"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Posiłek, czyli dawniej wzmocnienie W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Tym razem odkrywaliśmy pochodzenie słowa "posiłek". Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk Ojczysty - dodaj do ulubionych
"Polskie kebaby" zagrożone. Turcy chcą zarejestrować tę potrawę jako danie tradycyjne Międzynarodowa Federacja Donerów chce zastrzec tę potrawę jako tradycyjne tureckie danie. Do Komisji Europejskiej wpłynął wniosek w tej sprawie. Jeśli urzędnicy się do niego przychylą, to popularne danie uzyska podobny status jak hiszpańska szynka serrano lub włoska mozzarella i będzie mogło być przygotowywane tylko według ściśle określonej receptury. Zobacz więcej na temat: Trójka Robert Grzędowski Jacek Frentzel żywność kebab Komisja Europejska
Wrocław. Studenci przygotowywali potrawy na bazie staropolskich receptur Sproszkowane perły jako dodatek do deserów czy kawa z prażonych ziemniaków to przykłady składników staropolskiej kuchni. Studenci z Uniwersytetu Wrocławskiego pod okiem naukowców odtwarzali dania według przepisów z XVII i XVIII wieku. Zobacz więcej na temat: Uniwersytet Wrocławski kuchnia polska rekonstrukcja przepisy kulinarne szlachta przyprawy
Po jakie produkty wegetarianie sięgają najczęściej? Rynek produktów wegetariańskich rozwija się w zawrotnym tempie, co zdecydowanie odróżnia go od rynku żywności tradycyjnej. Po jakie produkty wegetarianie sięgają najczęściej? Zobacz więcej na temat: wegetarianizm weganizm dieta społeczeństwo zdrowie zdrowie i dieta Izabela Kostyszyn infografika
Jadłodzielnie. Czy jedzenie tam zostawiane jest bezpieczne? Jadłodzielnie działają już niemal w każdym większym mieście. Najwięcej żywności trafia tam właśnie po świętach. Kolejna z nich powstała na osiedlu Wiślana w Dęblinie. To drugie takie miejsce w tym mieście, gdzie można zostawić żywność dla osób, które takiej pomocy potrzebują. Jak działa ta ogólnodostępna lodówka i czy jedzenie tam zostawiane jest bezpieczne? Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie jedzenie pomoc społeczna społeczeństwo bezdomność Sanepid Dęblin
TYLKO U NAS Mikołaj na wielbłądzie, kurczak z KFC, żaglowce zamiast choinek. Wigilia i Boże Narodzenie w różnych regionach świata Według chrześcijan w Afryce św. Mikołaj odwiedza z prezentami dzieci na wielbłądzie, z kolei w wersji australijskiej - sanie ciągną kangury. W Japonii nie ma świąt bez kurczaka z KFC, a na Filipinach bez szopek bożonarodzeniowych, tańca i fajerwerków. W Meksyku zaś Wigilię poprzedza noc rzodkiewek. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Boże Narodzenie Wigilia tradycja święta wiara Kościół katolicki katolicyzm religia społeczeństwo chrześcijaństwo zwyczaje kfc jedzenie zima
NASZ WYWIAD Ryby na wigilijnym stole. Historyk: przed wojną popularny był karp w sosie polskim, czyli w piernikach - Karp w dawnej Polsce był jedną z najpopularniejszych ryb, ponieważ był duży i tłusty, a tłuste ryby w czasach głodu niezwykle ceniono. Jeszcze przed wojną jedzono m.in. karpia w sosie polskim, czyli w piernikach. Ale na wigilijnym stole znajdowały się też szczupaki, łososie, jesiotry i wiele innych gatunków ryb - mówi w rozmowie z portalem PolskieRadio24.pl dr hab. Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK w Toruniu. Zobacz więcej na temat: Wigilia Boże Narodzenie ryby Karp tradycja żywność święta jedzenie KULTURA kuchnia polska Jadwiga Andegaweńska Władysław Jagiełło katolicyzm Polskie Radio 24 POLSKA
Kiełbasa jaworska wraca na stoły. Odtworzono przysmak sprzed lat Jaworska kiełbasa odeszła w zapomnienie, choć jeszcze dwa wieki temu biła rekordy popularności na stołach naszej części Europy. Smakołyk sprzed lat odtworzyli dr Grzegorz Sobel i jego żona prof. Joanna Nowosielska-Sobel z Instytutu Historycznego Uniwersytetu Wrocławskiego. Zobacz więcej na temat: kuchnia regionalna Dolny Śląsk Trójka Witold Lazar Andrzej Andrzejewski
Kuchnia Jerozolimy - miasta wielu kultur Gościem niedzielnej audycji Łukasza Modelskiego był Bartek Kieżun, z którym autor rozmawiał o książce "Jerozolima do zjedzenia". Zobacz więcej na temat: Jerozolima Bliski Wschód kulinaria tradycja Dwójka Łukasz Modelski
