Kuchnia wilanowska czasów Stanisława Kostki Potockiego O kuchni wilanowskiej czasów Stanisława Kostki Potockiego, autora "Podróży do Ciemnogrodu", historyka sztuki na koniec projektu badawczego opowiedział w Dwójce prof. Jarosław Dumanowski, historyk kuchni i człowiek wielu talentów nie mniejszych niż w przypadku bohatera. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Wilanów
Polskie Radio 24 Maciej Nowak: pączek bez obwódki to rzecz wysoce podejrzana - Pączek bez obwódki nie ma sensu, bo musi on być usmażony z obu stron; siłą rzeczy ta obwódka powstaje. Po tym można poznać dobrze upieczonego pączka - mówił w Polskim Radiu 24 krytyk kulinarny i teatralny Maciej Nowak. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 POLSKA Maciej Nowak tłusty czwartek pączki
NASZ WYWIAD Pączek nie zawsze wyglądał tak jak teraz Popularne łakocie to nieodłączny element końca karnawału. W tym kontekście na swoich obrazach umieszczali je nawet wielcy artyści. Historia uczy, że pączek, ciastko, po które ustawiają się w tłusty czwartek kolejki w cukierniach, niejedno ma imię. Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek pączki karnawał
TYLKO U NAS "Grzybki w maślance", czyli pączki sprzed stu lat [PRZEPIS] Pączki na Pomorzu i Kujawach przypominały raczej racuchy - nie były nadziewane i miały płaski kształt. Tradycyjnie nazywano je ruchańcami, od "ruszania się" (rośnięcia) ciasta drożdżowego, lub grzybkami. Prezentowany poniżej przepis pochodzi z 1906 roku z Grudziądza. Zobacz więcej na temat: pączki tłusty czwartek
Rewolucja w Polsce. Wegańska przystań zamiast kiełbasy Stolica Polski, kojarzona z kiełbasą i śledziem, jest teraz wegańską przystanią - pisze w piątek brytyjski dziennik "Guardian", przypominając, że Warszawa od sześciu lat znajduje się w czołówce rankingu "vege miast" świata, a przed trzema laty "National Geographic" przyznał jej pierwsze miejsce. Potwierdzają to badania CBOS. Wynika z nich, że coraz więcej Polaków rezygnuje z mięsa. Zobacz więcej na temat: POLSKA Warszawa wegetarianizm weganizm dieta zdrowie żywność
Polka może zdobyć Kulinarnego Oscara. Za co świat kocha naszą kuchnię? - Jeżeli przełożymy naszą polską kuchnię na nowoczesny język wizualny, to okaże się, ze mamy super produkt - mówi w Programie 1 Polskiego Radia dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, ambasadorka polskiej kuchni w świecie, badaczka kultury kulinarnej i kierowniczka Food studies na Uniwersytecie SWPS. Czy jej książka zdobędzie Kulinarnego Oscara? Zobacz więcej na temat: Zobacz także Ula Kaczyńska Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Dyplomacja kulinarna - które potrawy mogą zostać ambasadorami polskiej kuchni Okres polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej jest bardzo dobrą okazją do promocji rodzimej kuchni. Wiadomo już, że będą towarzyszyć jej polskie jabłka. Jakie jeszcze potrawy można promować w świecie? O polskiej dyplomacji kulinarnej opowiedziała Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także jedzenie kulinaria kuchnia Damian Sikorski Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Domowa kuchnia, czyli jaka? Wyjaśnia Sylwia Zając - Nasza polska kuchnia jest niesamowita. Chociaż wszyscy chcemy szukać różnych nowych smaków, to okazuje się, że to co najprostsze jest najlepsze. Od dawien dawna potrawy były przygotowane z prostych składników takich jak kasza, mąka czy jajka. Dzisiaj wraca się do prostoty produktów tradycyjnych - mówi gościni Czwórki. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także Kamil Jasieński Sylwia Zając potrawy regionalne
Grzybowa czy barszcz, czyli świąteczne wojny kulinarne Wigilia Bożego Narodzenia zbliża się wielkimi krokami. W dzisiejszym wydaniu "Tylko szczerze" o świątecznych potrawach rozmawialiśmy z kucharzem - Kubą Korczakiem. Zobacz więcej na temat: Zobacz także Krzysztof Grzybowski Boże Narodzenie
