Partia lodów wycofana z Lidla. GIS ostrzega Partia lodów o smaku kokosowym została wycofana z sieci sklepów Lidl. Pomyłka producenta sprawiła, że w opakowaniach znalazł się inny produkt. Zobacz więcej na temat: POLSKA GIS sklepy lody
Żywnościowy pat. "To niszczy przyrodę" - Globalna produkcja żywności wymaga zmiany modeli biznesowych, bo dziś nie potrafią ani zwalczać problemu głodu, ani tak ją produkować, aby nie szkodzić przyrodzie. Co gorsze prowadzi także do marnowania żywności i plagi otyłości w zamożniejszych społeczeństwach - powiedziała w Polskim Radiu 24 Agata Szczebyło, specjalistka ds. zrównoważonej gospodarki z Fundacji WWF Polska w audycji "Zmiana klimatu". Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Katarzyna Dydo WWF
Dlaczego dzieci mają taką słabość do słodyczy? Jak ograniczyć cukier w dziecięcej diecie? - Słodycze to jest zawsze temat numer jeden na konsultacjach - przyznała w audycji "Cztery pory roku" Małgorzata Polowczyk, psychodietetyk dziecięcy. Jak mądrze podejść do tematu? Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska jedzenie dieta słodycze cukier
Szukają testera. "Praca marzeń" czeka na chętnych Ta wiadomość z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników kuchni włoskiej. Jedna z restauracji w Wiedniu szuka testera pizzy. Płaci za to sowite wynagrodzenie. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT jedzenie restauracja Austria Wiedeń Włochy kuchnia włoska pizza praca
Czy sklepy powinny mieć obowiązek przekazywania niesprzedanej żywności do organizacji pozarządowych? Co roku w Polsce marnowanych jest prawie 5 milionów ton żywności. Pojawiają się nawet porównania, że taka ilość jedzenia pozwoliłaby wyżywić się wszystkim mieszkańcom Warszawy przez 10 lat. Błażej Krasoń, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności odpowiedział w "Tylko szczerze", czy sklepy powinny mieć obowiązek przekazywania niesprzedanej żywności do organizacji pozarządowych? Zobacz więcej na temat: Krzysztof Grzybowski Błażej Krasoń
Jak zachować świeżość pieczywa? Polscy naukowcy mają pomysł 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji naukowcy z Łukasiewicz - Instytutu Chemii Przemysłowej postanowili pochwalić się swoim innowacyjnym pomysłem, który w przyszłości może pomóc dłużej utrzymywać świeżość pieczywa. Zobacz więcej na temat: POLSKA chleb jedzenie pieczywo NAUKA badania Warszawa biotechnologia naukowcy
GIS alarmuje. Uważaj na ten produkt Główny Inspektorat Sanitarny wydał we wtorek nowe ostrzeżenie. Komunikat dotyczy obecności glutenu w bezglutenowych płatkach owsianych. Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją lub alergią może wywołać wystąpienie reakcji alergicznej. Zobacz więcej na temat: POLSKA GIS Główny Inspektor Sanitarny dieta jedzenie
GIS wydał ostrzeżenie. Chodzi o popularny produkt z Lidla Główny Inspektorat Sanitarny zamieścił ważny komunikat. To pilne ostrzeżenia w sprawie mąki żytniej, którą można kupić w sieci znanych dyskontów marki Lidl. Skażony produkt został natychmiast wycofany ze sprzedaży. Zobacz więcej na temat: POLSKA zdrowie Główny Inspektor Sanitarny GIS jedzenie lidl społeczeństwo
"W niektóre dni nie jemy". Milion osób zagrożonych głodem Od początku miesiąca do północnej części Strefy Gazy nie dojechał żaden transport z żywnością, a to wystawia milion osób na ryzyko głodu - przekazuje agenda żywnościowa ONZ. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Izrael Strefa Gazy Bliski Wschód
