Adam Prażmowski. "Owocowanie bakteryj", "kiełkowanie jądraków" i inne tajemnice mikroświata Nie dysponował wielkimi funduszami na badania i eksperymenty, czasami nie miał nawet odpowiedniej aparatury. Był jednak przepełniony niezłomną pasją badawczą. Konsekwentnie dążył do poznania i rozpowszechniania wiedzy naukowej, nawet jeśli na jego odkrycia kręcili nosem starzy profesorowie przyzwyczajeni do dawnych hipotez. Zobacz więcej na temat: historia Polski HISTORIA badania NAUKA bakterie rośliny zboże rolnictwo
Bób kontra schabowy, czyli czy strączki zdetronizują mięso Czy strączki są godnym zamiennikiem mięsa? W jaki sposób wkomponować je w dietę, by sobie nie zaszkodzić? Czy przyszłość ludzkiej diety będzie opierać się na produktach mięsnych, czy roślinnych? Zobacz więcej na temat: Trójka Paulina Górska dieta mięso
Jak stworzyć naturalny "herbicyd"? Rynek żywności ekologicznej w Polsce cały czas się rozwija. Dbając o zrównoważony rozwój i jak najlepsze zbiory coraz częściej sięga po wiedzę naukową. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz Kaja Zemła Maciej Oswald zdrowe odżywianie zdrowie i dieta ekologia żywność rośliny
Mały owad niezwykle ważny dla człowieka Bez pszczół człowiek cierpiałby głód. Bo nawet żeby na naszym talerzu pojawiło się mięso, to wcześniej musi się napracować… pszczoła. Zobacz więcej na temat: Greenpeace Małgorzata Raducha miód przyroda pszczoły rośliny
Nasi strączkowi przyjaciele W tym tygodniu, poznaliście nasiona, które mieszkają w strączku, dlatego nazywamy je roślinami strączkowymi. Zobacz więcej na temat: dr Witaminka witaminy zdrowe odżywianie zdrowie
Hummus - przysmak z Libanu Gościem dr Witaminki jest Marysia, która wraz ze swoją mamą, mieszka w Libanie. Zobacz więcej na temat: dr Witaminka witaminy zdrowe odżywianie zdrowie
Gotujemy zupę fasolową Czy lubicie zupę fasolową? To wyjątkowo sycące i smaczne danie. Zapraszamy do naszej witaminkowej kuchni. Zobacz więcej na temat: dr Witaminka dzieci gotowanie zdrowe odżywianie zdrowie zupy
O nasionach, którym bardzo chce się pić Suchym nasionom fasoli i cieciorki bardzo „chce się pić". Czy wiecie, po czym możemy to poznać? Zobacz więcej na temat: dr Witaminka POLSKIE RADIO DZIECIOM zdrowe odżywianie zdrowie
Co to są rośliny strączkowe? Dr Witaminka z Małym Dietetyczkiem opowiedzą dzieciom o nasionach roślin strączkowych. Czy wiecie co to takiego? Posłuchajcie i pobawcie się z nami w "zgadywankę strączkową" :) Zobacz więcej na temat: dr Witaminka zdrowe odżywianie zdrowie
Dzień Wegetarianina - jak odstawić mięso? Etyczny, ekologiczny albo zdrowotny - powodów przejścia na dietę bezmięsną może być wiele. W Dniu Wegetarianina podpowiadamy, jak zrezygnować z produktów odzwierzęcych, by sobie nie zaszkodzić. Zobacz więcej na temat: Czwórka diety kuchnia kuchnia wegetariańska Marta Hoppe owoce rośliny warzywa zdrowie
Kto ma najlepsze gospodarstwo wielkotowarowe? Ranking 300 najlepszych gospodarstw i przedsiębiorstw rolniczych, to najstarszy raport naukowy o działalności gospodarstw i przedsiębiorstw rolniczych powstałych na mieniu Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa. Zobacz więcej na temat: anr grunty rolnictwo rośliny
„C” jak ciecierzyca Ciecierzyca, inaczej zwana cieciorką, to krewna grochu. Jest zdrowa i pyszna. Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne sałatki Smak na tak ciecierzyca