Dzień bez Mięsa, czyli o bogactwie roślin strączkowych Międzynarodowy Dzień bez Mięsa ma nas zachęcić do ograniczenia spożywania mięsa. - Staram się zawsze na to patrzeć pod kątem korzyści, a nie strat. Zastępujemy jeden produkt, ale tak naprawdę zyskujemy całe bogactwo roślin strączkowych i innych produktów - mówiła w Polskim Radiu 24 dietetyczka Natalia Świetlicka. Zobacz więcej na temat: rośliny strączkowe Marta Hoppe
Czy można jeść smacznie bez mięsa? Sprawdzą to uczniowie ponad 100 szkół Ponad 100 szkół dołączy od września do projektu "Łódzkie szkoły dla klimatu". Cel jest prosty. Uczniowie mają ograniczyć jedzenie mięsa i zobaczyć, że bezmięsna dieta może być równie smaczna, jak ta mięsna. Podobne eksperymenty żywieniowe są organizowane m.in. w Wielkiej Brytanii, Danii i Francji. Zobacz więcej na temat: Zobacz także Daniel Wydrych dieta Weronika Puszkar zdrowie rośliny
Mięso do kebabów z nielegalnej ubojni. Są pierwsze zarzuty W powiecie limanowskim w Małopolsce wykryto nielegalną ubojnię. Miejscowa prokuratura wszczęła śledztwo, które obejmuje kilka wątków. Pierwsze zarzuty usłyszeli cudzoziemcy. Zobacz więcej na temat: POLSKA małopolskie prokuratura Limanowa zwierzęta kebab gastronomia regiony
Mięso z probówki w sklepach? Brytyjczycy zmienią przepisy Mięso, nabiał czy cukier hodowane w laboratorium do spożycia przez ludzi mogą trafić do sprzedaży w Wielkiej Brytanii wcześniej niż oczekiwano, bo już w ciągu dwóch lat. Nad nowymi przepisami pracuje Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) we współpracy z firmami z branży spożywczej. W Polsce również produkuje się taką żywność, ale na razie w niewielkiej skali. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Wielka Brytania NAUKA jedzenie nowe technologie Europa
Czy dieta karniwora jest zdrowa? Propagują ją influencerzy Specjaliści wskazali, że oparta na jedzeniu mięsa dieta karniwora może prowadzić do poważnych, a zarazem bolesnych powikłań zdrowotnych. Zaniepokoiło ich ponadto, że jest ona propagowana przez celebrytów. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT zdrowie NAUKA jedzenie dieta
Suszenie żywności. Skuteczny sposób na ograniczenie odpadów - Każdy produkt spożywczy nadaje się do suszenia, choć najczęściej robimy tak z owocami, grzybami i warzywami oraz z mięsem - mówił w Polskim Radiu 24 Radosław Bogusz z Instytutu Nauk o Żywności SGGW. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 żywność ekologia konserwacja ryby Marta Hoppe owoce
Czerwone mięso a demencja. Naukowcy pokazują dane Osoby spożywające dużo przetworzonego czerwonego mięsa są bardziej narażone na rozwój demencji. Wyniki badań nad dietą zawierającą czerwone mięso pokazują jego związek z szybszym pogarszaniem się zdolności poznawczych. Uważać trzeba na takie przetworzone produkty jak kiełbasa, bekon, czy salami. Zobacz więcej na temat: zdrowie społeczeństwo NAUKA medycyna lekarz ŚWIAT dieta jedzenie badania
Kebabowy przekręt. Nielegalna produkcja i mięso bez badań Nielegalną przetwórnię mięsa na kebaby wykryli policjanci w podbydgoskiej miejscowości. Mięso nie miało oznaczeń weterynaryjnych i nie było poddane odpowiednim badaniom. Funkcjonariusze ustalają, czy produkt został wprowadzony do obrotu. Zobacz więcej na temat: POLSKA Bydgoszcz żywność kebab policja kujawsko-pomorskie regiony służby i bezpieczeństwo
Bób kontra schabowy, czyli czy strączki zdetronizują mięso Czy strączki są godnym zamiennikiem mięsa? W jaki sposób wkomponować je w dietę, by sobie nie zaszkodzić? Czy przyszłość ludzkiej diety będzie opierać się na produktach mięsnych, czy roślinnych? Zobacz więcej na temat: Trójka Paulina Górska dieta rośliny strączkowe
Polskie Radio 24 Rewolucja w żywieniu. Czym zastąpimy białko z mięsa? Jakie są alternatywne źródła białka? Mówi się o owadach, o mięsie komórkowym - są już pierwsze produkty dla ludzi, przyszłością może być też białko mikrobiologiczne SCP. Każda inwestycja w alternatywy dla produktów mięsnych przyczynia się do redukcji emisji gazów cieplarnianych, a więc działa na korzyść całego społeczeństwa. Mówił o tym w Polskim Radiu 24 Radosław Bogusz z Instytutu Nauk o Żywności SGGW w Warszawie. Zobacz więcej na temat: klimat zmiany klimatyczne globalne ocieplenie białko
