Jedzenie w sieci i kulinarna dyplomacja Michała Korkosza Michał Korkosz od lat prowadzi Rozkosznego bloga kulinarnego. Ostatnio możemy go coraz częściej oglądać na YouTube'ie, gdzie dzieli się przepisami i wrażeniami z podróży. Warto wiedzieć, że jest internacjologiem i kulinarna dyplomacja nie jest mu obca. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie USA
Jędrzej Kitowicz, uważny obserwator obyczajów i prekursor etnografii Jędrzej Kitowicz żył długo, a żywot miał barwny. Był urzędnikiem, podróżnikiem, żołnierzem, konfederatem barskim, a księdzem został już pod koniec życia i nawet uzyskał probostwo w Rzeczycy. Ale przede wszystkim był uważnym obserwatorem, a swoje spostrzeżenia zawarł w dziele "Opis obyczajów i zwyczajów za panowania Augusta III". Zmarł 3 kwietnia 1804 roku w Rzeczycy. Zobacz więcej na temat: Jędrzej Kitowicz Rzeczpospolita alkohol zwyczaje Stanisław August Poniatowski
"Przy garach" - reportaż Urszuli Żółtowskiej-Tomaszewskiej W mediach społecznościowych ludzie zachęcają się nawzajem do tego, żeby gotować dla uchodźców. Jedni gotują zupy, inni pieką ciasta. I zawożą jedzenie na dworce w Warszawie. Zobacz więcej na temat: reportaż Ukraina Urszula Żółtowska-Tomaszewska
Polsko-ukraińskie dziedzictwo kulinarne Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie od lat publikuje w serii "Monumenta Poloniae Culinaria" najstarsze polskie przepisy kulinarne. Właśnie ukazał się najnowszy, ósmy już tom pt. "Zbiór dla kuchmistrza", który wypełniły pochodzące z XVI i XVII wieku przepisy, odnalezione w Bibliotece Narodowej Ukrainy w Kijowie. Zobacz więcej na temat: Trójka KULTURA Katarzyna Cygler Ukraina muzeum jedzenie historia Polski książki KSIĄŻKA
W oczekiwaniu na tłusty czwartek. W kuchni bez grzechu Czy pamiętacie, że najbliższy czwartek, 24 lutego, to tłusty czwartek? Tak, tak – tego dnia zaczyna się ostatni tydzień tegorocznego karnawału. I zgodnie z tradycją wtedy możemy sobie trochę kulinarnie pofolgować. Oczywiście najważniejsze są pączki i faworki, czyli chrust. Ale obok tego są też inne propozycje i możliwości, bo liczy się przecież dobra zabawa! Zobacz więcej na temat: społeczeństwo tłusty czwartek pączki kulinaria Anna Popek Trójka
Wśród szlachetnych polskich mięs Kapłony, jagnięcina, gęsina, a przede wszystkim wołowina. Te mięsa królowały w szlacheckiej kuchni staropolskiej. Jak to się stało, że z czasem nasza mięsna dieta stawała się coraz mniej różnorodna? I dlaczego to właśnie wieprzowina zaczęła w niej dominować? Gościem "Drogi przez mąkę" była Magdalena Kasprzyk-Chevriaux – autorka książki "Sztukamięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa". Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka Łukasz Modelski
Siostra Anastazja o przygotowaniach do świąt Bożego Narodzenia Jak wyglądają przygotowania do narodzin małego Jezusa i sylwester w żeńskim zakonie? Jak zrobić dobry sernik? O co modlą się zakonnice? Na te i inne pytania odpowiedziała w audycji "Między nami kobietami" s. Anastazja Pustelnik FDC. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Anna Popek kobieta Boże Narodzenie gotowanie
Wigilia i świąteczne tradycje na Kresach Wschodnich Jak tradycja wigilijna przetrwała na Kresach Wschodnich? Potomkowie mieszkańców Lwowa i Wilna często starają się ocalić od zapomnienia kulinarne zwyczaje przodków. Aleksandra Biniszewska z Muzeum Kresów Wschodnich chętnie opowiada o kuchni swoich babć i dzieli się smakami, które pamięta z dzieciństwa. Zobacz więcej na temat: Trójka KULTURA kulinaria tradycja święta Wigilia Kresy Anna Popek
Warming. Kulinarne biuro podróży Joanny Barchetto Joanna Barchetto dla zapachu wiosny na rodzinnej Warmii i lokalnych smaków wróciła z Nowego Jorku. Wkrótce degustacje połączone z podróżowaniem po regionie przekuła w sposób na pracę i życie. „Brałam udział w takich wyprawach we Włoszech i Francji, jednak pomysł na kulinarne biuro podróży wywodzi się z sąsiedzkich zasobów. Chcąc kupić ser, jajka, pieczywo, warzywa odwiedzam okoliczne gospodarstwa” – przyznaje inicjatorka projektu Warming. Zobacz więcej na temat: emigracja Polonia w USA Polonia Nowy Jork Warmia patriotyzm biuro podróży turystyka fotografia przyroda rolnictwo ekologia Małgorzata Frydrych