WYWIAD Dania wigilijne w dawnej Polsce. Karp, barszcz i... ślimaki Dawniej o wigilijnej wieczerzy myślano już jesienią, na wsiach przygotowywano przetwory, a na potrzeby królewskiego dworu odbywały się prawdziwe rybne żniwa. Choć zatraciliśmy wiele z różnorodności potraw dawnej Wigilii, to nadal pozostaje ona żywym świadectwem polskiej historii kulinarnej. Przekonuje o tym badacz i popularyzator dziejów kuchni polskiej, prof. Jarosław Dumanowski. Zobacz więcej na temat: HISTORIA Wigilia Boże Narodzenie magazyn 2022/2023
"Dyplomacja kulinarna". Nowy model "soft power" wielu krajów - Polacy nie doceniają dużego potencjału narodowej kuchni, a dyplomacja kulinarna daje na świecie coraz większą rozpoznawalność. Tak robi Korea Południowa, Peru i Słowenia. Tu chodzi nie tylko o turystykę kulinarną, chodzi o promowanie naszej historii i tradycji narodowej poprzez polskie potrawy - powiedziała w Polskim Radiu 24, dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek z Uniwersytetu SWPS. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 kulinaria dyplomacja
Historia miasta od kuchni. Wystawa "Na miejscu i na wynos. Kuchnia Warszawska" Wystawa "Na miejscu i na wynos. Kuchnia Warszawska" opowiada historię miasta… od kuchni! Sposoby przygotowywania i podawania posiłków, najchętniej spożywane dania czy miejsca, gdzie jadano, zmieniały się przez wieki, odzwierciedlając przemiany społeczne, obyczajowe i polityczne. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska wystawa historia Polski Muzeum Warszawy
Europa na talerzu - Europejski Festiwal Smaku Dzięki Europejskiemu Festiwalowi Smaku - nie przemierzając setek kilometrów - można poznać różnorodne smaki Europy. Wydarzeniu towarzyszą koncerty, wystawy i inne wydarzenia kulturalne. O idei oraz smakach, których będzie można zakosztować w Lublinie, mówił Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny wydarzenia. Zobacz więcej na temat: Dwójka KULTURA kuchnia kulinaria Lublin Lubelszczyzna tradycja Łukasz Modelski Europejski Festiwal Smaku
Dyplomacja kulinarna. Jak budować markę kraju jedzeniem? Dyplomacja może mieć różne oblicza. O dyplomacji kulinarnej opowiedziała w audycji "Męskie gotowanie" Dr Joanna Gocłowska Bolek - latynoamerykanistka z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia tajska kuchnia regionalna kulinaria dyplomacja
Jakie jagodzianki smakują najbardziej? Swój przepis zdradza szef kuchni Damian Kordas W całej Polsce obchodzone jest już - zarówno przez cukierników, jak i smakoszy - święto jagodzianki. Z tej okazji w studiu Jedynki pojawił się Damian Kordas, który zdradził naszym słuchaczom przepis na smakowite jagodzianki. Zobacz więcej na temat: Ula Kaczyńska Maciej Piotrowski gotowanie wypieki jagodzianka
Wrocław. Studenci przygotowywali potrawy na bazie staropolskich receptur Sproszkowane perły jako dodatek do deserów czy kawa z prażonych ziemniaków to przykłady składników staropolskiej kuchni. Studenci z Uniwersytetu Wrocławskiego pod okiem naukowców odtwarzali dania według przepisów z XVII i XVIII wieku. Zobacz więcej na temat: Uniwersytet Wrocławski potrawy rekonstrukcja przepisy kulinarne szlachta przyprawy
Polska mozaika kulinarna. Fenomen kuchni chłopskiej - Historia tradycyjnej kuchni polskiej jest bardzo apetyczna, ale coraz mniej o niej wiemy. Żeby spróbować ciekawych dań, wcale nie musimy wyjeżdżać bardzo daleko, bo kuchnia Polski jest bardzo zróżnicowana - przekonuje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury kulinarnej i autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie kuchnia tradycja gotowanie Marta Zinkiewicz
"Mord na dzielni", czyli patodeweloperka na kartach komiksu - Mamy mit architektów stworzony na podstawie głośnych nazwisk, celebrytów świata architektury jak Zaha Hadid, Norman Foster i kilku innych, którzy pojawiają się na stronach gazet (...). Beata Pytko schodzi w tym albumie z dachów tych budynków niżej, na poziom ulicy, i próbuje pokazać zmiany, które zachodzą we współczesnych miastach i tego, jak to się ma do zwykłych mieszkańców, starych budynków i historii miast - mówił Szymon Holcman, filmoznawca, znawca i wydawca komiksów. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Monika Małkowska