Pizza hawajska za 500 zł. Ta cena to nie pomyłka Najdroższa pizza z ananasem kosztuje 100 funtów (ponad 500 zł) i można ją zjeść w restauracji Lupa Pizza w Norwich w Wielkiej Brytanii. Dlaczego tyle kosztuje? - Nienawidzę ananasa na pizzy - stwierdził współwłaściciel lokalu Francis Woolf. Tak wysoką ceną chce zniechęcić klientów. Zobacz więcej na temat: pizza kuchnia włoska jedzenie fast food Włochy Wielka Brytania Europa ŚWIAT
Światowy Dzień Pizzy. Czy pizza jest niezdrowa? - Problem polega na tym, że nie kończymy na jednym kawałku, tylko zjadamy zdecydowanie za dużo takich produktów. Chodzi o to, żebyśmy jedli optymalnie, w odpowiedniej ilości. Znaczenie ma też wielkość porcji - mówi w Światowym Dniu Pizzy w "Sygnałach dnia" w Programie 1 Polskiego Radia dietetyczka prof. Anna Harton z Katedry Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW. Zobacz więcej na temat: Zobacz także Daniel Wydrych jedzenie fast food pizza kebab hamburger zapiekanki hot dog kuchnia włoska
Wiemy, którą pizzę kochają Polacy. To ją wybierają najczęściej Margherita podbiła serca Polaków w 2024 roku. Była najczęściej wybieranym rodzajem pizzy -wynika z danych aplikacji PanParagon. Tuż za nią uplasowała się popularna capricciosa. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo jedzenie pizza ranking kuchnia włoska
Najważniejsze kulinarne i okołokulinarne książki samego końca 2024 roku Zanim jeszcze wyjdą książki z datą 2025 robimy pełen poleceń przegląd wydawnictwa ostatnich dwóch miesięcy roku poprzedniego. Zobacz więcej na temat: książki Łukasz Modelski Dwójka
Co my jemy? Przemysł spożywczy i kultura "foodporn" Food porn, modne diety, niskokaloryczne, wysokokaloryczne, keto, paleo, post i karnawał. Do czego pcha nas kulinarna moda, co na to nasze sumienie i jak to się ma do wiedzy naukowej oraz pseudo-nauki dotyczącej wymarzonych diet i optymalnych sposobów żywienia? Zobacz więcej na temat: Trójka Zobacz także jedzenie dieta Paulina Wilk Łukasz Modelski
Dyplomacja kulinarna - które potrawy mogą zostać ambasadorami polskiej kuchni Okres polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej jest bardzo dobrą okazją do promocji rodzimej kuchni. Wiadomo już, że będą towarzyszyć jej polskie jabłka. Jakie jeszcze potrawy można promować w świecie? O polskiej dyplomacji kulinarnej opowiedziała Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także jedzenie kuchnia kuchnia polska Damian Sikorski Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Świąteczna kuchnia. Co je się w różnych częściach kraju i świata? Drugi dzień świąt Bożego Narodzenia był tradycyjnie okazją do odwiedzania dalszych krewnych i znajomych. Tego dnia, w niektórych domach je się mniej. - Każdy ma już przesyt i nic specjalnego się nigdy się na ten dzień nie szykowało - przyznaje Adam Chrząstowski. Inaczej sytuacja wygląda jednak we Włoszech. Zobacz więcej na temat: Zobacz także Martyna Podolska Boże Narodzenie Włochy
Świąteczne potrawy na stołach Warszawy i Mazowsza na przestrzeni wieków Od zawsze podczas świąt królowały na stołach ryby i barszcz, przygotowywano też tradycyjnie dania z kapusty, grzybów i buraków, składnikiem potraw często był mak i migdały. Zobacz więcej na temat: Wigilia potrawy śledź w śmietanie Karp Mazowsze
Świąteczna uczta. Niektórzy zjedzą nawet 10 tys. kalorii Przeciętny Polak zje podczas świątecznego dnia 6 tys. kalorii - takie wyliczenia, obejmujące jeden świąteczny dzień, przedstawia prof. Danuta Figurska–Ciura, ekspertka ds. żywienia z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zdradza, że niektórzy pozwalają sobie na jeszcze więcej, nawet na 10 tys. kalorii. Zobacz więcej na temat: POLSKA Wigilia Święta Bożego Narodzenia żywność jedzenie gotowanie kuchnia zdrowie
