Polskie Radio
Section05

gotowanie

Świąteczna uczta. Niektórzy zjedzą nawet 10 tys. kalorii

Przeciętny Polak zje podczas świątecznego dnia 6 tys. kalorii - takie wyliczenia, obejmujące jeden świąteczny dzień, przedstawia prof. Danuta Figurska–Ciura, ekspertka ds. żywienia z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zdradza, że niektórzy pozwalają sobie na jeszcze więcej, nawet na 10 tys. kalorii.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA Wigilia Święta Bożego Narodzenia żywność jedzenie kuchnia kulinaria zdrowie

Wspólne gotowanie z dziećmi? To bardzo dobry pomysł na rodzinne spędzenie czasu

Czy rodzinne gotowanie to dobry sposób na wspólne spędzanie czasu? Oczywiście, że tak! Szczególnie teraz, w okresie przedświątecznym, kiedy jesteśmy w naszej kuchni częściej i dłużej, warto zaprosić do gotowania czy pieczenia nasze dzieci. W ten sposób możemy nauczyć najmłodszych samodzielności.
Zobacz więcej na temat:  jedzenie Agnieszka Kunikowska Zobacz także dziecko rodzice Sebastian Gołębiewski kuchnia

Polacy potrafią w pizzę. Dwie polskie pizzerie w gronie najlepszych na świecie

Polska kuchnia po raz kolejny znalazła się w centrum uwagi międzynarodowych rankingów dzięki spektakularnym osiągnięciom dwóch polskich pizzerii. Sieć "Olio welovepizzanapoletana" zajęła 36. miejsce w prestiżowym rankingu "50 Top World Artisan Pizza Chains 2024" dla sieci restauracji, a pabianicka pizzeria "Zielona Górka" została wyróżniona w zestawieniu "50 Top Pizza World 2024", plasując się na 97. pozycji wśród najlepszych pizzerii świata.
Zobacz więcej na temat:  gospodarka polska kuchnia włoska kulinaria pizza ranking restauracja

Bartek Kieżun i chorwacki tygiel smaków

Położenie geograficzne i historyczne losy Chorwacji sprawiają, że kulinarnie i kulturowo to niezwykle dobrze wymieszany tygiel, w którym znajdziemy ślady Rzymian, Greków, Turków, Austriaków czy Węgrów. - Jak mogło się to wymieszać, skąd różne smaki się tu wzięły, jest tym, co mnie w kuchni najbardziej interesuje - mówi Bartek Kieżun, autor "Chorwacji do zjedzenia". 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński Bartek Kieżun Chorwacja STYL ŻYCIA podróże kuchnia

Karolina Smyk, autorka bloga "Smyk w kuchni": najgorsze, co można sobie zrobić, to jedzenie byle jak

Trzymać się sztywno przepisu na wypieki czy eksperymentować ze składnikami? Czy własne pieczywo może być zdrowsze i smaczniejsze od tego, które możemy kupić w sklepie? O tym mówiła w studiu Czwórki Karolina Smyk, autorka kulinarnego bloga "Smyk w kuchni". 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Numer Raz Michał Witak pieczenie chleba chleb chleb żytni chleb razowy chleb orkiszowy kulinaria