Kreator smaku - jak powstają najlepsze przepisy kulinarne? Szef kuchni jest artystą, powinien być też dobrym rzemieślnikiem, a czasami nawet żołnierzem. Tym razem sprawdzimy gdzie, kto i jak wymyśla najlepsze kulinarne przepisy. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie hobby podróże
Kuchnia japońska - nie tylko sushi. Wiele ją łączy z kuchnią polską Maori Murota przywołuje smaki z dzieciństwa spędzonego w Tokio i receptury, z których korzystały jej babcia i mama. Swoją książkę napisała jednak we Francji, gdzie zamieszkała na stałe. Okazuje się, że domową kuchnię japońską można odtworzyć z lokalnych, europejskich produktów. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby kuchnia japońska gotowanie Kamil Jasieński kuchnia jedzenie Japonia
Nauka w kuchni. Prawa fizyki a gotowanie Większość z nas odwiedza to miejsce codziennie. Jedni czują się tam jak ryba w wodzie, inni unikają jej jak ognia. Ale kuchnia nie służy tylko do przygotowywania posiłków. Może być znakomitym miejscem do prowadzenia eksperymentów, co właśnie udowodnili naukowcy. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie fizyka Oliwia Krettek
Coocharz w sieci. Proste przepisy na smaczne dania - W sieci nie brakuje kulinarnych treści i kanałów tworzonych przez kucharzy amatorów. Ja staram się trafiać do ludzi, którzy cenią sobie proste przepisy - opowiada Kuba Przeździecki, znany w sieci jako Coocharz. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie kulinaria hobby przepisy kulinarne Jeremi Angowski
Kulinarny poranek w Czwórce i trochę inżynierii W upalne dni niechętnie zaglądamy do kuchni by coś ugotować. Jakub Przeździecki, Coocharz, zaproponuje kilka inspiracji kulinarnych, ale sprawdzimy też czy możemy już mówić o nowym trendzie, polegającym na gotowaniu podczas urlopu, by uniknąć "kosmicznych" rachunków. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
"Gotuj!" - zachęca Tomasz Kuczborski Gościem najbliższej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" będzie Tomasz Kuczborski, autor książki "Gotuj!". Emisja dziś o godz. 10.00. Zobacz więcej na temat: gotowanie przepisy kulinarne Dwójka Łukasz Modelski
Roślinna kuchnia kresowa. Zupa migdałowa, barszcz mleczny i ziemniaki Kichyłki, kutyki, mandryki, cebulniki, bałabuchy, kryżawki - przysmaki kuchni kresowej dwudziestolecia międzywojennego znakomicie odnajdują się w dzisiejszym wegetariańskim menu. - Są świadectwem wielokulturowego dziedzictwa. Kuchnia kresowa jest wciąż żywa, przekazywana z pokolenia na pokolenie - mówił Paweł Ochman, autor książki "Roślinna kuchnia kresowa". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia gotowanie kulinaria
Tomek Czajkowski - magiczne składniki i nieoczywiste smaki Tomek Czajkowski od 10 lat prowadzi bloga "Magiczny Składnik". Chętnie sięga po kulinarne eksperymenty, zdarzyło mu się nawet kisić frytki. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński szparagi jedzenie gotowanie
Piotr Ciemny o dzikich ziołach: to nie snobizm, tylko powrót do korzeni - Zamiast na zakupy do sklepu, idź do lasu. Nie tylko wzbogacisz swoją dietę, ale też uwolnisz głowę - namawia Piotr Ciemny, bloger i autor książek "Dzikie zioła sezonowo" oraz "Chwasty od kuchni". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie dieta rośliny kulinaria gotowanie Adam Smolarek
Jak gotować "łatwe rzeczy"? Agata Głowacka: w kuchni liczy się freestyle - Nie lubię gotować według przepisów, skrupulatnie odważać, mierzyć i porcjować. W kuchni cenię "radosny freestyle". Podstawową zasadą jest to, by było smacznie, bo gotuje się po to, by się najeść. Ważne są składniki dobrej jakości - mówiła kulinarna instagramerka Agata Głowacka. Zobacz więcej na temat: Czwórka Jakub Jamrozek gotowanie kulinaria hobby
Poniedziałek zaczniemy rowerowo i kulinarnie Naszym gościem będzie Agata Głowacka, która podpowie jak gotować "łatwe rzeczy". Zajmiemy się też projektem młodych konstruktorów z Poznania, który ma szansę poprawić rowerową pracę kurierów. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie
Najlepsze chińskie śniadanie? "Je się na ulicy i w pidżamie" Chińskie jedzenie kojarzy się przede wszystkim z ryżem. Ale kuchnia z tej części Azji ma nam dużo więcej do zaproponowania: pierożki wonton, bułeczki baozi oraz youtiao - śniadaniowy przysmak, który podbija internet. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie kuchnia chińska Kamil Jasieński
Peru - kraj, w którym wszystko smakuje naprawdę - W Peru wszystko jest prawdziwe. Każdy owoc, który jesz, ma tak intensywny smak, że myślisz sobie: o, to jest prawda. Cała prawda o pomarańczy, o papai, o awokado - mówi wokalistka Marita Alban Juarez. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie kulinaria gotowanie śniadanie Peru Kamil Jasieński
"Roślinna sprawa". Jak sprawić, by kuchnia wege nie była nudna? - Kuchnia bezmięsna może być ciekawa i kolorowa, a przede wszystkim pyszna - przekonuje w Czwórce Dominika Targosz, autorka książki "Roślinna sprawa. Prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński dieta gotowanie kulinaria
"Korea od kuchni". Smaki Azji to nie tylko kimchi i ryż - Dieta przeciętnego Koreańczyka wcale nie jest lekka: jest obfita w mięso, tłusta, ostra i zawiera dużą ilość cukru - mówiła Anita Raszka, autorka książki "Korea od kuchni". Zobacz więcej na temat: Czwórka korea Kamil Jasieński gotowanie kulinaria
Grillowanie jako sztuka kulinarna O sposobie na grillowanie Victora Arguinzoniza, właściciela i szef kuchni restauracji Asador Etxebarri, w "Drodze przez mąkę" opowiedzą Małgorzata Minta i Joanna Mróz. Emisja dziś o godz. 11.00. Zobacz więcej na temat: grill Dwójka Łukasz Modelski gotowanie kulinaria
Smak wakacji w Chorwacji w twoim domu Ten widok i smak znają turyści odwiedzających kraje śródziemnomorskie, zwłaszcza Chorwację. Małe, smażone rybki to jeden z lokalnych przysmaków. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie jedzenie dieta
Polska turystyka kulinarna. Czy schabowy może konkurować z pizzą i kimchi? - Polacy sami mówią o sobie, że nie są "patriotami kulinarnymi". Naszą kuchnię traktujemy jako coś oczywistego, a warto zwrócić uwagę, że są w niej produkty, które określić można jako prawdziwe "superfoods" - mówiła Katarzyna Madras, współautorka badań dotyczących znajomości polskich tradycji kulinarnych. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie gotowanie kulinaria Piotr Firan hobby