Karolina Smyk, autorka bloga "Smyk w kuchni": najgorsze, co można sobie zrobić, to jedzenie byle jak Trzymać się sztywno przepisu na wypieki czy eksperymentować ze składnikami? Czy własne pieczywo może być zdrowsze i smaczniejsze od tego, które możemy kupić w sklepie? O tym mówiła w studiu Czwórki Karolina Smyk, autorka kulinarnego bloga "Smyk w kuchni". Zobacz więcej na temat: Czwórka Numer Raz Michał Witak gotowanie pieczenie chleba chleb chleb razowy chleb orkiszowy kulinaria
Jak upiec pyszny domowy chleb? Ekspert podpowiada Domowe wypiekanie chleba, szczególnie na wsi, było kiedyś jedną z podstawowych umiejętności. Teraz wszystkie wypieki można kupić, ale może zdrowiej i lepiej zabawić się w domowego piekarza? Jak przygotować zakwas? A może są przepisy, które pozwalają na pieczenie chleba w prostszy sposób? Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska chleb orkiszowy chleb pieczywo pieczenie chleba gotowanie zdrowie dieta
Chleb. Czy dziś wciąż ma dla nas takie znaczenie jak kiedyś? – Kiedy ogląda się bogactwo obrazów związanych z chlebem, łatwo zrozumieć, jak ważną rolę odgrywał chleb w historii, kulturze, obyczaju, a nawet w wychowaniu – mówiła Anna Popek, odnosząc się do albumu "Malarska opowieść o polskim chlebie". Zobacz więcej na temat: Anna Popek Trójka STYL ŻYCIA ciekawostki dieta chleb razowy chleb orkiszowy chleb
Chrupiąca skórka i niepodrabialny smak. Pieczemy chleb Nie da się zapomnieć smaku polskiego chleba – z chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. To też jeden z najstarszych produktów spożywczych. W Czwórce sprawdzaliśmy, jak przygotować go w domowych warunkach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan chleb razowy chleb orkiszowy pieczywo
Przepis na udany chleb? Najważniejszy jest zakwas Do przygotowania smaczego chleba z chrupiącą skórką potrzebujemy dobrej jakości zakwasu. Jak go przygotować, aby nasze wypieki były udane? Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamila Dębczak chleb chleb razowy chleb orkiszowy pieczenie chleba Kuba Marcinowicz STYL ŻYCIA
Branża piekarnicza trzyma się mocno W ciągu roku pieczywo zdrożało dwa razy bardziej niż reszta żywności, jednak cztery na pięć piekarni znajduje się w dobrej i silnej kondycji finansowej – wynika z analizy wywiadowni gospodarczej Bisnode Polska. Zobacz więcej na temat: rynek pieczywo chleb razowy praca
Mrożona rewolucja w pieczywie Ekspansja sieci handlowych zmienia rynek pieczywa nad Wisłą. Piekarze, by przetrwać, muszą stawiać na jakość, a nie na wojnę cenową - pisze "Rzeczpospolita". Zobacz więcej na temat: chleb chleb orkiszowy chleb razowy
Patent na zdrowy chleb i makaron Wielu Polaków jest zainteresowanych nowymi produktami spożywczymi, które są nie tylko smaczne, ale mają walory prozdrowotne. Zobacz więcej na temat: chleb zdrowie chleb razowy
Dietetyczka radzi, jaki chleb jest najlepszy Mąka żytnia razowa, żytnia mąka pytlowa, sól, woda, zakwas. I już. Nic więcej do wypieku dobrego chleba nie potrzeba. Niby proste, ale to nie wszystko, aby chleb był zdrowy.. Zobacz więcej na temat: chleb chleb orkiszowy chleb razowy Roman Czejarek żywność
Biznes na najstarszym produkcie świata Już po raz drugi w Warszawie został zorganizowany Festiwal Chlebów Świata. Marek Traczyk, organizator Festiwalu, tłumaczy portalowi gospodarka.polskieradio.pl, że chleb występuje w kulturach na całym świecie pod różnymi postaciami, i warto poznać, i posmakować chleba z niejednego pieca. Zobacz więcej na temat: chleb chleb orkiszowy chleb razowy zdrowie żywność
W Polsce trwa bratobójcza walka o chleb To już nie żarty – w Polsce trwa walka o chleb. Polacy go nie jedzą, piekarze prowadza bratobójczą walkę między sobą, a młodzi następcy wypiekaczy chleba wybierają nowe zawody. Co roku bankrutuje w Polsce 300-500 piekarni. Zobacz więcej na temat: chleb chleb orkiszowy chleb razowy firma żywność
Raport o polskim chlebie: zniknie z naszej diety? Polacy nie chcą jeść chleba. Według oficjalnych statystyk w 1993 roku przeciętny mieszkaniec naszego kraju zjadał 96,7 kg pieczywa w ciągu roku, ostatnie lata to już niewiele ponad 50 kg, czyli o połowę mniej. Dlaczego tak się dzieje, a przede wszystkim, czy jest to rzeczywiście prawda? Zobacz więcej na temat: chleb orkiszowy chleb razowy rolnictwo żywność
Poznaj przepis na piwo, o którym przed wojną mówiło całe Pomorze - Gdy zajmowaliśmy się kilka lat temu badaniem kultury pomorskiej sprzed wojny, to zaintrygował mnie fakt, że wszyscy dawni mieszkańcy tych terenów opowiadali o tym piwie - mówił Dawid Gonciarz, etnolog z Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie. Zobacz więcej na temat: HISTORIA przepisy kulinarne tradycja
Pieczywo jest źle oznaczone (Posłuchaj) Niemal 70% chleba ma nieprawidłowe oznaczenia. W związku z tym klient nie jest w stanie dowiedzieć się, co tak naprawdę kupuje. Zobacz więcej na temat: IAR pieczywo Rzeczpospolita