E-dodatki do żywności. Które "E" na etykiecie są szkodliwe dla zdrowia? W czasach, gdy półki sklepowe uginają się od produktów spożywczych, umiejętność czytania i rozumienia etykiet stała się ważnym elementem świadomego robienia zakupów. Dzięki temu możemy unikać produktów bogatych w sztuczne dodatki, które mogą nam zaszkodzić. E-dodatki do żywności to substancje dodatkowe, które są dodawane do produktów spożywczych w celu poprawienia ich smaku, koloru, konsystencji czy trwałości. Oznaczenie "E" pochodzi od słowa "Europa". Każda substancja po literce "E" ma przypisany swój numer. Czy wszystkie "E" są szkodliwe? Nie. Niektóre są naturalne i nieszkodliwe, jak np. E300 (witamina C), ale są także syntetyczne i kontrowersyjne jak np. E621 (glutaminian sodu). Zobacz więcej na temat: jedzenie żywność chemia Roman Czejarek Unia Europejska
Grzeczność, etykieta i savoir-vivre. Jak stosować je na co dzień? Zasady odpowiedniego zachowania, savoir-vivre czy etykieta - o tym, że należy je znać i się do nich stosować, słyszymy niejednokrotnie. To nie tylko normy obowiązujące przy stole, ale też sposób prowadzenia rozmowy. Czy te zasady są jednak uniwersalne? I jak do nich podchodzić w czasach, gdy jesteśmy zachęcani do bycia sobą? Zobacz więcej na temat: Trójka Mateusz Adamczyk savoir-vivre komunikacja
Poradnik taktu na święta. Jak nie popełnić gafy? Święta to czas radości, oczekiwania, spotkań z rodziną i bliskimi. Warto znać kilka zasad, by nie popełnić faux paux, a także wiedzieć, jak zachować się w krępujących momentach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Martyna Matwiejuk święta tradycja wychowanie
Savoir-vivre przy stole. O czym powinniśmy pamiętać podczas spożywania posiłku? Spożywanie posiłków jest niezbędne do naszej egzystencji. Obowiązują nas jednak w tej dziedzinie pewne zasady etykiety, o których powinniśmy pamiętać. Dzięki nim wiemy chociażby, że w niektórych sytuacjach wypada wstrzymać się z posiłkiem. Zobacz więcej na temat: Trójka Karol Gnat Radosław Nałęcz potrawy
Dobre wychowanie za kółkiem. Maniery, których warto przestrzegać na co dzień Dobre wychowanie i maniery powinniśmy wynieść z domu. Często jednak w sytuacjach stresowych zapominamy o podstawowych zasadach życia społecznego. Jak radzić sobie z prostactwem i dlaczego kierowcy jako grupa społeczna są najbardziej narażeni na wybuchy niekontrolowanej złości i brak manier? - O tym w audycji "Pora na Trójkę" opowiedziała doktor Irena Kamińska-Radomska, ekspert z zakresu etykiety. Zobacz więcej na temat: Trójka Karol Gnat kierowcy
Święta Bożego Narodzenia. Jak jeść, żeby się nie przejeść? - Starajmy się nie rozciągać żołądka do niebotycznych rozmiarów, bo to jest pokłosie, które zostaje nam po świętach. Później cały czas jesteśmy głodni, a rozciągnięty brzuszek woła wtedy: "więcej" - podpowiada w Programie 1 Polskiego Radia Alicja Kalińska, dietetyk i doradca żywieniowy. O czym jeszcze powinniśmy pamiętać przy świątecznym stole? Zobacz więcej na temat: społeczeństwo Joanna Racewicz święta jedzenie zdrowie zdrowe odżywianie
Savoir-vivre przy świątecznym stole. Jak posadzić gości? Boże Narodzenie to czas, kiedy chcemy, aby wszystko było dopięte na ostatni guzik: pięknie ozdobiona choinka, pyszne jedzenie i miła atmosfera. Jak odpowiednio posadzić gości przy stole? Czy u obu szczytów stołu powinni siedzieć gospodarze? Zobacz więcej na temat: społeczeństwo Joanna Racewicz święta
Netykieta, czyli dobre maniery w sieci Tak, jak przy stole dobrze jest wiedzieć do czego służą odpowiednie sztućce, tak w sieci warto znać znaczenie emotikonów. Zasady zachowania w internecie są podobne do tych obowiązujących w świecie rzeczywistym, ale ich konsekwencje bywają trwalsze i bardziej uciążliwe. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA psychologia internet portale społecznościowe Weronika Puszkar
