwóch słów: pizzeria i friggitoria - to miejsce, gdzie smażą wszystko, co da się usmażyć, i robią to świetnie. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże Włochy kulinaria Neapol Bartek Kieżun
Pękające garnki z Cypru. Polki zbadały starożytne naczynia kuchenne z Nea Pafos Dr Edyta Marzec i Monika Miziołek z Instytutu Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN oraz dr Kamila Nocoń z Centrum Archeologii Śródziemnomorskiej Uniwersytetu Warszawskiego opisały ceramikę kuchenną, którą przed wiekami posługiwali się mieszkańcy cypryjskiego Nea Pafos. Zobacz więcej na temat: HISTORIA archeologia Cypr odkrycia archeologiczne odkrycia i ciekawostki historia Europy Grecja Włochy starożytność starożytna Grecja starożytny Rzym kuchnia grecka
Pizza i makarony. Jak gotować po włosku? We Włoszech gotowanie już dawno podniesiono do rangi sztuki, a kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Włoska kuchnia to luz, zabawa, bycie razem. I regionalna różnorodność, która sprawia, że te same dania w różnych miejscach smakują inaczej. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie jedzenie Piotr Firan
Matteo Brunetti i kuchnia w polsko-włoskim domu - Kiedyś mówiłem, że jestem bardziej Włochem niż Polakiem. Dziś mówię, że czuję się w 100 procentach Włochem i w 100 procentach Polakiem - przyznaje Matteo Brunetti, finalista 6. odsłony Masterchefa, który 6 lat temu na stałe związał się z Polską, a w mediach społecznościowych dzieli się wybornymi przepisami na włoskie dania. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Włochy Matteo Brunetti kuchnia gotowanie
Italianista: trudno, żebyśmy makaron al dente nazywali makaronem "na ząb" - Italianizmy, zarówno te, które trafiły do polszczyzny w minionych wiekach i dekadach, jak i te, które trafiają współcześnie, kreują pewną niszę. To jest nisza silna i istotna, gdyż funkcjonuje dosyć mocno w konkretnych obszarach społeczeństwa. W przeszłości była to muzyka, sztuki piękne, sztuki kulinarne. W tej chwili to właśnie gastronomia wydaje się najbardziej dominującym obszarem oddziaływania - mówił w Dwójce Łukasz Jan Berezowski, współautor książki "Italiano vero. Leksyka włoska w polszczyźnie XXI wieku". Zobacz więcej na temat: Włochy KSIĄŻKA Jakub Kukla italianistyka KULTURA Dwójka język polski Uniwersytet Łódzki
Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jak ewoluował pszenny placek? Pizza jest jednym z najpopularniejszych przysmaków na świecie. Ten pszenny placek występuje w niezliczonej ilości odmian i smaków, a jego wielbiciele postanowili go uczcić. 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński pizza jedzenie
Emiliano Castagna: nie ma jednej kuchni włoskiej Emiliano Castagna, mediolańczyk znany pod pseudonimem "Mieszu, mieszu", rozsławia kuchnię włoską w Polsce. Podkreśla jednak, że jednej kuchni włoskiej nie ma. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński gotowanie makaron kuchnia regionalna
Podróż na Sycylię. Odczaruj Katanię. Czy warto tam jechać? Stereotypowe skojarzenia z Sycylią to mafia i zagrożenia związane z Etną. To jednak też wyspa pełna niezwykłych smaków, wulkanicznych darów, przyjaznych ludzi. O tej drugiej stronie Sycylii opowiada Anna Dudar. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan Sycylia podróże Podróże z Czwórką turystyka Włochy zwiedzanie Mafia Etna wulkan Morze Śródziemne