Bonclok znaczy dobrobyt. O tradycjach kuchni śląskiej - W domu mam 15 różnych boncloków, ten największy ma ok. 100 litrów. Ale nie ma w tym nic dziwnego, bo to naczynie, którego nie mogło zabraknąć w żadnym śląskim domu. Ono zapewniało dobrobyt - opowiada Anna Lerch-Wójcik, autorka książki i pomysłodawczyni projektu "Bonclok". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie kulinaria Śląsk Anna Depczyńska Piotr Firan
Gęsina polskim hitem eksportowym. W tym roku warunki nie sprzyjają hodowli Choć Polska jest jednym z największych producentów gęsiny w UE, to jednak na polskim rynku gęsi brakuje. Winna jest ptasia grypa i zobowiązania eksportowe. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA Europa POLSKA rolnictwo
Baranina – niedoceniane mięso o prozdrowotnym działaniu Baranina jest doceniana przez nieliczną grupę Polaków, zwłaszcza przez mieszkańców Podhala, którzy zachwalają ją jako zdrowe i, po odpowiednim przyrządzeniu, smaczne mięso. I mają rację. Baranina posiada nie tylko interesujący smak, ale także sporo walorów zdrowotnych. W dniu 20 października, czyli w Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni o sposoby przyrządzenia tego rodzaju mięsa zapytaliśmy zarówno eksperta, jak i miejscowych. Zobacz więcej na temat: Trójka Piotr Firan STYL ŻYCIA baranina Podhale Tatry
Polska Johna Borrella. „Kania Lodge na Kaszubach stała się moim domem” „Na Kaszuby przyjechałem z żoną, Polką, którą poznałem w Afryce. Jej rodzice mieli domek nad jeziorem Białym. Zauroczyło mnie to miejsce. Piękno przyrody, przestrzeń, cisza. Pracowałem jako korespondent wojenny, ponad dwadzieścia lat patrzyłem na krzywdę ludzi, mieszkałem w hotelach. To było wymarzone miejsce, żeby osiąść, zbudować dom i zająć się zawodowo czymś nowym” - opowiada John Borrell. Zobacz więcej na temat: emigracja Nowa Zelandia POLSKA Kaszuby turystyka wakacje 2021 transformacja ustrojowa biznes biznes za granicą Małgorzata Frydrych
«Кухня польська»: Традиційні продукти Східної Польщі Фестиваль «На кулінарному шляху Східної Польщі» - це нагода ознайомитися із традиційними продуктами Люблінського, Підляського та Підкарпатського воєводств Zobacz więcej na temat: кухня польська кулінарний туризм традиція
Europejskie Dni Dziedzictwa. Ocalić smaki od zapomnienia Na dwa weekendy września (11-12 i 18-19.09) zaplanowane są setki wydarzeń, które upowszechnią wiedzę o tradycyjnej kuchni, produktach regionalnych, przetwórstwie domowym i lokalnym. Zobacz więcej na temat: Narodowy Instytut Dziedzictwa kuchnia Katarzyna Kobylecka
"Nią chcemy się szczycić w zjednoczonej Europie". Sasin o znaczeniu Polski lokalnej - Polska lokalna zachowuje najwięcej polskości. Nią chcemy się szczycić w zjednoczonej Europie - powiedział wicepremier Jacek Sasin w Chełmie (Lubelskie). Zobacz więcej na temat: POLSKA lubelskie regiony Chełm tradycja KULTURA tożsamość dofinansowanie budżet Polski sztuka ludowa Agata Kornhauser-Duda wieś
Raj dla podniebienia, wzroku i uszu. Europejski Festiwal Smaku w Lublinie Trzynastka nie musi być pechowa – choć w tym roku pandemiczne okoliczności rzeczywiście nie sprzyjają Europejskiemu Festiwalowi Smaku w Lublinie. Jest to wydarzenie multimedialne i multikulturowe. Zobacz więcej na temat: Monika Małkowska Trójka KULTURA Klub Trójki barok kuchnia Lublin romantyzm
Zupa z braku. O daniach, które zaklinają rzeczywistość - Historia kulinariów zna wiele różnych dań, które tak naprawdę zrodziły się z braku. Niedostatek, bieda i klęski żywiołowe sprawiały, że ludzie starali się do granić możliwości wykorzystać to, co mieli - opowiada kulturoznawczyni Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA film polski kulinaria PRL Beata Kwiatkowska