Polskie Radio
Section05

żywność

E-dodatki do żywności. Które "E" na etykiecie są szkodliwe dla zdrowia?

W czasach, gdy półki sklepowe uginają się od produktów spożywczych, umiejętność czytania i rozumienia etykiet stała się ważnym elementem świadomego robienia zakupów. Dzięki temu możemy unikać produktów bogatych w sztuczne dodatki, które mogą nam zaszkodzić. E-dodatki do żywności to substancje dodatkowe, które są dodawane do produktów spożywczych w celu poprawienia ich smaku, koloru, konsystencji czy trwałości. Oznaczenie "E" pochodzi od słowa "Europa". Każda substancja po literce "E" ma przypisany swój numer. Czy wszystkie "E" są szkodliwe? Nie. Niektóre są naturalne i nieszkodliwe, jak np. E300 (witamina C), ale są także syntetyczne i kontrowersyjne jak np. E621 (glutaminian sodu). 
Zobacz więcej na temat:  jedzenie chemia Roman Czejarek etykieta Unia Europejska

USA prosi kolejny kraj o jaja. Grozi wysokimi cłami

Stany Zjednoczone zwróciły się do Europy o pomoc w dostawach jaj, ponieważ w wyniku ptasiej grypy stały się one w USA towarem deficytowym i drogim. Niemcy potwierdzili tę sytuację, a wcześniej Amerykanie zwrócili się o wsparcie także do Danii. Ich prośby zbiegły się z wprowadzeniem nowych ceł na produkty z krajów europejskich. W przypadku Danii pojawia się dodatkowy kontekst.
Zobacz więcej na temat:  ŚWIAT Europa USA Niemcy

Coraz mniej jajek na polskim rynku. Przed Wielkanocą będzie drożej w sklepach

Polacy muszą zapomnieć o tanich jajkach przed Wielkanocą – wszystko wskazuje, że w sklepach zabraknie promocji. – Patrząc na zmiany cen na poziomie hurtowym, możemy spodziewać się dalszych wzrostów – mówi w Programie 1 Polskiego Radia Mariusz Dziwulski, analityk PKO BP. Jeszcze większe problemy z dostępnością jajek odczuwają USA i Niemcy.
Zobacz więcej na temat:  Zobacz także Michał Strzałkowski Izabela Kostyszyn ceny Jaja w kuchni jajko

Larwy w jedzeniu już od 10 lutego. Nowe przepisy w UE

W niektórych produktach spożywczych na terenie Unii Europejskiej możliwe będzie stosowanie proszku z suszonych całych larw mącznika młynarka. Podano też dokładnie, o jakie produkty chodzi. Rozporządzenie w tej sprawie opublikowano jeszcze w styczniu, a nowe przepisy obowiązywać będą od 10 lutego 2025 roku. To wiadomość ważna dla wszystkich, którzy nie mają ochoty na taką dietę, a dla alergików wręcz kluczowa. 
Zobacz więcej na temat:  ŚWIAT Unia Europejska owady produkcja jedzenie pieczywo chleb makaron ziemniaki zdrowie GOSPODARKA Komisja Europejska

Polskie Radio 24 Rolnictwo ekologiczne. Wytwarzanie żywności w zgodzie z przyrodą

- Rolnictwo ekologiczne to wytwarzanie żywności przez gospodarowanie w sposób zgodny z naturą, co wymaga zdobycia odpowiedniego certyfikatu. Coraz więcej rolników dostrzega w tym sposób na zdobycie rynku, bo konsumenci zwracają uwagę na to, jak żywność jest produkowana - mówiła w Polskim Radiu 24, dr inż. Urszula Sołtysiak, wieloletnia wykładowczyni SGGW, współzałożycielka pierwszej w naszym kraju jednostki certyfikującej rolnictwo ekologiczne.  
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 ekologia rolnictwo Marta Hoppe Unia Europejska certyfikat

Rewolucja w Polsce. Wegańska przystań zamiast kiełbasy

Stolica Polski, kojarzona z kiełbasą i śledziem, jest teraz wegańską przystanią - pisze w piątek brytyjski dziennik "Guardian", przypominając, że Warszawa od sześciu lat znajduje się w czołówce rankingu "vege miast" świata, a przed trzema laty "National Geographic" przyznał jej pierwsze miejsce. Potwierdzają to badania CBOS. Wynika z nich, że coraz więcej Polaków rezygnuje z mięsa.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA Warszawa wegetarianizm weganizm dieta zdrowie kuchnia polska