Polskie Radio
Section05

kuchnia polska

Jędrzej Kitowicz, uważny obserwator obyczajów i prekursor etnografii

Jędrzej Kitowicz żył długo, a żywot miał barwny. Był urzędnikiem, podróżnikiem, żołnierzem, konfederatem barskim, a księdzem został już pod koniec życia i nawet uzyskał probostwo w Rzeczycy. Ale przede wszystkim był uważnym obserwatorem, a swoje spostrzeżenia zawarł w dziele "Opis obyczajów i zwyczajów za panowania Augusta III". Zmarł 3 kwietnia 1804 roku w Rzeczycy.
Zobacz więcej na temat:  Jędrzej Kitowicz Rzeczpospolita alkohol zwyczaje Stanisław August Poniatowski

W oczekiwaniu na tłusty czwartek. W kuchni bez grzechu

Czy pamiętacie, że najbliższy czwartek, 24 lutego, to tłusty czwartek? Tak, tak – tego dnia zaczyna się ostatni tydzień tegorocznego karnawału. I zgodnie z tradycją wtedy możemy sobie trochę kulinarnie pofolgować. Oczywiście najważniejsze są pączki i faworki, czyli chrust. Ale obok tego są też inne propozycje i możliwości, bo liczy się przecież dobra zabawa!
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo tłusty czwartek pączki kulinaria Anna Popek Trójka

Wśród szlachetnych polskich mięs

Kapłony, jagnięcina, gęsina, a przede wszystkim wołowina. Te mięsa królowały w szlacheckiej kuchni staropolskiej. Jak to się stało, że z czasem nasza mięsna dieta stawała się coraz mniej różnorodna? I dlaczego to właśnie wieprzowina zaczęła w niej dominować? Gościem "Drogi przez mąkę" była Magdalena Kasprzyk-Chevriaux – autorka książki "Sztukamięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa".
Zobacz więcej na temat:  jedzenie Dwójka Łukasz Modelski

Warming. Kulinarne biuro podróży Joanny Barchetto

Joanna Barchetto dla zapachu wiosny na rodzinnej Warmii i lokalnych smaków wróciła z Nowego Jorku. Wkrótce degustacje połączone z podróżowaniem po regionie przekuła w sposób na pracę i życie. „Brałam udział w takich wyprawach we Włoszech i Francji, jednak pomysł na kulinarne biuro podróży wywodzi się z sąsiedzkich zasobów. Chcąc kupić ser, jajka, pieczywo, warzywa odwiedzam okoliczne gospodarstwa” – przyznaje inicjatorka projektu Warming.
Zobacz więcej na temat:  emigracja Polonia w USA Polonia Nowy Jork Warmia patriotyzm biuro podróży turystyka fotografia przyroda rolnictwo ekologia Małgorzata Frydrych

Baranina – niedoceniane mięso o prozdrowotnym działaniu

Baranina jest doceniana przez nieliczną grupę Polaków, zwłaszcza przez mieszkańców Podhala, którzy zachwalają ją jako zdrowe i, po odpowiednim przyrządzeniu, smaczne mięso. I mają rację. Baranina posiada nie tylko interesujący smak, ale także sporo walorów zdrowotnych. W dniu 20 października, czyli w Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni o sposoby przyrządzenia tego rodzaju mięsa zapytaliśmy zarówno eksperta, jak i miejscowych.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Piotr Firan STYL ŻYCIA baranina Podhale Tatry

Polska Johna Borrella. „Kania Lodge na Kaszubach stała się moim domem”

„Na Kaszuby przyjechałem z żoną, Polką, którą poznałem w Afryce. Jej rodzice mieli domek nad jeziorem Białym. Zauroczyło mnie to miejsce. Piękno przyrody, przestrzeń, cisza. Pracowałem jako korespondent wojenny, ponad dwadzieścia lat patrzyłem na krzywdę ludzi, mieszkałem w hotelach. To było wymarzone miejsce, żeby osiąść, zbudować dom i zająć się zawodowo czymś nowym” - opowiada John Borrell.
Zobacz więcej na temat:  emigracja Nowa Zelandia POLSKA Kaszuby turystyka wakacje 2021 transformacja ustrojowa biznes biznes za granicą Małgorzata Frydrych