Flaki po warszawsku, chleb ilustrowany. Co Polacy jadali w dwudziestoleciu międzywojennym? Dwudziestolecie międzywojenne w Polsce to okres pełen sprzeczności i kontrastów. Nie inaczej rzecz ma się w odniesieniu do gastronomii tej epoki. Funkcjonowały wówczas zarówno luksusowe restauracje, jak i podrzędne bary. Osobną kwestią pozostaje sytuacja materialna warstw najuboższych. Tam luksusem często był zwykły chleb. Zobacz więcej na temat: Grzegorz Kalinowski Dwudziestolecie międzywojenne historia Polski kulinaria
"Pierwszą przeszkodą jest język". Dr Bogdan Gałązka o odtwarzaniu dawnych receptur kulinarnych Jak postąpić, gdy w starej recepturze napotkamy polecenie "kapłona ochędóż pięknie"? Rekonstrukcja starych receptur kulinarnych to trochę jak praca detektywa. Jak się do tego zabrać? Przecież wiele terminów i określeń dawno odeszło w przeszłość. Gościem Moniki Małkowskiej był dr Bogdan Gałązka, szef kuchni, znawca dawnych obyczajów kulinarnych. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Monika Małkowska
Chwasty w kuchni. O przyprawach rosnących za płotem "Chwasty od kuchni - leśne gotowanie" to niezwykła książka kucharska ukazująca walory kulinarne dzikich ziół, czyli roślin rosnących tuż za płotem, często mylonych z chwastami. O swoich inspiracjach lokalnymi roślinami opowiadał w Polskim Radiu 24 autor tej książki, Piotr Ciemny. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 KULTURA Maja Kluczyńska zioła
Serial "Historia kuchni polskiej". Jak dawniej smakowała Polska? Jak jadali nasi przodkowie? Jakie potrawy towarzyszyły Polakom podczas przełomowych momentów w historii naszego kraju? Odpowiedzi na te pytania przynosi nowy serial - "Historia kuchni polskiej". Możemy dowiedzieć się o tym, co jedli dawniej nasi rodacy oraz spróbować odtworzyć te potrawy. Prof. Jarosław Dumanowski zdradził w audycji "Droga przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia kulisy powstania tego dzieła. Zobacz więcej na temat: jedzenie żywność przepisy kulinarne historia Polski serial Łukasz Modelski Dwójka Jarosław Dumanowski
Chłodnik litewski uznany za najlepszą zimną zupę na świecie Chłodnik litewski uznany został za najlepszą zimną zupę na świecie. Danie, które jest niezwykle popularne na Litwie oraz w Polsce, zwyciężyło w rankingu interaktywnego przewodnika po tradycyjnej kuchni "Taste Atlas". Zobacz więcej na temat: Litwa chłodnik kulinaria
Żur - najlepsza zupa świata? Czy żur i barszcz biały to to samo? - Dla mnie żur jest najlepszą zupą świata, lubię takie smaki - mówi kucharz Filip Niewiatowski i przyznaje, że wcale nie dziwi go, że polski żur w rankingu najlepszych zup świata TasteAtlas w 2023 zajął drugą pozycję, tuż za japońskim tonkotsu ramen. W "Czwórce do kwadratu" sprawdzamy też, czy żur to to samo, co barszcz biały. Zobacz więcej na temat: Czwórka żurek Mateusz Kulik gotowanie jedzenie Wielkanoc STYL ŻYCIA
Kultura kulinarna. Co można jeść w czasie Wielkiego Postu? Wielki Post to czas przygotowujący wiernych do największej chrześcijańskiej uroczystości - świąt Zmartwychwstania Pańskiego. Kuchnia postna powinna być pozbawiona dań mięsnych, powinno też się unikać słodkości, nie znaczy to jednak, że musi być mało smaczna. Zobacz więcej na temat: Wielki Post Wielkanoc
"Kucharka i tyle zarabia!". Fenomen autorki "365 obiadów" Lucyna Ćwierczakiewiczowa, niezwykle popularna postać XIX-wiecznej Warszawy, zapoczątkowała prawdziwą rewolucję w polskiej kuchni i obyczajowości. A przy tym: osiągnęła niebywały sukces. Wysokość honorarium za jej słynną książkę "365 obiadów za 5 złotych" przekraczało znacznie honorarium Sienkiewicza za "Potop" czy Prusa za "Faraona"… Zobacz więcej na temat: kulinaria Warszawa
Kuchnia wege, czyli postna. Co jedli nasi przodkowie w czasie Wielkiego Postu? W Kościele katolickim Środa Popielcowa zaczyna Wielki Post. Jeszcze niedawno w niektórych domach ten dzień zmieniał codzienny jadłospis. Jednak kuchnia postna była codziennością w dawnej Polsce. - Chłopi, którzy stanowili większą część społeczeństwa, na mięso mogli sobie pozwolić od święta. Można więc powiedzieć, że postne potrawy jedli codziennie. Dzisiaj nazywalibyśmy je po prostu wegańskimi - mówi w Czwórce Paweł Ochman i opowiada, co jedli nasi przodkowie w czasie Wielkiego Postu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński społeczeństwo Wielki Post jedzenie