Jedzenie przyszłości. "Klient dostaje rzetelną informację o tym, co kupuje" - Certyfikaty pozwalają nam śledzić źródła pochodzenia produktów. Jeśli ktokolwiek chce zadeklarować, że jego produkt jest ekologiczny, musi spełnić szereg konkretnych warunków - podkreślał Andrzej Gantner z Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców. Zobacz więcej na temat: Czwórka zakupy jedzenie Marta Zinkiewicz
Dzień Savoir-Vivre’u. Do czego jest nam potrzebna kindersztuba? W Światowym Dniu Savoir-Vivre’u w "Czterech porach roku" rozmawialiśmy o współczesnych kanonach dobrego zachowania związanych m.in. z rozmowami przez telefon komórkowy przy stole, w restauracji czy w środkach komunikacji, a także o innych zasadach, które powinniśmy stosować wobec osób starszych czy przełożonych. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska STYL ŻYCIA
Męska odzież wizytowa z fałszywymi etykietami. UOKiK bezlitosny dla producentów Z powodu fałszowania składu produktów nałożono łącznie ponad 2,1 mln zł kary na firmy produkujące męską odzież wizytową: Kubenz, Recman i Dastan Logistics - poinformował Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Firmy muszą powiadomić konsumentów o decyzji. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA UOKiK kontrola
Etykiety win pod lupą. Producenci będą zobowiązani podawać ich pełny skład Spoglądamy na nie w poszukiwaniu listy składników, a często nie znajdujemy tam nic oprócz przekazu marketingowego. Etykiety win, bo o nich mowa, trzy lata temu trafiły pod lupę unijnych urzędników, a efekty ich interwencji będą widoczne już niedługo. Na butelce zobaczymy pełny skład produktu, a ten wielu koneserów tanich importowanych trunków może przyprawić o ból głowy. Zobacz więcej na temat: Trójka Piotr Firan STYL ŻYCIA Józef Niewiarowski jedzenie żywność alkohol przepisy Unia Europejska
Praca w dresie i lunch w trakcie konferencji? Ekspert od etykiety o zdalnej pracy w czasie pandemii Carolin Luedemann, ekspert od etykiety, w wywiadzie dla dziennika "Welt" opowiedziała o pogorszeniu się manier w czasie pandemii koronawirusa. - To, co kiedyś uważaliśmy za nie do pomyślenia, nagle staje się całkowicie normalne - podkreśliła. Zobacz więcej na temat: praca praca zdalna ŚWIAT Niemcy Europa
Kultura języka i formy grzecznościowe we współczesnej polszczyźnie Na kulturę mówienia składa się wiele czynników, a sposób prowadzenia rozmowy zależy przede wszystkim od okoliczności i od relacji, jakie łączą nas z rozmówcą. Zobacz więcej na temat: KULTURA język polski rozmowa
Grunt to dobre wychowanie? Dziś Dzień Savoir-Vivre - Grunt to umiejętność odnalezienia się w większości sytuacji, dostosowania się do okoliczności, świadomość, że nie jesteśmy pępkiem świata - mówi w "Czterech porach roku" w Programie 1 Polskiego Radia ekspert od savoir-vivre Adam Jarczyński. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska
Savoir-vivre podczas rodzinnych spotkań świątecznych - Okazuje się, że niby tej etykiety się nie przestrzega na co dzień, tylko od wielkiego dzwonu, a okazuje się, że się jej wymaga - mówił w Polskim Radiu 24 dr Stanisław Krajski, specjalista od savoir-vivre'u z Akademii Dobrych Manier. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 POLSKA społeczeństwo Boże Narodzenie Boże Narodzenie 2019 wychowanie Krzysztof Grzybowski
Żywność: etykieta powinna zawierać informację o alergenach Zwiększają się wymagania związane z bezpieczeństwem żywności. Zgodnie z prawem unijnym, substancje uczulające, tzw. alergeny, występujące nawet w śladowych ilościach, powinny być oznakowane na etykietach produktów. Zobacz więcej na temat: żywność rolnictwo