Polskie Radio
Section05

etykieta

E-dodatki do żywności. Które "E" na etykiecie są szkodliwe dla zdrowia?

W czasach, gdy półki sklepowe uginają się od produktów spożywczych, umiejętność czytania i rozumienia etykiet stała się ważnym elementem świadomego robienia zakupów. Dzięki temu możemy unikać produktów bogatych w sztuczne dodatki, które mogą nam zaszkodzić. E-dodatki do żywności to substancje dodatkowe, które są dodawane do produktów spożywczych w celu poprawienia ich smaku, koloru, konsystencji czy trwałości. Oznaczenie "E" pochodzi od słowa "Europa". Każda substancja po literce "E" ma przypisany swój numer. Czy wszystkie "E" są szkodliwe? Nie. Niektóre są naturalne i nieszkodliwe, jak np. E300 (witamina C), ale są także syntetyczne i kontrowersyjne jak np. E621 (glutaminian sodu). 
Zobacz więcej na temat:  jedzenie żywność chemia Roman Czejarek Unia Europejska

Dobre wychowanie za kółkiem. Maniery, których warto przestrzegać na co dzień

Dobre wychowanie i maniery powinniśmy wynieść z domu. Często jednak w sytuacjach stresowych zapominamy o podstawowych zasadach życia społecznego. Jak radzić sobie z prostactwem i dlaczego kierowcy jako grupa społeczna są najbardziej narażeni na wybuchy niekontrolowanej złości i brak manier? - O tym w audycji "Pora na Trójkę" opowiedziała doktor Irena Kamińska-Radomska, ekspert z zakresu etykiety.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Karol Gnat kierowcy

Święta Bożego Narodzenia. Jak jeść, żeby się nie przejeść?

- Starajmy się nie rozciągać żołądka do niebotycznych rozmiarów, bo to jest pokłosie, które zostaje nam po świętach. Później cały czas jesteśmy głodni, a rozciągnięty brzuszek woła wtedy: "więcej" - podpowiada w Programie 1 Polskiego Radia Alicja Kalińska, dietetyk i doradca żywieniowy. O czym jeszcze powinniśmy pamiętać przy świątecznym stole?
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo Joanna Racewicz święta jedzenie zdrowie zdrowe odżywianie

Etykiety win pod lupą. Producenci będą zobowiązani podawać ich pełny skład

Spoglądamy na nie w poszukiwaniu listy składników, a często nie znajdujemy tam nic oprócz przekazu marketingowego. Etykiety win, bo o nich mowa, trzy lata temu trafiły pod lupę unijnych urzędników, a efekty ich interwencji będą widoczne już niedługo. Na butelce zobaczymy pełny skład produktu, a ten wielu koneserów tanich importowanych trunków może przyprawić o ból głowy.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Piotr Firan STYL ŻYCIA Józef Niewiarowski jedzenie żywność alkohol przepisy Unia Europejska