Polskie Radio
Section05

mięso

Minister rolnictwa: ochrona klimatu jest ważna, ale bezpieczeństwo żywnościowe jest najważniejsze

- To jest rzecz do przemyślenia, co w Zielonym Ładzie jest dobrego, a co złego (…). Ochrona klimatu jest ważna, dbanie o środowisko jest ważne, ale bezpieczeństwo żywnościowe jest najważniejsze - powiedział w minister rolnictwa Robert Telus. W tym kontekście wskazał m.in., że unijna propozycja ograniczenia stosowania pestycydów o 50 proc. jest "niesprawiedliwa".
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA rolnictwo Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus żywność hodowla zwierząt owoce warzywa POLSKA

Rośnie eksport polskich zbóż i mięsa. KOWR: to efekt doskonalenia jakości produktów

W pierwszym półroczu tego roku, największe przychody Polska osiągnęła z eksportu mięsa i jego przetworów, ziarna zbóż i przetworów, wyrobów tytoniowych oraz produktów mlecznych. W tym okresie wartość wywozu żywności wyniosła 25,6 mld euro i była ok. 16 proc. wyższa niż przed rokiem - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA rolnictwo KOWR żywność zboże eksport import

Hodowla trzody na własne potrzeby. Minister Telus: dziś podpiszę rozporządzenie

- Do końca dnia podpiszę rozporządzenie pozwalające na trzymanie świń na własne potrzeby; każdy rolnik będzie mógł mieć na własne potrzeby jedną lochę lub 10 tuczników - powiedział w poniedziałek na konferencji prasowej minister rolnictwa Robert Telus.
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA Robert Telus Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi hodowla zwierząt wieprzowina rolnictwo społeczeństwo POLSKA

"Wędrówka tusz" - reportaże o losie zwierząt. Jak pomóc braciom mniejszym?

Aby powstała "Wędrówka tusz", Bartek Sabela rozmawiał z hodowcami, lekarzami weterynarii, producentami, aktywistami, filozofami, politykami. Stworzył zbiór trudnych reportaży o miejscu i prawach zwierząt w zmieniającym się świecie. Pisze o klimacie, planecie, produkcji mięsa i diecie roślinnej, a także mięsie z laboratoriów, w którym widzi nadzieję. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński reportaż ekologia dieta