Dzień św. Patryka i shepherd's pie - jak przyrządzić przysmak Irlandczyków? 17 marca obchodzony jest Dzień św. Patryka. To nie tylko święto narodowe Irlandii, ale także jedno z najpopularniejszych świąt na świecie. W Czwórce podpowiadamy, jak przyrządzić shepherd's pie - słynną zapiekankę pasterską. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik Irlandia św. Patryk
Rodzinne fascynacje w kuchni Bohaterami audycji są bracia Niziowie. Mirosław jest architektem, rzeźbiarzem oraz mecenasem kultury, a Dariusz - twórcą hotelu, restauracji i ekologicznej winnicy. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kulinaria jedzenie Dwójka
Gdzie sprzedają pączkodogi i jak gotują włoskie babcie? W nowy tydzień wejdziemy od kuchni. W audycji sprawdzimy, gdzie w Polsce zjemy japońskiego burgera czy pączkodoga i spotkamy się z Matteo Brunetti. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby
Witold Szabłowski: "Rosja od kuchni". Jak władza karmi propagandą Służyć propagandzie i funkcjonować jako fake news może nawet jedzenie. W "Rosji od kuchni" Witold Szabłowski opisuje 100 lat kulinarnej historii naszego wschodniego sąsiada. Kuchnia staje się dla niego pretekstem do opowieści o tym, jak Moskwa podbija różne kraje, używając do tego jedzenia, kucharzy, przepisów. - To nie jest książka prorosyjska - zastrzega autor. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia Rosja Władimir Putin Witold Szabłowski dyktatura reżim HISTORIA historia ZSRR kuchnia rosyjska
Pieczarka - polski hit eksportowy i skarb w kuchni Polska jest największym europejskim producentem pieczarek na świecie. To bardzo smaczny produkt, o dużych wartościach odżywczych. Przydaje się w całej masie najróżniejszy dań. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych pieczarki kuchnia polska
Jak upiec pyszny domowy chleb? Ekspert podpowiada Domowe wypiekanie chleba, szczególnie na wsi, było kiedyś jedną z podstawowych umiejętności. Teraz wszystkie wypieki można kupić, ale może zdrowiej i lepiej zabawić się w domowego piekarza? Jak przygotować zakwas? A może są przepisy, które pozwalają na pieczenie chleba w prostszy sposób? Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska chleb żytni chleb orkiszowy chleb pieczywo pieczenie chleba zdrowie dieta
Rozgrzewające dania na zimowe dni. Dawid Jedynak stawia na rosół i azjatyckie inspiracje Zimą ogrzewamy się, jak się da: odkręcamy kaloryfery, wyciągamy wełniane swetry, pijemy sporo gorącej herbaty. Często zapominamy jednak, że na odczuwanie temperatury wpływa również… jedzenie. Dawid Jedynak podkreśla, że rozgrzeją nas kiszonki i rosół, ale też egzotyczne mango czy ananas. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe jedzenie zima Wiedźmin
Jak dobrze zaprojektować wnętrze? U siebie chcemy czuć się dobrze i wygodnie. Chcemy by otaczały nas piękne przedmioty, ale nie zawsze wiemy co wybrać. W tym może pomóc projektant wnętrz. Zobacz więcej na temat: Czwórka projektowanie
Gotuj z wiedźminem. Przepisy znajdziesz w "Księdze kulinarnej" Zupa elfio-cebulowa, placki korzenne na miodzie, tatar z katoblefasa, pieczone jabłko - przepisy rodem z książek Andrzeja Sapkowskiego trafiły do książki "Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska", której autorkami są Anita Sarna i Karolina Krupecka. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria Wiedźmin Andrzej Sapkowski przepisy kulinarne Kamil Jasieński
Masło - na smak, na zdrowie i na święta Adrianna Marczewska, dziennikarka kulinarna i szefowa kuchni, jednoznacznie twierdzi, że bez masła nie ma dobrej kuchni. Konsekwentnie stosuje je w wielu potrawach, poleca na grillowe spotkania i wigilijny stół. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia smak zdrowie
Kulinaria w social mediach, NFT i moda w Czwórce W audycji m.in. poznamy tajniki gotowania, zajrzymy do świata tokenów NFT, a także porozmawiamy o modzie i młodych projektantach. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria moda konkurs
Gotowanie z młodszym rodzeństwem Gotowanie z młodszą siostra to znacznie więcej niż tylko nauka i dużo sprzątania..., ale także mnóstwo dobrej zabawy. Dziś 10-letnia Kornelka i 2-letnia Stefka mają imprezę. Przychodzą do nich koleżanki i siostry chcą je przyjąć domowymi przysmakami. W "Jedynce Dzieciom" o tym, co przygotowały i jak im poszła ta współpraca. Zobacz więcej na temat: dzieci Joanna Ficińska
Smaki Jerozolimy. Kulinarne inspiracje z centrum religijnego świata Jerozolima fascynowała Bartka Kieżuna od lat. Postanowił pojechać tam, by się ponudzić, a dzięki temu trafić w miejsca niezwykłe, mniej znane, pociągające i smaczne. Przez miesiąc poznawał smaki centrum religijnego świata. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe kuchnia jedzenie podróże Podróże z Czwórką Izrael Jerozolima Bliski Wschód
Wszystko o plackach ziemniaczanych. Jak je przygotować? Śmietana, jogurt, cukier, dżem, majonez? Z czy najchętniej jemy placki ziemniaczane? To sprawdziliśmy w "Jedynce Dzieciom" przy okazji przypadającego na 13 listopada Międzynarodowego Dnia Placków Ziemniaczanych. Ponadto w audycji opowiedzieliśmy, jak przyrządzić tę potrawę. Zobacz więcej na temat: dzieci Agnieszka Kunikowska placki ziemniaczane kuchnia
Koreańska kuchnia na polskie chłody. Najbardziej rozgrzewające dania - Kuchnia koreańska należy do najbardziej ostrych na świecie, więc sprawdzi się podczas jesiennych chłodów w Polsce - przekonuje Anita Raszka, autorka książki "Korea od kuchni". - To wielość kolorów, aromatów i smaków, z którymi czasem trzeba się oswoić. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie kuchnia Korea Południowa Mateusz Kulik
Emiliano Castagna: nie ma jednej kuchni włoskiej Emiliano Castagna, mediolańczyk znany pod pseudonimem "Mieszu, mieszu", rozsławia kuchnię włoską w Polsce. Podkreśla jednak, że jednej kuchni włoskiej nie ma. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia włoska makaron kuchnia regionalna
Studencka dieta. Daria Ładocha radzi, co jeść i jak to przygotować Studenci nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie domowych posiłków, ale ich świadomość na temat jedzenia rośnie. - Najprostszym rozwiązaniem jest kanapka, ale nie z bufetu, tylko z domu. Teraz polecam też kasze, które można zapakować w pojemnik i wziąć na uczelnię, i warzywa gotowane lub pieczone - mówi dziennikarka kulinarna Daria Ładocha. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia studenci dieta Marta Hoppe
Studenckie gotowanie - szybko, tanio i zdrowo Studenci nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie domowych obiadków. Często liczy się dla nich czas i cena posiłku. W "Czwórce do piątej" nasz gość, Daria Ładocha, udowodni, że studenckie gotowanie może być szybkie, tanie i zdrowe. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie studenci dieta zdrowie i dieta