Polacy spożywają za dużo soli. "Lubimy dosalać nawet słone potrawy" Zalecana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) dla dorosłego zdrowego człowieka dawka sodu to ok. 5 g na dobę. Tyle znajduje się mniej więcej w płaskiej łyżeczce soli. Tymczasem średnie spożycie wynosi obecnie ok. 10,8 g dziennie. Zobacz więcej na temat: Artur Wolski dieta zdrowie medycyna jedzenie sól
W "Jedynce Dzieciom" o różnorodnych przyprawach Papryka, cynamon, kurkuma... i bardzo wiele innych przypraw, bez których trudno sobie wyobrazić ugotowanie zupy czy upieczenie ciasta... Dziś mają swoje miejsce w naszych kuchniach i możemy je bez trudu kupić w każdym sklepie... Kiedyś bywały cenniejsze niż złoto... O przyprawach mówiliśmy w "Jedynce Dzieciom". Gościem audycji był szef kuchni Jakub Steuermark. Zobacz więcej na temat: dzieci kuchnia Joanna Ficińska
Wrocław. Studenci przygotowywali potrawy na bazie staropolskich receptur Sproszkowane perły jako dodatek do deserów czy kawa z prażonych ziemniaków to przykłady składników staropolskiej kuchni. Studenci z Uniwersytetu Wrocławskiego pod okiem naukowców odtwarzali dania według przepisów z XVII i XVIII wieku. Zobacz więcej na temat: Uniwersytet Wrocławski kuchnia polska potrawy rekonstrukcja przepisy kulinarne szlachta
Tomasz Sajewicz o Wyspach Korzennych. "Rzadko trafiają tutaj turyści" Moluki, nazywane Wyspami Korzennymi, to grupa wysp we wschodniej części Archipelagu Malajskiego, wchodząca w skład Indonezji. To właśnie stąd pochodzą przyprawy, które w XVI-wiecznej Europie były cenniejsze niż złoto. Zobacz więcej na temat: Karolina Rożej Daniel Wydrych Azja Tomasz Sajewicz Polskie Radio Wyspy Korzenne Moluki Północne Archipelag Malajski podróże społeczeństwo odkrycia i ciekawostki Indonezja
Zapach Bożego Narodzenia. Wszystko o świątecznych przyprawach Jak do Europy dotarły goździki? Jaką drogę, by ostatecznie trafić na nasze stoły, przebyła wanilia i cynamon? O tym w "Czterech porach roku" opowiedziała Anna Kwiatkowska, podróżniczka, współautorka przewodnika "Podróże ze smakiem". Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek wanilia
Piekielnie ostra wystawa, czyli jak wygląda najostrzejsza papryczka świata? Nie są duże, zazwyczaj mają kolor czerwony, czasami żółty bądź zielony, a dla swoich wielbicieli są piękne i fascynujące. A przede wszystkim są piekielnie ostre – tak bardzo, że można je oglądać tylko za szybą. To papryczki, które można podziwiać w łódzkiej Palmiarni. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie papryka Piotr Firan Radosław Nałęcz Trójka kuchnia
Dzień Pikantnych Potraw w "Popołudniku" PRD Na świecie są różne potrawy, ale w poniedziałkowym "Popołudniku" skupimy się na tych ostrych i najostrzejszych. Zastanowimy się, w jakich krajach je się ostre potrawy i co to są za dania, a wszystko z okazji Dnia Pikantnych Potraw. Zobacz więcej na temat: Popołudnik w PR Dzieciom radio dla dzieci piosenki dla dzieci
Ryba po grecku, ziele angielskie. Tajemnice nazw potraw Barszcz ukraiński, ryba po grecku, karp po żydowsku, pierogi ruskie – skąd wzięły się te nazwy? Jak się okazuje, nie w każdym przypadku nawiązują one do miejsc ich faktycznego pochodzenia. Tajemnice skrywające nazwy popularnych dań i przypraw odsłoniła przed nami dr Ewelina Kwapień, językoznawczyni z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: Trójka Witold Lazar Michał Fedusio kulinaria przepisy kulinarne przepisy tradycja Ukraina STYL ŻYCIA ryba po grecku ryba pierogi ruskie pierogi kuchnia
Lwów - importer cytrusów, przypraw i win Lwów był w czasach Królestwa Polskiego i I Rzeczypospolitej jednym z najważniejszych miast handlowych. To tędy do Polski trafiały luksusowe towary, między innymi cytrusy, przyprawy i wino. Przywozili je głównie Ormianie i Kreteńczycy, którzy z czasem osiedlali się w mieście. Zobacz więcej na temat: Lwów handel Rzeczpospolita historia Polski owoce Dwójka
