"Festiwal różowej zupy". W Wilnie święto chłodnika litewskiego Kolor różowy dominuje dziś w Wilnie. W mieście odbywa się bowiem "Festiwal różowej zupy" czyli chłodnika litewskiego. Jest to jedno z najważniejszych dań kuchni litewskiej. Litwini zupę tę nazywają "szaltibarszciai" czyli zimnym barszczem. Zobacz więcej na temat: Wilno Litwa chłodnik kulinaria kuchnia potrawy regionalne
Lokale gastronomiczne okiem Coocharza. Czy jest przepis na sukces w branży? Kuba Przeździecki, znany jako Coocharz, swoimi przepisami dzieli się w sieci. Gotuje w domu, ale ma też doświadczenie w branży gastronomicznej. W Czwórce zdradza, jak wybiera restauracje w nowym miejscu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar Jakub Przeździecki kuchnia gastronomia
Polacy "potrafią w pizzę". Dwie polskie pizzerie wśród najlepszych w Europie Dwie polskie pizzerie wśród najlepszych w Europie. Restauracja Zielona Górka z Pabianic zdobyła tytuł najlepszej pizzerii w Polsce. Wyróżniona została także warszawska restauracja Ciao a Tutti. Zobacz więcej na temat: pizza kulinaria kuchnia włoska
Polak to człowiek biesiadny. O majówkowym biesiadowaniu Maj to początek sezonu wspólnych biesiad, grillowania, wiosennych ognisk. Czy w byciu razem wokół suto zastawionego stołu chodzi tylko o jedzenie? W radiowej Jedynce z naszymi gośćmi rozmawialiśmy o tym, jak w Polsce - i w innych krajach europejskich - wygląda biesiadowanie. Zobacz więcej na temat: Martyna Podolska Tomasz Prange-Barczyński majówka grill jedzenie społeczeństwo
Vienio z przepisami na szparagi i na rap [WIDEO] O jedzeniu może mówić godzinami, bo wywołuje emocje, tak jak i muzyka. Jak przygotować szparagi, co jeść na wiosnę i gdzie najlepiej smakuje tapas - opowiada Vienio - raper i pasjonat gotowania. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria przepisy kulinarne grill hobby Vienio Kamil Jasieński hip-hop rap
Drożdże kontra zakwas. Chleb - jak i z czego najlepiej go wypiekać? Piekarstwo, podobnie jak wiele innych dziedzin życia, ewoluuje. Zmieniają się składniki czy sposoby wypieku. Mimo że obecnie w publikacjach nt. piekarstwa dominuje zakwas, to drożdże ciągle mają swoich fanów. Należy do nich Piotr Kucharski - autor książek o pieczeniu - który podzielił się w "Drodze przez mąkę" swoimi spostrzeżeniami na temat wypieków. Zobacz więcej na temat: Dwójka kulinaria jedzenie chleb wypieki Łukasz Modelski Piotr Kucharski
Jedzenie w wydaniu historycznym. Jak powstały najpopularniejsze potrawy? Z wykształcenia jest historykiem sztuki i kultury średniowiecza. Z zawodu natomiast jest redaktorem; tworzy reportaże historyczne i wywiady oraz książki dotyczące kuchni. W radiowej Dwójce prowadzi również audycję o związkach jedzenia z literaturą. Teraz z kolei Łukasz Modelski, bo o nim mowa, wydał książkę "Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań". A w "Zagadkowej niedzieli" opowiedział, jak powstały popularne potrawy. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Stoparczyk Łukasz Modelski pizza kanapki kulinaria
Jedzenie instagramowe i danie wiralowe. Czy wygląd potraw jest najważniejszy? Rozwój mediów społecznościowych dotyka każdej dziedziny życia i wyjątkiem nie jest kuchnia. Restauracje i twórcy wykorzystują media do promowania swoich przepisów i dań. Małgorzata Minta opowiedziała w audycji "Drogą przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia m.in. o zjawisku jedzenia instagramowego, za którym niekoniecznie musi iść smak. Zobacz więcej na temat: Dwójka fotografia jedzenie żywność Łukasz Modelski Małgorzata Minta media społecznościowe
Żur - najlepsza zupa świata? Czy żur i barszcz biały to to samo? - Dla mnie żur jest najlepszą zupą świata, lubię takie smaki - mówi kucharz Filip Niewiatowski i przyznaje, że wcale nie dziwi go, że polski żur w rankingu najlepszych zup świata TasteAtlas w 2023 zajął drugą pozycję, tuż za japońskim tonkotsu ramen. W "Czwórce do kwadratu" sprawdzamy też, czy żur to to samo, co barszcz biały. Zobacz więcej na temat: Czwórka żurek Mateusz Kulik kuchnia polska jedzenie Wielkanoc STYL ŻYCIA
