Żurek zaraz za ramenem. Polskie zupy wśród najlepszych na świecie Rosół, borowikowa, żurek i barszcz czerwony - te cztery polskie zupy znalazły się wśród 50 najlepszych na świecie w rankingu portalu kulinarnego TasteAtlas. Wśród nich najlepszy okazał się żurek, który zdobył drugą lokatę, ustępując jedynie słynnemu japońskiemu ramenowi. Zobacz więcej na temat: Grzegorz Jankowski Daniel Wydrych Klaudia Porębska zupy żurek rosół kulinaria
Turystyka kulinarna, czyli odkrywanie świata i Polski poprzez kuchnię Podróżowanie szlakami kulinarnymi Suwalszczyzny, Mazur czy innych regionów Polski zdobywa coraz większą popularność w naszym kraju. Co ciekawe tę formę podróży wybierają także turyści z zagranicy, którzy zachwycają się polską kuchnią. Zobacz więcej na temat: Maciej Kurzajewski podróże turystyka społeczeństwo Polska Organizacja Turystyczna
Królowa polskich zup. O bardziej i mniej konwencjonalnych przepisach na rosół Rosół pojawiał się na królewskich stołach, a także na stronach "Pana Tadeusza". O chyba najpopularniejszej w naszym kraju zupie pisano również w pierwszej polskiej książce kucharskiej. Co dom, to inny przepis. Dlatego też rosół może być przygotowany na różne sposoby. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Karolina Rożej Klaudia Porębska Przemysław Bolechowski gotowanie rosół kulinaria
Jak przygotować tradycyjne "dziadki kokuszczańskie"? "Dziadki kokuszczańskie" to okrągłe kluski, o gładkiej lub lekko chropowatej powierzchni z omastą w postaci drobin przyrumienionej słoniny. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria Karpaty kuchnia regionalna Mateusz Kulik
Stół i smak w literaturze "Bez zastanowienia kuchnia obumiera, staje się nieprawdziwa" - stwierdza Wojciech Nowicki w książce "Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce". Zobacz więcej na temat: Dwójka Dorota Gacek literatura książki
Beata Rybotycka: słucham bardzo dużo polskich kolęd - W tym świątecznym czasie słucham bardzo dużo kolęd, różnego wydania, a zwłaszcza polskich kolęd. Często mi się zdarza, że kupuje płyty kolędowe, które mnie ciekawą - mówi na antenie Programu 1 Polskiego Radia aktorka filmowa i teatralna Beata Rybotycka. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Małgorzata Raducha aktorstwo Piwnica pod Baranami piosenka album śląskie góry Mazury
Lokalnie i naturalnie: poznajcie lokalną kuchnię Aglomeracji Wałbrzyskiej Już po raz kolejny Lokalna Organizacja Turystyczna Aglomeracji Wałbrzyskiej zorganizowała Festiwal Smaków Aglomeracji Wałbrzyskiej. Przez miesiąc w 15. miejscach można będzie spróbować potraw, których korzenie sięgają głęboko w historię, ale przede wszystkim są związane z regionem. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA smak regiony Dolny Śląsk Piotr Firan Trójka
Kuchnia bez banałów. Polskie tradycje kulinarne Kiedy mówimy o polskiej kuchni, wymieniamy zaledwie kilka flagowych dań i wyczerpujemy temat. Tymczasem tradycja kulinariów naszego kraju sięga znacznie dalej. Jakie potrawy jadano dawniej? Czego nie wiemy o historii polskich dań? Zobacz więcej na temat: Trójka kulinaria Anna Popek tradycja KULTURA
Przepisy polskie i ukraińskie Tym razem prowadzący program Łukasz Modelski oraz jego goście opowiedzieli o podobieństwach i różnicach w przepisach kuchni polskiej i ukraińskiej. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka kulinaria
O pierogach, kluskach i rodzimej tradycji. Nowa książka Zuzanny Zak Z fascynacji polską kuchnią, dawnymi przepisami, ale również naszą historią, kulturą oraz tradycją zrodził się pomysł pisania książek kulinarnych - opowiadała Polskiemu Radiu dla Zagranicy Zuzanna Zak, Polka z Londynu. Zobacz więcej na temat: Wielka Brytania Polonia
"Dawno, dawno temu". Najstarsze księgi kucharskie i zapomniane receptury Za pierwszą polską książkę kucharską uchodzi dzieło "Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw" pióra kucharza rodu Lubomirskich Stanisława Czernieckiego, wydane w roku 1682. Zawiera ono sposoby przyrządzania wyszukanych potraw, które miały trafiać na stoły magnaterii. Zobacz więcej na temat: dzieci Marta Powałowska
"Dawno, dawno temu". Kuchnia na Zamku Królewskim w Warszawie Na czym i czym jadano na dworze Stanisława Augusta? Gdzie jadano obiady czwartkowe pod patronatem króla Stanisława Augusta i kucharza Paula Tremo? Zobacz więcej na temat: dzieci Marta Powałowska
Jagoda w koronie. O kulinarnym klejnocie Polski Jagodzianki zna każdy, dla wielu to właśnie ich smak jest symbolem lata. Ta niepozorna bułeczka to nic innego jak drożdżowe ciasto, rozpływające się w ustach jagodowe nadzienie i słodka kruszonka. Zobacz więcej na temat: Czwórka jagody słodycze kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Jagodowy przysmak. Kto robi najlepsze jagodzianki? Na przełomie czerwca i lipca przy leśnych ścieżkach wysypują się ciemne jagody. Rozpoczyna się więc sezon na jagodzianki. Zobacz więcej na temat: Czwórka jagody słodycze
Smaki dawnego Gdańska. Malarskie przepisy z XIX wieku W 1858 roku w Gdańsku ukazała się książka kucharska autorstwa Marie Rosnack. Katarzyna Fiszer i Aleksandra Kucharska postanowiły uwspółcześnić tę publikację, ale nie odbierać jej historycznego ducha, którego odnajdziemy na malarskich fotografiach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia Gdańsk jedzenie
Ekspert: "Truskawki polskie są dla nas smaczniejsze" Sezon truskawkowy w pełni. Na rynku dostępne są nie tylko polskie owoce, ale także te np. z Hiszpanii czy Grecji. Czym różnią się między sobą, jak są uprawiane, czym są pryskane? Jak je przechowywać, jakie mają wartości odżywcze i czy mogą uczulać? Jednym słowem, wszystko o truskawkach. Zobacz więcej na temat: truskawki truskawki w czekoladzie owoce import dieta zdrowie Joanna Racewicz dżem koktajl rolnictwo handel Hiszpania Grecja
Dzieci w Polsce tyją najszybciej w Europie Jak alarmuje Światowa Organizacja Zdrowia, dzieci w Polsce tyją szybciej od swoich kolegów ze Starego Kontynentu. Problem z nadmierną masą ciała dotyczy 10 proc. małych dzieci do trzech lat, 30 proc. dzieci w wieku wczesnoszkolnym i 22 proc. młodzieży do 15. roku życia. Zobacz więcej na temat: otyłość zdrowie dziecka zdrowie zdrowie i dieta nowotwory nowotworowy cukrzyca narodowy fundusz zdrowia medycyna młodzież cukier cukierki słodycze słodkości nadwaga badania Światowa Organizacja Zdrowia WHO choroba
Lubczyk, kolendra, oregano. Wiosenne zioła na talerzu Lubczyk, kolendra, oregano i wiele innych… Dlaczego warto je włączyć do naszej diety nie tylko wiosną? Zobacz więcej na temat: