Kiedy robot zrobi nam obiad? Sztuczna inteligencja w kuchni Sztuczna inteligencja to gorący temat. Wdziera się w każdą dziedzinę naszego życia, wchodzi też do naszych kuchni, podaje nam dania. A kiedy AI ugotuje nam obiad? Na to pytanie odpowiedzi szukali Piotr Firan i jego goście - Przemysław Ziemichód, dziennikarz kulinarny, i Adam Grzanka, bloger. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan jedzenie sztuczna inteligencja kuchnia nowe technologie czatbot
Co dziś na obiad? "Męskie gotowanie" z Zuzą Lisowską Gotować każdy musi - jedni z potrzeby, a drudzy z ogromnej pasji. Dzisiejsza gościni "Męskiego gotowania" pokazała, jak wyjątkowe mogą być niektóre dania. Burger z arbuzem? O tym i innych nietypowych połączeniach i kulinarnych podróżach po świecie opowiedziała Zuza Lisowska. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria podróże Jakub Jamrozek Czwórka Zuza Lisowska jedzenie arbuz
Bogdan Gałązka: moim marzeniem było zostać kucharzem - Już dwa lata chodziłem do szkoły kulinarnej i kiedyś Kurt Scheller mówi do mnie: "Bogdan, czy ty nie chcesz być kucharzem?" - opowiada w Programie 1 Polskiego Radia Bogdan Gałązka, jeden z najbardziej znanych kucharzy w naszym kraju. Czy właśnie wtedy rozpoczęła się jego przygoda z kuchnią i smakami? Zobacz więcej na temat: Anna Stempniak jedzenie kuchnia Bogdan Gałązka
Przez żołądek do serca, czyli film "Bulion i inne namiętności" W audycji "Droga przez mąkę" spotkaliśmy się z kulturoznawcą i miłośnikiem gotowania Jakubem Gutkiem, z którym rozmawialiśmy o najnowszym filmie Anh Hung Trana "Bulion i inne namiętności". Zobacz więcej na temat: kuchnia Jakub Gutek
Chwasty na talerzu. Które z nich będą najlepsze do spożycia? Otaczają nas latem, ale nie wiemy o tym, że mogą wylądować na naszym talerzu - chwasty. Mogą być one skarbnicą zdrowych roślin, z których można skomponować pyszny posiłek lub koktajl. Zobacz więcej na temat: Ula Kaczyńska Urszula Kaczyńska Rafał Sławoń zioła chwasty kuchnia
Wspólne gotowanie – budowanie więzi i pewności siebie Kuchnia to coś więcej niż tylko miejsce przygotowywania posiłków. To przestrzeń, w której kształtują się relacje rodzinne, buduje się pewność siebie, a także rodzą się wspomnienia, które pozostają z nami na całe życie. Wspólne gotowanie, zwłaszcza z dziećmi, ma ogromne znaczenie – pozwala na odkrywanie nowych umiejętności, tworzenie więzi i wzmacnianie poczucia własnej wartości. O tym kiedy warto rozpocząć z dzieckiem kulinarną przygodę w rozmowie z Katią Roman ze szkoły gotowania dla dzieci, gościni "Strefy rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom. Zobacz więcej na temat: kulinaria rodzicielstwo wychowanie czas wolny radio dla rodziców DAB+ Podcast Strefa rodzica
Pora na kuchnię Orientu. Martyna Chomacka prezentuje najciekawsze smaki Azji - Dla mnie Azja była takim miejscem, gdzie odnalazłam siebie, kulinarnie i życiowo. Tam czułam się osadzona; kulinarnie to mój azymut - przyznaje Martyna Chomacka, autorka książki "zOrientuj się! Smaki Azji dla każdego". W radiowej Czwórce podróżniczka przedstawiła wybór najciekawszych smaków z tego kontynentu, nie ograniczając się do popularnej kuchni tajskiej czy japońskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Azja kulinaria kuchnie świata kuchnia kuchnia tajska kuchnia chińska
Pluj-zupa, mąka z trawy i fałszywy królik, czyli co się jadło w czasie powstania warszawskiego Choć przed 1 sierpnia robiono zapasy żywności, nikt nie był przygotowany na to, że powstanie będzie trwać aż 63 dni. Zaspokojenie głodu było z czasem coraz większym wyzwaniem. W końcu zaczęto jeść to, czego w innych okolicznościach nikt nie wziąłby do ust. Zobacz więcej na temat: Powstanie Warszawskie historia Polski HISTORIA kulinaria jedzenie kuchnia II wojna światowa 1944 zupy zapasy okupacja niemiecka
