Polskie Radio
Section05

żywność

Tragiczny finał wycieczki. Zmarła po zjedzeniu deseru

Nastolatka z Wielkiej Brytanii zmarła podczas pobytu w Rzymie. Po rodzinnym obiedzie w pizzerii dostała wstrząsu anafilaktycznego. Trafiła do szpitala, ale nie udało się jej uratować. W deserze znajdowały się śladowe ilości orzeszków ziemnych, na które była uczulona. Hospitalizacji wymagał ojciec 14-latki, który miał problemy z sercem w wyniku doznanego szoku. 
Zobacz więcej na temat:  ŚWIAT Europa Włochy Wielka Brytania alergia podróże szpital

Żywnościowy pat. "To niszczy przyrodę"

- Globalna produkcja żywności wymaga zmiany modeli biznesowych, bo dziś nie potrafią ani zwalczać problemu głodu, ani tak ją produkować, aby nie szkodzić przyrodzie. Co gorsze prowadzi także do marnowania żywności i plagi otyłości w zamożniejszych społeczeństwach - powiedziała w Polskim Radiu 24 Agata Szczebyło, specjalistka ds. zrównoważonej gospodarki z Fundacji WWF Polska w audycji "Zmiana klimatu".
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Katarzyna Dydo WWF

Czy sklepy powinny mieć obowiązek przekazywania niesprzedanej żywności do organizacji pozarządowych?

Co roku w Polsce marnowanych jest prawie 5 milionów ton żywności. Pojawiają się nawet porównania, że taka ilość jedzenia pozwoliłaby wyżywić się wszystkim mieszkańcom Warszawy przez 10 lat. Błażej Krasoń, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności odpowiedział w "Tylko szczerze", czy sklepy powinny mieć obowiązek przekazywania niesprzedanej żywności do organizacji pozarządowych?
Zobacz więcej na temat:  Krzysztof Grzybowski Błażej Krasoń