Bób kontra schabowy, czyli czy strączki zdetronizują mięso Czy strączki są godnym zamiennikiem mięsa? W jaki sposób wkomponować je w dietę, by sobie nie zaszkodzić? Czy przyszłość ludzkiej diety będzie opierać się na produktach mięsnych, czy roślinnych? Zobacz więcej na temat: Trójka Paulina Górska dieta rośliny strączkowe
Polskie Radio 24 Rewolucja w żywieniu. Czym zastąpimy białko z mięsa? Jakie są alternatywne źródła białka? Mówi się o owadach, o mięsie komórkowym - są już pierwsze produkty dla ludzi, przyszłością może być też białko mikrobiologiczne SCP. Każda inwestycja w alternatywy dla produktów mięsnych przyczynia się do redukcji emisji gazów cieplarnianych, a więc działa na korzyść całego społeczeństwa. Mówił o tym w Polskim Radiu 24 Radosław Bogusz z Instytutu Nauk o Żywności SGGW w Warszawie. Zobacz więcej na temat: klimat zmiany klimatyczne globalne ocieplenie białko
Rewolucja na polskich stołach? Nadchodzi mięso z probówki Niebawem na unijny rynek może trafić mięso hodowane komórkowo. Pierwszy w historii wniosek o dopuszczenie takiej formy żywności na unijny rynek złożył francuski startup Gourmey – informuje portal 300gospodarka.pl. Jeśli decyzja w tej sprawie będzie pozytywna, mięso będzie mogło trafić także na polskie stoły. Zobacz więcej na temat: żywność ekologia emisja gazów woda Unia Europejska POLSKA gopodarka
"Nie musimy zabijać zwierząt". Ekspert o hodowli mięsa komórkowego - Gdy mamy mięso, które pochodzi z laboratorium, eliminujemy zabijanie zwierząt, eliminujemy potrzebę wykorzystania antybiotyków, nie powstają bakterie antybiotykoodporne, nie mamy do czynienia z hormonami wzrostu czy lekami, które podaje się w procesie hodowli przemysłowej - mówił w Polskim Radiu 24 Stanisław Łoboziak, biolog molekularny (Lab Farm). Zobacz więcej na temat: żywność
Alternatywne źródła białka. Po które z nich warto sięgnąć? Węglowodany, białka i tłuszcze to trzy makroskładniki, które są nam niezbędne do życia. Jednak białko jest tym składnikiem, który najtrudniej dostarczyć. Jego wzorcem jest białko jaja kurzego, ale alternatywne źródła białka możemy z powodzeniem wprowadzać do naszej diety. Podpowiadamy jak i które najlepiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński dieta proteinowa dieta zdrowie Radosław Bogusz Jakub Woźniak białko odżywianie
Polskie Radio 24 Szaszłyk z chrząszcza, sałatka z glonów? Polacy niechętni Szaszłyk z owadów, sałatka z glonów czy pasztet z ciecierzycy to potrawy, które są alternatywnymi źródłami białka. Europejczycy, wpisując je do swojego menu, często myślą o ratowaniu planety i walce ze zmianami klimatu. Na taką żywność bardziej otwarci są mieszkańcy Europy Zachodniej i Skandynawii, mniej - Europy Środkowej, w tym Polski. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo żywność białko klimat ochrona środowiska jedzenie dieta Europa Polskie Radio 24 POLSKA
Mięso z probówki już w sklepie. Czy to przyszłość naszego żywienia? Kalifornijska firma rozpoczęła sprzedaż mięsa wyhodowanego w laboratorium w sklepie detalicznym. To nowy sposób produkcji żywności, wielkie zadanie cywilizacyjne, co podkreśla Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Grzegorz Łapanowski gotowanie żywność rolnictwo
Gazy cieplarniane i konsumpcja mięsa. Polska ekologiczna Przeciętny Polak w 2021 r. konsumował 89 kg mięsa, z tego 56 kg wieprzowiny i 32 kg drobiu. Rocznie zjadamy średnio 8-krotnie mniej wołowiny niż średnia UE. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA finanse osobiste żywność handel ekologia
Bezmięsny schabowy przyszłością naszej kuchni? Nadchodzi rewolucja alternatywnych białek W Europie gwałtownie rośnie sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego. Związane jest to m.in. z rosnącą świadomością konsumentów na temat wpływu spożycia mięsa na ludzkie zdrowie i długość życia. Dlatego coraz większą karierę robią alternatywne źródła białka. Nie bez znaczenia jest też fakt, że zwiększenie ich produkcji ma również wpływ na gospodarkę i klimat. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie zdrowe odżywianie wegetarianizm weganizm zdrowie i dieta ekologia rolnictwo białko hodowla zwierząt klimat Trójka Szymon Majchrzak Krzysztof Łoniewski