Warzywa i owoce w foliowych opakowaniach. Czy mogą być niebezpieczne dla zdrowia? Czy opakowana w torebkę sałata może zawierać bakterie E. coli, Listeria lub Salmonella, które powodują niebezpieczne zatrucia pokarmowe? Jakim kontrolom poddawana jest taka żywotność i czy po otwarciu należy ją umyć? Czy szczelne opakowanie daje nam gwarancję, że dany produkt jest bezpieczny i nie zaszkodzi nam? Zobacz więcej na temat: warzywa owoce opakowanie sklep Sanepid kontrola Roman Czejarek
Plaga ultraprzetworzonej żywości Najnowsze wyniki badań wskazują, że brytyjskie nastolatki aż dwie trzecie dziennego zapotrzebowania na kalorie czerpią z żywności ultraprzetworzonej. Czy wyniki badań dotyczące polskich dzieci są równie niepokojące? Porozmawiamy o tym w piątkowej audycji "Świat 4.0". Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie zdrowie i dieta dieta fast food otyłość
Czym jest żywność ultraprzetworzona i dlaczego powinniśmy jej unikać? Żywność wkroczyła w nową erę. Większość kalorii, które spożywamy, pochodzi z całkowicie nowego zestawu substancji zwanych żywnością ultraprzetworzoną. Chodzi tu o żywność, która została zaprojektowana, wyprodukowana i zareklamowana tak, aby jak najbardziej uzależniać. Ale czy naprawdę wiemy, jak działa na nasz organizm po takim jedzeniu? Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka jedzenie Chris van Tulleken
Mąka z toksynami wycofana ze sklepu. Ważny komunikat Lidl Polska wycofał mąkę żytnią chlebową, wyprodukowaną przez firmę Gdańskie Młyny. Badania wykazały przekroczenie dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A - substancji toksycznej mającej pochodzenie grzybiczne. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo zdrowie
Alko-tubki znikają ze sklepów. Zapowiedź zmian w prawie Na sklepowe półki trafił produkt zawierający alkohol, łudząco podobny do opakowań owocowego musu dla dzieci. Może to prowadzić do pomyłek podczas zakupów - ostrzega m.in. ministra edukacji. "Ten numer u nas nie przejdzie" - oświadczył premier i zapowiedział poważne konsekwencje. Tymczasem producent podjął decyzję o wycofaniu alko-tubek. Zobacz więcej na temat: jedzenie alkohol dzieci prawo
Weganizm pomaga ratować środowisko. "Ma też głęboki sens zdrowotny" - Odchodzenie od mięsa ma głęboki sens zdrowotny, środowiskowy i etyczny. To musi być głęboko przemyślana decyzja - powiedział w Polskim Radiu 24 Krzysztof Kulik, psycholog i aktywista ekologiczny w audycji "Zmiana klimatu". Zobacz więcej na temat: PolskieRadio 24 wegetarianizm Marta Hoppe ekologia
Polska co roku marnuje prawie 5 mln ton żywności! Jak to zmienić? Co roku w Polsce marnuje się 4,8 mln ton żywności. Niestety, za ponad 60 proc. odpowiadają konsumenci, czyli my. Jak przeciwdziałać temu zjawisku, co robić, aby marnować mniej żywności? Zobacz więcej na temat: społeczeństwo STYL ŻYCIA jedzenie marnowanie żywności ekonomia ekologia Robert Grzędowski Trójka zakupy oszczędzanie
Salmonella w żółtym serze. GIS ostrzega W serze żółtym w plastrach Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Salmonella Newport. Spożycie tego produktu może wywołać poważne zatrucia pokarmowe. Zobacz więcej na temat: POLSKA Główny Inspektor Sanitarny GIS zatrucie bakterie
Jest lepsza, ale nadal droższa. Żywność ekologiczna Jak pokazuje raport kampanii "Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia" Polskiej Izby Żywności Ekologicznej Polacy i Polki nadal nie wiedzą, jak rozpoznać żywność ekologiczną. Zobacz więcej na temat: ekologia jedzenie