Rewolucja na polskich stołach? Nadchodzi mięso z probówki Niebawem na unijny rynek może trafić mięso hodowane komórkowo. Pierwszy w historii wniosek o dopuszczenie takiej formy żywności na unijny rynek złożył francuski startup Gourmey – informuje portal 300gospodarka.pl. Jeśli decyzja w tej sprawie będzie pozytywna, mięso będzie mogło trafić także na polskie stoły. Zobacz więcej na temat: żywność ekologia emisja gazów woda Unia Europejska POLSKA gopodarka
"Nie musimy zabijać zwierząt". Ekspert o hodowli mięsa komórkowego - Gdy mamy mięso, które pochodzi z laboratorium, eliminujemy zabijanie zwierząt, eliminujemy potrzebę wykorzystania antybiotyków, nie powstają bakterie antybiotykoodporne, nie mamy do czynienia z hormonami wzrostu czy lekami, które podaje się w procesie hodowli przemysłowej - mówił w Polskim Radiu 24 Stanisław Łoboziak, biolog molekularny (Lab Farm). Zobacz więcej na temat: żywność
Alternatywne źródła białka. Po które z nich warto sięgnąć? Węglowodany, białka i tłuszcze to trzy makroskładniki, które są nam niezbędne do życia. Jednak białko jest tym składnikiem, który najtrudniej dostarczyć. Jego wzorcem jest białko jaja kurzego, ale alternatywne źródła białka możemy z powodzeniem wprowadzać do naszej diety. Podpowiadamy jak i które najlepiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński dieta proteinowa dieta zdrowie Radosław Bogusz Jakub Woźniak białko odżywianie
Polskie Radio 24 Szaszłyk z chrząszcza, sałatka z glonów? Polacy niechętni Szaszłyk z owadów, sałatka z glonów czy pasztet z ciecierzycy to potrawy, które są alternatywnymi źródłami białka. Europejczycy, wpisując je do swojego menu, często myślą o ratowaniu planety i walce ze zmianami klimatu. Na taką żywność bardziej otwarci są mieszkańcy Europy Zachodniej i Skandynawii, mniej - Europy Środkowej, w tym Polski. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo żywność białko klimat ochrona środowiska jedzenie dieta Europa Polskie Radio 24 POLSKA
Mięso z probówki już w sklepie. Czy to przyszłość naszego żywienia? Kalifornijska firma rozpoczęła sprzedaż mięsa wyhodowanego w laboratorium w sklepie detalicznym. To nowy sposób produkcji żywności, wielkie zadanie cywilizacyjne, co podkreśla Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Grzegorz Łapanowski gotowanie żywność rolnictwo
Gazy cieplarniane i konsumpcja mięsa. Polska ekologiczna Przeciętny Polak w 2021 r. konsumował 89 kg mięsa, z tego 56 kg wieprzowiny i 32 kg drobiu. Rocznie zjadamy średnio 8-krotnie mniej wołowiny niż średnia UE. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA finanse osobiste żywność handel ekologia
Bezmięsny schabowy przyszłością naszej kuchni? Nadchodzi rewolucja alternatywnych białek W Europie gwałtownie rośnie sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego. Związane jest to m.in. z rosnącą świadomością konsumentów na temat wpływu spożycia mięsa na ludzkie zdrowie i długość życia. Dlatego coraz większą karierę robią alternatywne źródła białka. Nie bez znaczenia jest też fakt, że zwiększenie ich produkcji ma również wpływ na gospodarkę i klimat. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie zdrowe odżywianie wegetarianizm weganizm zdrowie i dieta ekologia rolnictwo białko hodowla zwierząt klimat Trójka Szymon Majchrzak Krzysztof Łoniewski
Ile mięsa jedzą Francuzi? Za dużo, by skutecznie dbać o planetę Gdyby mieszkańcy Francji zmniejszyli o połowę spożycie mięsa, kraj bez problemu osiągnąłby swoje cele klimatyczne - twierdzą autorzy nowego raportu przywoływanego przez dziennik "Le Monde". Tymczasem branża hodowców zwierząt we Francji trzyma się mocno i chciałaby utrzymać konsumpcję mięsa na dotychczasowym poziomie. Problem w tym, że Francuzi spożywają dwukrotnie więcej mięsa, niż wynosi średnia światowa. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek Francja jedzenie kulinaria klimat ekologia