Polskie Radio
Section05
tradycja

Szepczące w ciemnościach. O wiedźmach, czarownicach i łamaniu patriarchatu

Zofia Krawiec, dziennikarka, krytyczka sztuki i artystka, w swojej książce "Szepczące w ciemnościach" analizuje kulturowy renesans postaci wiedźmy. Pytając o archetyp, przygląda się jego współczesnym realizacjom. Ile było w czarownicach dzisiejszych feministek i czy dzisiejsze feministki wierzą w pradawne zaklęcia i rytuały? O to pytamy ją w Czwórce.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kasia Dydo Katarzyna Dydo czarownica wiedźma

Nowy Rok Muzułmański. Dzień Odpuszczenia Win

"Oto przed nami Muzułmański Nowy Rok. Wraz z całym muzułmańskim światem jednoczymy się w pamięci o wydarzeniu, które dokonało się niespełna piętnaście wieków temu. Wtedy to prześladowania i ucisk ze strony politeistów spowodowały, że Prorok Muhammad i jego towarzysze zmuszeni zostali do emigracji z Mekki do Medyny, nazywanej wówczas Jasrib. To wydarzenie, nazwane hidżrą, stało się początkiem ciernistej drogi ku wolności i z woli Allaha Wszechmogącego zapoczątkowało proces otwierania się świata na islam" - pisał Tomasz Miśkiewicz, Mufti Rzeczypospolitej Polskiej, przewodniczący Najwyższego Kolegium Muzułmańskiego Związku Religijnego Rzeczypospolitej Polskiej.
Zobacz więcej na temat:  kultura ludowa Barbara Ogrodowska islam religia Nowy Rok

Co najmniej trzy dekady muzyki folkowej w niejednym wydaniu

Każdy z tematów w „Kiermaszu pod kogutkiem” osnuty jest wokół jakiegoś jubileuszu. Zaczniemy od Tygodnia Kultury Beskidzkiej (wydarzenie 60-lecie obchodziło rok temu), którego 61. edycja już za dwa tygodnie. Poznamy kilkudziesięcioletni dorobek Orkiestry Św. Mikołaja zapisany na kartach pewnego śpiewnika. Wraz z Krzysztofem Trebunią-Tutką będziemy świętować 30-lecie zespołu „Trebunie-Tutki”. 
Zobacz więcej na temat:  kultura ludowa folklor folk Mariana Kril Łemkowie Tatry Podhale beskidy

Polska mozaika kulinarna. Fenomen kuchni chłopskiej

- Historia tradycyjnej kuchni polskiej jest bardzo apetyczna, ale coraz mniej o niej wiemy. Żeby spróbować ciekawych dań, wcale nie musimy wyjeżdżać bardzo daleko, bo kuchnia Polski jest bardzo zróżnicowana - przekonuje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury kulinarnej i autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie kuchnia kuchnia polska gotowanie Marta Zinkiewicz