Ile zjeść pączków w tłusty czwartek? Dietetyczka: jeden lub dwa nam nie zaszkodzą Tłusty czwartek dla jednych jest dniem, w którym osładzają sobie czas, a dla innych dniem łamania diet. - Zjedz pączka lub dwa i nie pozwól, aby tłusty czwartek wpłynął negatywnie na twoje zdrowe nawyki – radzi dietetyczka ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek dieta tradycja
Ile pączków zjadamy w tłusty czwartek? Można by za to kupić kilkaset mieszkań W tłusty czwartek Polacy zjedzą pączki warte tyle co 391 dwupokojowych mieszkań w największych miastach w naszym kraju - wynika z raportu firmy HREIT, który firma określiła zabawą na liczbach, a jej efektem jest "indeks pączkowo-mieszkaniowy" . Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek budownictwo gospodarka polska zwyczaje GOSPODARKA POLSKA
Pieczarka - polski hit eksportowy i skarb w kuchni Polska jest największym europejskim producentem pieczarek na świecie. To bardzo smaczny produkt, o dużych wartościach odżywczych. Przydaje się w całej masie najróżniejszy dań. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych pieczarki gotowanie
Kulinaria. Kuchnia Podlasia i Suwalszczyzny - smakołyki i tajemnice Michał Skoczek jest współautorem książki "U pana Boga przy stole. Podlasie i Suwalszczyzna - przewodnik po lokalnych przysmakach". - To jest kuchnia bardzo prosta, ciężka i jednocześnie bardzo smaczna - mówi w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby kulinaria kuchnia regionalna Kamil Jasieński
Tradycje kulinarne Polski - rola jedzenia w domowych obrzędach Kuchnia Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. Również opowieść o naszej kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Gościem wigilijnego wydania "Drogi przez mąkę" była Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka Boże Narodzenie
"Tradycje kulinarne Polski" - od Szczodrych Godów po Wigilię - Chrześcijańska wigilia w pewien sposób jest nałożona na kanwę tego, co już wcześniej istniało - na kanwę kultury słowiańskiej - wyjaśnia badaczka kultury kulinarnej Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". - W tym czasie Słowianie świętowali Szczodre Gody - okres powrotu słońca, zwrot w stronę wiosny. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria święta podróże Piotr Firan Wigilia Słowianie tradycja
Świąteczna uczta Jana III Sobieskiego. Czy dziś jedlibyśmy ją ze smakiem? Wigilia to od wieków wieczerza postna spożywana w przeddzień Bożego Narodzenia. Postne dania tego wieczora spożywał też król Jan III Sobieski w XVII wieku, by pierwszego dnia świąt oddać się kulinarnej rozpuście. Czy dziś smakowałyby nam świąteczne królewskie dania? Zobacz więcej na temat: Czwórka Martyna Matwiejuk jedzenie król Jan III Sobieski Wilanów
NASZ WYWIAD Ryby na wigilijnym stole. Historyk: przed wojną popularny był karp w sosie polskim, czyli w piernikach - Karp w dawnej Polsce był jedną z najpopularniejszych ryb, ponieważ był duży i tłusty, a tłuste ryby w czasach głodu niezwykle ceniono. Jeszcze przed wojną jedzono m.in. karpia w sosie polskim, czyli w piernikach. Ale na wigilijnym stole znajdowały się też szczupaki, łososie, jesiotry i wiele innych gatunków ryb - mówi w rozmowie z portalem PolskieRadio24.pl dr hab. Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK w Toruniu. Zobacz więcej na temat: Wigilia Boże Narodzenie ryby Karp tradycja żywność święta jedzenie KULTURA Jadwiga Andegaweńska Władysław Jagiełło katolicyzm potrawy Polskie Radio 24 POLSKA
Salceson najgorszą mięsną potrawą na świecie! – Czuję się urażony – reaguje mistrz kuchni Grzegorz Łapanowski Według autorów strony Tasteatlas salceson to najgorsza potrawa z mięsa na świecie. Na drugim miejscu przygotowanego przez ten popularny kulinarny portal rankingu uplasowało się słowackie salami, a na trzecim szynka przygotowywana w amerykańskiej Wirginii. Ta wiadomość poruszyła naszych słuchaczy, ale także znakomitego szefa kuchni Grzegorza Łapanowskiego. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie smak wędliny Grzegorz Łapanowski Piotr Firan Radosław Nałęcz kuchnia regionalna Trójka