Ile mięsa jedzą Francuzi? Za dużo, by skutecznie dbać o planetę Gdyby mieszkańcy Francji zmniejszyli o połowę spożycie mięsa, kraj bez problemu osiągnąłby swoje cele klimatyczne - twierdzą autorzy nowego raportu przywoływanego przez dziennik "Le Monde". Tymczasem branża hodowców zwierząt we Francji trzyma się mocno i chciałaby utrzymać konsumpcję mięsa na dotychczasowym poziomie. Problem w tym, że Francuzi spożywają dwukrotnie więcej mięsa, niż wynosi średnia światowa. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek Francja jedzenie kulinaria klimat ekologia
Czy produkcja mięsa niszczy klimat? Z raportu Greenpeace wynika, że emisje gazów cieplarnianych pochodzące z hodowli zwierząt stanowią 17 proc. całkowitych emisji w Unii Europejskiej, czyli niemal tyle, co cały transport. Dochodzi do tego ślad węglowy bardzo energochłonnej produkcji pasz i nawozów oraz emisja równie szkodliwego metanu ze zwierzęcych odchodów. Zobacz więcej na temat: klimat ochrona środowiska zmiany klimatyczne
Śmiertelne zatrucie galaretą. Jak bezpiecznie kupować mięso? W sobotę w Nowej Dębie zmarł 54-letni mężczyzna. Dwie kobiety trafiły do szpitala. Wszyscy wcześniej jedli galaretę wieprzową kupioną na targowisku. Związek Polskie Mięso rozpoczyna akcję informacyjną dotyczącą mięsa. Konsumenci dowiedzą się z niej, na co zwrócić uwagę i gdzie kupować mięso, żeby sobie nie zaszkodzić. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA zakupy
Nowa Dęba. Śmiertelne zatrucie mięsem. Nowe informacje - Działalność, która doprowadziła do zatrucia ludzi produktami mięsnymi na Podkarpaciu, nie była zgłoszona do Inspekcji Weterynaryjnej i była prowadzona nielegalnie - poinformował Główny Lekarz Weterynarii. W sobotę w szpitalu w Nowej Dębie zmarł mężczyzna, który zjadł kupioną na targowisku galaretę garmażeryjną. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA kontrola żywność rynek
ALERT RCB Uwaga na zatrute mięso na południu Polski. RCB wysłało ostrzeżenia Rządowe Centrum Bezpieczeństwa ostrzega przed zatrutym mięsem z targowiska w Nowej Dębie w powiece tarnobrzeskim. Osoby, które w ostatnim czasie mogły zjeść zatrute mięso, powinny jak najszybciej skontaktować się z lekarzem lub zadzwonić na numer alarmowy 112. Zobacz więcej na temat: POLSKA żywność rcb społeczeństwo zatrucie zatrucia regiony podkarpackie
Dyspensa na piątek po Bożym Narodzeniu. Kard. Nycz podjął decyzję W najbliższy piątek - 29 grudnia - wierni Kościoła katolickiego w archidiecezji warszawskiej mogą spożywać potrawy mięsne. Kard. Nycz wydał odpowiednią dyspensę. Zobacz więcej na temat: POLSKA Boże Narodzenie Kazimierz Nycz Jezus Chrystus Warszawa jedzenie
Eksport wołowiny do Chin szansą polskiego rolnictwa? "Jest wiele sygnałów o dużym zainteresowaniu" Zainteresowanie eksportem na rynek chiński jest duże, ponieważ konsumpcja mięsa wołowego w Chinach każdego roku rośnie. Eksport do Chin będzie motorem rozwoju polskiego rolnictwa - powiedział prezes zarządu Związku Polskie Mięso dr Witold Choiński. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo wołowina eksport import
Polska wołowina wejdzie na chiński rynek? Polski ambasador: jesteśmy o krok Jesteśmy o krok od wejścia z polską wołowiną na rynek Chin - poinformował ambasador Polski w Chinach Jakub Kumoch. Dodał, że niezbędna jest rejestracja wszystkich zainteresowanych producentów. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA wołowina eksport rynek Chiny
Fleksitarianizm - jak jeść mniej mięsa? Zaczynaj od małych kroków Nie wszyscy wyobrażają sobie całkowite wykluczenie mięsa z codziennego menu. Jest jednak coś, co może pomóc tym, którzy "stoją w rozkroku". - Fleksitarianizm to dieta roślinna, która dopuszcza okazjonalne spożywanie mięsa - mówi Michalina Dudowicz, autorka profilu kulinarnego oraz książki "Fleksitarianizm zielona kuchnia bez wyrzeczeń". Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta weganizm Kamil Jasieński