Propedeutyka iluminacji Porozmawiamy o podstawach kodykologii i malarstwa książkowego, o pozyskiwaniu i wyprawianiu pergaminu, tworzeniu farb, nakładaniu złota, kolejności kolorów. O konturach i narzędziach i o czasie. Zobacz więcej na temat: kaligrafia
Najważniejsze kulinarne i okołokulinarne książki samego końca 2024 roku Zanim jeszcze wyjdą książki z datą 2025 robimy pełen poleceń przegląd wydawnictwa ostatnich dwóch miesięcy roku poprzedniego. Zobacz więcej na temat: kulinaria książki Dwójka
Co my jemy? Przemysł spożywczy i kultura "foodporn" Food porn, modne diety, niskokaloryczne, wysokokaloryczne, keto, paleo, post i karnawał. Do czego pcha nas kulinarna moda, co na to nasze sumienie i jak to się ma do wiedzy naukowej oraz pseudo-nauki dotyczącej wymarzonych diet i optymalnych sposobów żywienia? Zobacz więcej na temat: Trójka Zobacz także kulinaria jedzenie dieta Paulina Wilk
Czy istnieje kulinarna tożsamość Ziem Odzyskanych? Gościem "Drogi przez mąkę" był Sławomir Sochaj, z którym rozmawialiśmy o jego najnowszej książce "Niedopolska. Nowe spojrzenie na Ziemie Odzyskane". Zobacz więcej na temat:
Jan Żiżka - historia hetmana husyckiego Ostatnia Mediewanna w 2024 roku to opowieść o Janie Żiżce. W październiku minęło 600 lat od śmierci czeskiego bohatera narodowego. Zobacz więcej na temat: Dwójka Andrzej Kozicki
"Kryl"- misja, która miała ocalić gospodarkę żywnościową PRL Monika Milewska opowiada o misji "kryl". Rozmowa w kontekście książki Moniki Milewskiej "I rak ryba. Stworzenia polityczne PRL-u". To nie tylko fascynująca podróż przez kolejne polityczne ekosystemy: od pola kartofli przez Puszczę Białowieską aż po lody Antarktyki. To także opowieść o całej epoce – jej absurdach, paradoksach i niespełnionych obietnicach. Zobacz więcej na temat: Dwójka Monika Milewska
Cysterskie rękopisy ze skryptorium w Pelplinie Mateusz Marszałkowski opowiada o cysterskich rękopisach ze skryptorium w Pelplinie. Ilu znamy autorów? Czy gustowali w palmetach czy raczej w pączkach? I na jakim pergaminie? Zobacz więcej na temat: Dwójka średniowiecze Andrzej Kozicki
Unikalna winorośl z zachodniej Polski W audycji "Droga przez mąkę" - Krzysztof Fedorowicz i poemat o endemicie. Zobacz więcej na temat: rośliny jedzenie Dwójka
700. rocznica hadżdżu Mansa Musy W "Mediewannie" celebrowaliśmy 700. rocznicę hadżdżu Mansa Musy - być może najbogatszego własnym majątkiem człowieka ówczesnego świata. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka pielgrzymka Andrzej Kozicki
Edouard Manet - kulinarne tropy w twórczości malarza 161 lat temu, na Salonie Odrzuconych, po raz pierwszy pokazano "Śniadanie na trawie" Edouarda Maneta. Obraz wywołał skandal... Zobacz więcej na temat: Bogusław Deptuła malarstwo jedzenie Edouard Manet
Tajemniczy Władysław III Jagiellończyk Sześćset lat temu przyszedł na świat Władysław III Jagiellończyk, zwany Warneńczykiem. 580 lat temu, w listopadzie, zginął. O tej postaci rozmawialiśmy w audycji "Mediewanna". Zobacz więcej na temat: Dwójka królowie Polski Andrzej Kozicki Władysław III Warneńczyk
Wizyta w Muzeum Fabryka Czekolady E. Wedel w Warszawie Na zwiedzających czekają takie atrakcje jak: degustacje, czekoladowa makieta, wirtualna manufaktura, podglądanie, jak powstają słodkości oraz strefa relaksu na "piankach" ptasiego mleczka. Zapraszamy na wizytę w nowo otwartym Muzeum Fabryka Czekolady E. Wedel w Warszawie. Towarzyszył nam Robert Zydel, dyrektor muzeum. Zobacz więcej na temat: Dwójka
Rozmowa o żubrze. Mikołaj Hussowczyk i jego pieśń Mija 501. rocznica publikacji "Carmen de statura, feritate ac venatione bisontis" Mikołaja Hussowczyka z 1523 roku. Z profesor Grażyną Jurkowlaniec z Instytutu Historii Sztuki UW rozmawiamy o żubrze i o tym, co mówi o Polakach. Zobacz więcej na temat: Dwójka
Suwalszczyzna - kraina kołdunów, kartaczy, kiszek i babek ziemniaczanych Suwalszczyzna to kraina kołdunów, kartaczy, soczewiaków, kakorów, blinów, kiszek i babek ziemniaczanych, ryb i sękaczy. Zapraszamy do wysłuchania rozmowy o książce "U Pana Boga przy stole. Suwalszczyzna. Przewodnik po lokalnych przysmakach i smakach". Zobacz więcej na temat: Dwójka Suwalszczyzna
Co nam mówią monety z czasów pierwszych Piastów? Gościem audycji z cyklu "Mediewanna" (19.10) był prof. Stanisław Suchodolski, z którym rozmawialiśmy o numizmatyce wczesnopiastowskiej. Zobacz więcej na temat: dynastia Piastów Dwójka numizmatyka Andrzej Kozicki
Wokół "Hypnerotomachii Poliphili" Rozszerzamy pole walki wychodząc na moment ze średniowiecza. Paweł II ma wprawdzie nadzieję, że to jeszcze nie koniec, lecz to się dokonało. Między akademiami - florencką i rzymską - na salony wpełza humanizm (Kallimach uczy dzieci Kazimierza Jagiellończyka!) z przekładami, interpretacjami i tajemnicami. Zobacz więcej na temat: średniowiecze
Ryby w kuchni starożytnego Rzymu W "Drodze przez mąkę" spotkaliśmy się z Piotrem Klepaczem, który opowiedział o kiszeniu śledzi i przyrządzaniu garum - słonego sosu rybnego o wyrazistym smaku, uzyskiwanym ze sfermentowanych ryb, który był jednym z podstawowych składników wykwintnej kuchni starożytnego Rzymu. Zobacz więcej na temat: jedzenie
Kiszonki - wsparcie mikrobiomu Gościem audycji była Veronika Szwejk, współautorka (obok Mikołaja Batora) książki "Ale ferment! Kiszonki, zakwasy i przepisy na dania wspierające twój mikrobiom". Zobacz więcej na temat: Dwójka jedzenie zdrowie