Michał Mirlak z przepisami na święta Zanim zaczniecie szykować dania na Święta, koniecznie posłuchajcie jak kulinarnie przygotowuje się do nich "specjalista od dań mięsnych" z profilu @zabojczopyszna_mirlak. Zobacz więcej na temat: święta Wigilia Michał Mirlak Kamil Jasieński Czwórka Zobacz także gotowanie przepisy
Polacy potrafią w pizzę. Dwie polskie pizzerie w gronie najlepszych na świecie Polska kuchnia po raz kolejny znalazła się w centrum uwagi międzynarodowych rankingów dzięki spektakularnym osiągnięciom dwóch polskich pizzerii. Sieć "Olio welovepizzanapoletana" zajęła 36. miejsce w prestiżowym rankingu "50 Top World Artisan Pizza Chains 2024" dla sieci restauracji, a pabianicka pizzeria "Zielona Górka" została wyróżniona w zestawieniu "50 Top Pizza World 2024", plasując się na 97. pozycji wśród najlepszych pizzerii świata. Zobacz więcej na temat: gospodarka polska kuchnia włoska pizza ranking gotowanie restauracja
Focaccia sprzed 9 tysięcy lat. Wypiek tego typu pojawił się już w późnym neolicie Badania wskazują, że między 7000 a 5000 rokiem p.n.e. rolnicze społeczności w regionie Żyznego Półksiężyca na Bliskim Wschodzie wypiekały duże bochenki chleba i odpowiednik obecnej focaccii o różnych smakach na specjalnych tacach. Zobacz więcej na temat: HISTORIA Mezopotamia Bliski Wschód archeologia chleb wypieki kuchnia prehistoria odkrycia i ciekawostki odkrycia archeologiczne
Na czym polega fenomen japońskiej kultury? Wojciech Grabowski - człowiek, który japońską kulturę zna od podszewki. Jest autorem książki "Zrozumieć ramen", opowiadającej o najpopularniejszym daniu Kraju Kwitnącej Wiśni, a w planach ma stworzenie kolejnej pozycji o tym państwie. Na antenie Czwórki zdradził wiele nieznanych faktów o Japonii i jej intrygującej kulturze. Zobacz więcej na temat: Czwórka Japonia podróże Podróże z Czwórką podróże zagraniczne kuchnia japońska ramen Wojciech Grabowski Jędrzej Rosiewicz
Książka kucharska "Smaki świata" Zuzy Lisowskiej - Gotowanie to moja pasja, którą zaszczepiły we mnie mama i babcia - mówi Zuza Lisowska, miłośniczka podróży i mistrzyni kuchni. W przeszłości brała udział w programie MasterChef, a teraz przedstawia swoją pierwszą książkę kucharską, która zabierze czytelników w kulinarną podróż dookoła świata. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia gotowanie restauracja Michał Witak Numer Raz Zuza Lisowska podróże
Włoska pizzeria w Wiedniu poszukuje testera. Wśród zadań codzienne kosztowanie pizzy Włoska pizzeria w centrum Wiednia poszukuje testera pizzy. Za codzienną pracę otrzyma nie tylko sowite wynagrodzenie, lecz także wiele dodatkowych benefitów. Zobacz więcej na temat: pizza Austria
"Kucharka i tyle zarabia!". Fenomen autorki "365 obiadów" Lucyna Ćwierczakiewiczowa, niezwykle popularna postać XIX-wiecznej Warszawy, zapoczątkowała prawdziwą rewolucję w polskiej kuchni i obyczajowości. A przy tym: osiągnęła niebywały sukces. Wysokość honorarium za jej słynną książkę "365 obiadów za 5 złotych" przekraczało znacznie honorarium Sienkiewicza za "Potop" czy Prusa za "Faraona"… Zobacz więcej na temat: magazyn wakacyjny Warszawa HISTORIA
Światowy Dzień Chleba otwiera temat zdrowych wypieków Zdarza Wam się zjadać na śniadanie kawałek chleba? Dziś najczęściej przygotowuje się go z pszenicy, ale dawniej do chleba dodawano ziemniaki a nawet groch. Jaka jest historia chleba, kto go wymyślił i kiedy? Czym jest zakwas i co oznacza słowo płaskurka? Jak bardzo różnią się od naszego chleby jadane na świecie? Zobacz więcej na temat: chleb wypieki radio dla dzieci
"Delisie" - polski komiks, który znalazł fanów także w Kanadzie Kulinarna seria komiksowa Magdaleny Kani i Macieja Kura wydawana jest w Polsce i Kanadzie. Cykl uzupełnia gra planszowa, rozgrywająca się w świecie Delisi. Zobacz więcej na temat: komiks literatura jedzenie