Savoir-vivre przy stole. O czym powinniśmy pamiętać podczas spożywania posiłku? Spożywanie posiłków jest niezbędne do naszej egzystencji. Obowiązują nas jednak w tej dziedzinie pewne zasady etykiety, o których powinniśmy pamiętać. Dzięki nim wiemy chociażby, że w niektórych sytuacjach wypada wstrzymać się z posiłkiem. Zobacz więcej na temat: Trójka Karol Gnat Radosław Nałęcz etykieta
Wielkanoc na Podhalu. Co znajdziemy na góralskim stole? Podhale to region, który wyróżnia szczególna dbałość o tradycję, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Mieszkańcy podhalańskich miejscowości od lat kultywują liczne zwyczaje i obrzędy związane ze Świętami Wielkanocnymi. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc Podhale tradycja zwyczaje góry Zakopane Przemysław Bolechowski
Kuchnia karnawałowa po staropolsku. O potrawach, które jedzono w przeszłości Zupa rakowa, kiszony dereń, marynowane dziki i jelenie, do tego mnóstwo przypraw z cynamonem, imbirem i szafranem - to niektóre elementy staropolskiej kuchni, które pojawiały się w przeszłości na zabawach karnawałowych. Dziś wielu z tych potraw próżno szukać na stole; inne z kolei pozostały z nami do dzisiejszych czasów, choć nieco zmieniły swoją formę. Zobacz więcej na temat: karnawał tradycja zwyczaje kulinaria Agnieszka Kunikowska gotowanie
Świąteczne zapachy z kuchni. O tradycyjnych wigilijnych potrawach Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia to nie tylko sprzątanie, pakowanie prezentów i ubieranie choinki. To również potrawy, które wtedy gotujemy. A jest ich wiele: ciasta, kutia, dania z kapustą, ryby, pierogi... O tradycyjnych świątecznych daniach opowiedzieliśmy w "Jedynce Dzieciom". Zobacz więcej na temat: Wigilia Joanna Ficińska Agnieszka Ciecierska Boże Narodzenie święta
Karp znacząco drożeje. Przetwórnie licytują ceny, klienci kupują od producentów Konsumenci coraz częściej kupują karpie bezpośrednio od producenta, gdzie jest trochę taniej. Nowym zjawiskiem jest też sprzedaż przez internet - część gospodarstw rybackich ma już małe przetwórnie i prowadzi sprzedaż wysyłkową. Cykl hodowlany karpia wynosi 3 lata, co oznacza, że dopiero w trzecim roku nabiera on wartości handlowej. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA Boże Narodzenie żywność ryby Karp produkcja sprzedaż
Carpaccio - smak nie tylko wołowiny Carpaccio, to pochodzące z Włoch danie, jest popularne na całym świecie. U nas traktowane jako przekąska, we włoskiej kuchni pełni również inną rolę. Sprawdzamy jaką i podpowiadamy, jak przygotować je w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Włochy kuchnia włoska przepisy kulinarne Mateusz Kulik
Wielkanoc na Podhalu. Dbałość o tradycje z pokolenia na pokolenie Podhale to region, który wyróżnia szczególna dbałość o tradycję, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Kościelnym obrzędom towarzyszą tu często regionalne stroje, śpiewy i muzyka. Mieszkańcy podhalańskich miejscowości od lat kultywują liczne zwyczaje i obrzędy związane ze Świętami Wielkanocnymi. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc Podhale tradycja zwyczaje społeczeństwo góry
Prawosławna Wigilia. Kutia, prosfora i dziad 13 dni po Wigilii katolickiej i ewangelickiej ten dzień nadchodzi w Kościele prawosławnym. Kolacja wigilijna rozpoczyna się od jedzenia kutii. To gotowany pęczak lub pszenica z makiem i miodem. - Jest nieodłącznym atrybutem Wigilii - objaśnia Doroteusz Fionik, etnograf. Zobacz więcej na temat: prawosławie Wigilia Boże Narodzenie tradycja cerkiew prawosławna Sława Bieńczycka
Grekokatolicy świętują wigilię. Poznaj ich zwyczaje Wyznawcy Kościoła greckokatolickiego zasiądą do wigilijnego stołu. Według kalendarza juliańskiego święta w obrządku wschodnim przypadają bowiem 13 dni po katolickich. 6 stycznia rozpocznie się świętowanie w wielu domach – m.in. na Podlasiu czy w Małopolsce. Jak wygląda wigilia w tradycji greckokatolickiej? Jakie potrawy i zwyczaje jej towarzyszą? Zobacz więcej na temat: społeczeństwo Piotr Firan Trójka Boże Narodzenie święta Monika Chrobak tradycja pierogi jedzenie małopolskie