Polskie Radio
Section05
żywność

Jedzenie instagramowe i danie wiralowe. Czy wygląd potraw jest najważniejszy?

Rozwój mediów społecznościowych dotyka każdej dziedziny życia i wyjątkiem nie jest kuchnia. Restauracje i twórcy wykorzystują media do promowania swoich przepisów i dań. Małgorzata Minta opowiedziała w audycji "Drogą przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia m.in. o zjawisku jedzenia instagramowego, za którym niekoniecznie musi iść smak.
Zobacz więcej na temat:  Dwójka fotografia gotowanie jedzenie Łukasz Modelski Małgorzata Minta media społecznościowe

Serial "Historia kuchni polskiej". Jak dawniej smakowała Polska?

Jak jadali nasi przodkowie? Jakie potrawy towarzyszyły Polakom podczas przełomowych momentów w historii naszego kraju? Odpowiedzi na te pytania przynosi nowy serial - "Historia kuchni polskiej". Możemy dowiedzieć się o tym, co jedli dawniej nasi rodacy oraz spróbować odtworzyć te potrawy. Prof. Jarosław Dumanowski zdradził w audycji "Droga przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia kulisy powstania tego dzieła.
Zobacz więcej na temat:  kuchnia polska jedzenie przepisy kulinarne historia Polski serial Łukasz Modelski Dwójka Jarosław Dumanowski

Powrót do przedświątecznej formy. Jak pozbyć się dodatkowych kilogramów?

W czasie świąt niejedna osoba chętniej sięgała po dodatkowe jajko w majonezie, zajadała się sałatką jarzynową, bądź oddawała się spożywaniu tłustego mięsa. Skutkiem tego, a w niektórych przypadkach również mniejszej aktywności fizycznej, są dodatkowe kilogramy lub poczucie przybrania na wadze. Jak z tym walczyć?
Zobacz więcej na temat:  Trójka Krzysztof Łoniewski dieta zdrowie zdrowie i dieta jedzenie

Nadmiar jedzenia. Jak kupować mniej i rozsądniej?

W Polsce każdego roku marnuje się 4,8 mln ton żywności. Konsumenci odpowiadają za 60 proc. całości wyrzucanego jedzenia. Na potrzeby raportu "Nie Marnuj Jedzenia 2023" banki żywności przeprowadziły badania na grupie 1000 osób i zapytały o nawyki dotyczące marnowania jedzenia. Co zrobić, by nie wyrzucać jedzenia? Jak kupować mniej i rozsądniej?
Zobacz więcej na temat:  Roman Czejarek Błażej Krasoń Federacja Banków Żywności święta zakupy sklep społeczeństwo infografika

Święta i po świętach. Jak nie marnować jedzenia? Ekspert zdradza swoje sposoby

W obliczu kryzysu klimatycznego, poważnym problemem staje się kwestia marnowania żywności - wynika z eksperckich analiz. Tymczasem co roku do kosza trafia ponad miliard ton żywności nadającej się do spożycia. Szczególnie zaś dużo marnujemy tuż po świętach, kiedy okazuje się, że zbyt wiele przygotowaliśmy. O tym, jak nie marnować jedzenia mówiła w Polskim Radiu 24 Dorota Jezierska z Banków Żywności w Ciechanowie. 
Zobacz więcej na temat:  Marta Hoppe ekologia