Pizza i makarony. Jak gotować po włosku? We Włoszech gotowanie już dawno podniesiono do rangi sztuki, a kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Włoska kuchnia to luz, zabawa, bycie razem. I regionalna różnorodność, która sprawia, że te same dania w różnych miejscach smakują inaczej. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie kuchnia włoska Piotr Firan
Matteo Brunetti i kuchnia w polsko-włoskim domu - Kiedyś mówiłem, że jestem bardziej Włochem niż Polakiem. Dziś mówię, że czuję się w 100 procentach Włochem i w 100 procentach Polakiem - przyznaje Matteo Brunetti, finalista 6. odsłony Masterchefa, który 6 lat temu na stałe związał się z Polską, a w mediach społecznościowych dzieli się wybornymi przepisami na włoskie dania. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia włoska Włochy Matteo Brunetti kuchnia
Dzień św. Patryka i shepherd's pie - jak przyrządzić przysmak Irlandczyków? 17 marca obchodzony jest Dzień św. Patryka. To nie tylko święto narodowe Irlandii, ale także jedno z najpopularniejszych świąt na świecie. W Czwórce podpowiadamy, jak przyrządzić shepherd's pie - słynną zapiekankę pasterską. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik Irlandia św. Patryk
Rodzinne fascynacje w kuchni Bohaterami audycji są bracia Niziowie. Mirosław jest architektem, rzeźbiarzem oraz mecenasem kultury, a Dariusz - twórcą hotelu, restauracji i ekologicznej winnicy. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kulinaria jedzenie Dwójka
Gdzie sprzedają pączkodogi i jak gotują włoskie babcie? W nowy tydzień wejdziemy od kuchni. W audycji sprawdzimy, gdzie w Polsce zjemy japońskiego burgera czy pączkodoga i spotkamy się z Matteo Brunetti. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby
Witold Szabłowski: "Rosja od kuchni". Jak władza karmi propagandą Służyć propagandzie i funkcjonować jako fake news może nawet jedzenie. W "Rosji od kuchni" Witold Szabłowski opisuje 100 lat kulinarnej historii naszego wschodniego sąsiada. Kuchnia staje się dla niego pretekstem do opowieści o tym, jak Moskwa podbija różne kraje, używając do tego jedzenia, kucharzy, przepisów. - To nie jest książka prorosyjska - zastrzega autor. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia Rosja Władimir Putin Witold Szabłowski dyktatura reżim HISTORIA historia ZSRR kuchnia rosyjska
Pieczarka - polski hit eksportowy i skarb w kuchni Polska jest największym europejskim producentem pieczarek na świecie. To bardzo smaczny produkt, o dużych wartościach odżywczych. Przydaje się w całej masie najróżniejszy dań. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych pieczarki kuchnia polska
Jak upiec pyszny domowy chleb? Ekspert podpowiada Domowe wypiekanie chleba, szczególnie na wsi, było kiedyś jedną z podstawowych umiejętności. Teraz wszystkie wypieki można kupić, ale może zdrowiej i lepiej zabawić się w domowego piekarza? Jak przygotować zakwas? A może są przepisy, które pozwalają na pieczenie chleba w prostszy sposób? Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska chleb żytni chleb orkiszowy chleb pieczywo pieczenie chleba zdrowie dieta
Rozgrzewające dania na zimowe dni. Dawid Jedynak stawia na rosół i azjatyckie inspiracje Zimą ogrzewamy się, jak się da: odkręcamy kaloryfery, wyciągamy wełniane swetry, pijemy sporo gorącej herbaty. Często zapominamy jednak, że na odczuwanie temperatury wpływa również… jedzenie. Dawid Jedynak podkreśla, że rozgrzeją nas kiszonki i rosół, ale też egzotyczne mango czy ananas. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe jedzenie zima Wiedźmin