Jak pieprz i papryczki chili zmieniły historię świata Nie od dziś wiadomo, że przyprawy wpłynęły na historię człowieka. I nie chodzi tu tylko o konserwowanie za ich pomocą żywności, ale o budowane dzięki nim fortuny, powstawanie nowych szlaków handlowych oraz odkrycie Nowego Świata. O miejscu pieprzu i papryczek chili w Europie, Azji i obu Amerykach w najbliższej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" opowie Anna Kwiatkowska, dziennikarka i podróżniczka. Zobacz więcej na temat: kulinaria gotowanie Dwójka Łukasz Modelski
Skąd pochodzi szafran? Od jak dawna jest hodowany? Tajemnica najdroższej przyprawy świata rozwikłana Pręciki uzyskiwane ze szczególnego gatunku krokusa osiągają zawrotne ceny. Naukowcom z Uniwersytetu Technicznego w Dreźnie udało się ustalić na podstawie badań genetycznych i analizy zachowanych dzieł sztuki miejsce pochodzenia i okres, w którym zaczęto uprawiać drogocenną roślinę. Zobacz więcej na temat: HISTORIA Grecja starożytna Grecja starożytność genetyka NAUKA kreta santorini
Historia goździków: gdzie biznes splata się z kryminałem Dzisiaj ruszyliśmy w podróż goździkowym szlakiem: szlakiem wielkich biznesów, smakowitych potraw i tajników medycyny, który wiedzie od Moluków zwanych Korzennymi Wyspami, przez Starożytne Chiny i Rzym po współczesny Zanzibar. Historia goździków to podręcznik biznesu i prawdziwy kryminał w jednym. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA Holandia Indonezja Anna Kwiatkowska Trójka
Z jakich smaków słynie Portugalia? Podążając szlakiem wytyczonym przez odkrywców, podróżników i żeglarzy, Anna Kwiatkowska i jej goście dotarli do Portugalii. Kraj od dziesięcioleci zachwyca odwiedzających. Z jakich smaków słynie Portugalia i jak je odkryć? Zobacz więcej na temat: Anna Kwiatkowska Trójka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Portugalia podróże smak
Energetyczny, słoneczny smak Indii Pochodząca z Indii żółta mieszanka przypraw podbiła świat. Hindusi mówią o niej tradycyjnie "masala", bo tak właśnie określają przyprawowe mieszanki. Curry zaś to po prostu sos, ale także naczynie do gotowania różnych potraw w sosie. Mogą to być również liście curry, niepozornego krzewu Murraya Koenigi. Zobacz więcej na temat: Anna Kwiatkowska STYL ŻYCIA kuchnia smak Indie Trójka
Bardzo ostry początek roku Rok 2021 rozpoczęliśmy niezwykłą wyprawą z Meksyku przez Hiszpanię, aż po Indie, Turcję i Węgry. I nie była to bynajmniej łagodna wycieczka, lecz podróż zionąca ogniem i umiejąca wypalić kubeczki smakowe. Ale też zaskakująca połączeniem ostrości i słodyczy. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia papryka Anna Kwiatkowska Trójka
Opakowanie na cukier. Banalny przedmiot z niezwykłą historią? Zanim pojawiła się na rynku, cukier będący jej zawartością przeszedł burzliwą technologiczną podróż: od "głów cukru" kruszonych ostrymi narzędziami, poprzez kostki, po cukier sypki. Jakie ludzkie historie stoją za tymi cukrowymi "przemianami"? Zobacz więcej na temat: Katarzyna Kobylecka cukier słodycze
Smaki Azji Nowe dowody świadczą o tym, że przyprawy z Azji dotarły do krajów Śródziemnomorskich wcześniej niż dotychczas sądzono. Zobacz więcej na temat:
Przyprawy - patrz na datę ważności. Chroń się przed alergią i pleśnią Wydaje się, że już nauczyliśmy się patrzeć na daty ważności produktów, które spożywamy. Wyjątkiem wciąż pozostają przyprawy, które wydają nam się tylko ziołowym proszkiem. Jednak po terminie przydatności do spożycia mogą być dla nas groźne. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik Adrianna Janiszewska zdrowie jedzenie