Dieta sportowców. Co jeść, żeby zwyciężać? Czy mięso jest niezbędne sportowcom i co jedzą piłkarze po meczu? Czy zwycięstwo zależy od diety? Z czego składało się menu starożytnych gladiatorów? O tym rozmawialiśmy w "Męskim gotowaniu". Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta aktywność fizyczna STYL ŻYCIA wegetarianizm zdrowie Jeremi Angowski
Kacper Salzman w Męskim gotowaniu. "Barbecue to nie grillowanie" Kacper Salzman to grillmaster, który w małym palcu ma najbardziej wyrafinowane metody przygotowywania pysznych mięsiw. W Czwórce opowiada o barbecue i zdradza, czym różni się ono od grillowania. Zobacz więcej na temat: Czwórka grill jedzenie Kamil Jasieński
Chleb. To z niego powstała sztuka kulinarna Zapach świeżo upieczonego chleba jest jednym z najpiękniejszych zapachów świata. Monika Walecka opowiedziała nam, gdzie szukała inspiracji do tworzenia pieczywa. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria chleb
Naleśniki czy leczo z ciecierzycą. Jak świadomie karmić dziecko? Żeby dobrze gotować, trzeba to kochać. Czy można nauczyć dziecko wspólnego przygotowywania posiłków, dobrze się bawić a jednocześnie tworzyć silne więzi? Mówiła o tym w "Strefie Rodzica" Agata Gwiazdowska - specjalistka żywienia, przedsiębiorcza mama, która podzieliła się ze Słuchaczami swoimi patentami na świadome i zdrowie żywienie dzieci. Zobacz więcej na temat: radio dla dzieci radio dla rodziców rodzicielstwo Strefa Rodzica dzieci komunikacja wychowanie rodzice zdrowie i dieta zdrowie dziecka
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Chłodnik, chołodziec czy zimnik? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Tym razem sprawdzamy, pod jakimi nazwami znany był chłodnik. Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk Ojczysty - dodaj do ulubionych zupy chłodnik
Co robi antropolog kultury w kuchni? - Kiedy śledzi się same praktyki żywieniowe, to pojawia się wiele ciekawych rzeczy w obrębie całej kultury. Można wypatrzeć pewne tendencje i zależności między jedzeniem a zachowaniami ludzi - mówi prof. Urszula Jarecka, antropolog z Państwowej Akademii Nauk. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie antropologia kulinaria Jakub Jamrozek
Jakie jagodzianki smakują najbardziej? Swój przepis zdradza szef kuchni Damian Kordas W całej Polsce obchodzone jest już - zarówno przez cukierników, jak i smakoszy - święto jagodzianki. Z tej okazji w studiu Jedynki pojawił się Damian Kordas, który zdradził naszym słuchaczom przepis na smakowite jagodzianki. Zobacz więcej na temat: Ula Kaczyńska Maciej Piotrowski kuchnia polska wypieki jagodzianka
Mięso z probówki już w sklepie. Czy to przyszłość naszego żywienia? Kalifornijska firma rozpoczęła sprzedaż mięsa wyhodowanego w laboratorium w sklepie detalicznym. To nowy sposób produkcji żywności, wielkie zadanie cywilizacyjne, co podkreśla Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Grzegorz Łapanowski mięso żywność rolnictwo
Polska mozaika kulinarna. Fenomen kuchni chłopskiej - Historia tradycyjnej kuchni polskiej jest bardzo apetyczna, ale coraz mniej o niej wiemy. Żeby spróbować ciekawych dań, wcale nie musimy wyjeżdżać bardzo daleko, bo kuchnia Polski jest bardzo zróżnicowana - przekonuje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury kulinarnej i autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie kuchnia kuchnia polska tradycja Marta Zinkiewicz
Kuchnia dla wegan i wegetarian. Tofu w roli głównej Tofu w polskich pierogach, azjatyckich bowlach, śniadaniowej szakszuce, a nawet deserach - w książce "Totalnie tofu" Konrad Budzyk udowadnia, że tofu nie jest nudne, za to zdrowe, smaczne i tanie. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA dieta jedzenie kulinaria przepisy kulinarne kuchnia wegetariańska kuchnia chińska Kamil Jasieński