Polskie Radio
Section05

kulinaria

Światowy Dzień Pizzy. Czy pizza jest niezdrowa?

 - Problem polega na tym, że nie kończymy na jednym kawałku, tylko zjadamy zdecydowanie za dużo takich produktów. Chodzi o to, żebyśmy jedli optymalnie, w odpowiedniej ilości. Znaczenie ma też wielkość porcji - mówi w Światowym Dniu Pizzy w "Sygnałach dnia" w Programie 1 Polskiego Radia dietetyczka prof. Anna Harton z Katedry Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW.
Zobacz więcej na temat:  Zobacz także Daniel Wydrych jedzenie fast food pizza kebab hamburger zapiekanki hot dog kuchnia włoska

Dyplomacja kulinarna - które potrawy mogą zostać ambasadorami polskiej kuchni

Okres polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej jest bardzo dobrą okazją do promocji rodzimej kuchni. Wiadomo już, że będą towarzyszyć jej polskie jabłka. Jakie jeszcze potrawy można promować w świecie? O polskiej dyplomacji kulinarnej opowiedziała Magdalena Tomaszewska-Bolałek.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Zobacz także jedzenie kuchnia kuchnia polska Damian Sikorski Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Świąteczna uczta. Niektórzy zjedzą nawet 10 tys. kalorii

Przeciętny Polak zje podczas świątecznego dnia 6 tys. kalorii - takie wyliczenia, obejmujące jeden świąteczny dzień, przedstawia prof. Danuta Figurska–Ciura, ekspertka ds. żywienia z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zdradza, że niektórzy pozwalają sobie na jeszcze więcej, nawet na 10 tys. kalorii.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA Wigilia Święta Bożego Narodzenia żywność jedzenie gotowanie kuchnia zdrowie

Polacy potrafią w pizzę. Dwie polskie pizzerie w gronie najlepszych na świecie

Polska kuchnia po raz kolejny znalazła się w centrum uwagi międzynarodowych rankingów dzięki spektakularnym osiągnięciom dwóch polskich pizzerii. Sieć "Olio welovepizzanapoletana" zajęła 36. miejsce w prestiżowym rankingu "50 Top World Artisan Pizza Chains 2024" dla sieci restauracji, a pabianicka pizzeria "Zielona Górka" została wyróżniona w zestawieniu "50 Top Pizza World 2024", plasując się na 97. pozycji wśród najlepszych pizzerii świata.
Zobacz więcej na temat:  gospodarka polska kuchnia włoska pizza ranking gotowanie restauracja

Na czym polega fenomen japońskiej kultury?

Wojciech Grabowski - człowiek, który japońską kulturę zna od podszewki. Jest autorem książki "Zrozumieć ramen", opowiadającej o najpopularniejszym daniu Kraju Kwitnącej Wiśni, a w planach ma stworzenie kolejnej pozycji o tym państwie. Na antenie Czwórki zdradził wiele nieznanych faktów o Japonii i jej intrygującej kulturze.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Japonia podróże Podróże z Czwórką podróże zagraniczne kuchnia japońska ramen Wojciech Grabowski Jędrzej Rosiewicz