Suwalszczyzna - kraina kołdunów, kartaczy, kiszek i babek ziemniaczanych Suwalszczyzna to kraina kołdunów, kartaczy, soczewiaków, kakorów, blinów, kiszek i babek ziemniaczanych, ryb i sękaczy. Zapraszamy do wysłuchania rozmowy o książce "U Pana Boga przy stole. Suwalszczyzna. Przewodnik po lokalnych przysmakach i smakach". Zobacz więcej na temat: Dwójka Suwalszczyzna
Co nam mówią monety z czasów pierwszych Piastów? Gościem audycji z cyklu "Mediewanna" (19.10) był prof. Stanisław Suchodolski, z którym rozmawialiśmy o numizmatyce wczesnopiastowskiej. Zobacz więcej na temat: dynastia Piastów Dwójka numizmatyka Andrzej Kozicki
Wokół "Hypnerotomachii Poliphili" Rozszerzamy pole walki wychodząc na moment ze średniowiecza. Paweł II ma wprawdzie nadzieję, że to jeszcze nie koniec, lecz to się dokonało. Między akademiami - florencką i rzymską - na salony wpełza humanizm (Kallimach uczy dzieci Kazimierza Jagiellończyka!) z przekładami, interpretacjami i tajemnicami. Zobacz więcej na temat: średniowiecze
Ryby w kuchni starożytnego Rzymu W "Drodze przez mąkę" spotkaliśmy się z Piotrem Klepaczem, który opowiedział o kiszeniu śledzi i przyrządzaniu garum - słonego sosu rybnego o wyrazistym smaku, uzyskiwanym ze sfermentowanych ryb, który był jednym z podstawowych składników wykwintnej kuchni starożytnego Rzymu. Zobacz więcej na temat: jedzenie
Kiszonki - wsparcie mikrobiomu Gościem audycji była Veronika Szwejk, współautorka (obok Mikołaja Batora) książki "Ale ferment! Kiszonki, zakwasy i przepisy na dania wspierające twój mikrobiom". Zobacz więcej na temat: Dwójka jedzenie zdrowie
André Vauchez i książka "Heretycy w średniowieczu" W audycji "Mediewanna" rozmawialiśmy o książce, która właśnie ukazała się w polskim tłumaczeniu: "Heretycy w średniowieczu. Poplecznicy szatana czy chrześcijańscy dysydenci?" André Vaucheza. Zobacz więcej na temat: Dwójka literatura książki Andrzej Kozicki
Początki cydrownictwa w Polsce - Cofamy się do roku 1824. Czyli mija właśnie dwieście lat od ukazania się ważnego ogłoszenia. Informowało ono o pierwszym, legalnym napoju w obrocie. Wiemy, że można było go kupić, ale też poznajemy nazwisko pierwszego cydrownika działającego na ziemiach polskich - mówił w Dwójce Tomasz Porowski, historyk cydrownictwa w Polsce. Zobacz więcej na temat: Dwójka jabłecznik
Sery i ich tajemnice - Dużo się poprawiło w jakości serów. Kiedyś narzekałem, że większość serowarów świetnie potrafi sprzedawać, gorzej nazywać, a już w ogóle nic nie wie o mikrobiologii - zdradził w audycji "Droga przez mąkę" Gieno Mientkiewicz - znawca serów. Zobacz więcej na temat: Dwójka jedzenie ser
Europa na talerzu - Europejski Festiwal Smaku Dzięki Europejskiemu Festiwalowi Smaku - nie przemierzając setek kilometrów - można poznać różnorodne smaki Europy. Wydarzeniu towarzyszą koncerty, wystawy i inne wydarzenia kulturalne. O idei oraz smakach, których będzie można zakosztować w Lublinie, mówił Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny wydarzenia. Zobacz więcej na temat: Dwójka KULTURA kuchnia kulinaria kuchnia polska Lublin Lubelszczyzna tradycja Europejski Festiwal Smaku
Muhammad Ibn Battuta - kolorowa postać w świecie XIV-wiecznego islamu Muhammad Ibn Battuta to kolorowa postać w świecie XIV-wiecznego islamu. Potrafił odnaleźć się w towarzystwie kupców, rebeliantów, dyktatorów. Wielokrotnie tracił i zyskiwał wielkie bogactwa, przemierzając średniowieczny Wschód. O sensacyjnych przygodach wiernego Allahowi podróżnika opowiada Maciej Świetlik. Zobacz więcej na temat: Dwójka
Zwyczaj handlu niewolnikami - jak wpływał na kształtujące się państwo polskie? Historyczne źródła podpowiadają, że Europa w X wieku i w tym państwo polskie pod wodza Mieszka I znały zwyczaj handlu niewolnikami. Jak wpływał on na kształtujące się państwo polskie? O tym rozmawiają z Łuakszem Modelskim politolog Andrzej Kozicki i historyk dr Piotr Pranke. Zobacz więcej na temat: Dwójka niewolnictwo
Kuchnia koreańska - najpopularniejsze dania i ich rodowód W audycji "Droga przez mąkę" (4.08) rozmawialiśmy o książce Jiny Jung "Domowa kuchnia koreańska". Naszym gościem był Marcin Wojtasik, kulturoznawca i restaurator. Zobacz więcej na temat: Korea Południowa kuchnia Dwójka
Tajemnice kuchni podlaskiej W audycji pogłębiona refleksja na temat kuchni podlaskiej, która dotyczy zwłaszcza nowoczesnej kuchni tego regionu. Jest mowa o pożegnaniu z kartoflem i sięganiu do (innych) korzeni. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia kuchnia regionalna Podlasie jedzenie
Robert I Bruce i walka o wolność Szkocji Bohaterem audycji jest Robert I Bruce. Został królem Szkocji w 1306 roku. Panowanie Roberta niemal w całości przebiegało podczas I szkockiej wojny o niepodległość, w której sam król miał spore zasługi. Mimo początkowych trudności, udało mu się wyprzeć wojska Anglików z Szkocji. Zobacz więcej na temat: Dwójka Szkocja HISTORIA Andrzej Kozicki
Korzenie kuchni włoskiej Pizza czy spaghetti to dania, które są znane na całym świecie. Co stoi za fenomenem włoskiej kuchni? O tym porozmawialiśmy w Programie 2 Polskiego Radia. Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Paweł Bravo - felietonista kulinarny. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia włoska jedzenie Paweł Bravo
Fenomen programów i serwisów kulinarnych Gościem "Drogi przez mąkę" był Przemysław Bociąga. Z dziennikarzem porozmawialiśmy m.in. o fenomenie programów kulinarnych i serwisów internetowych poświęconych tej tematyce. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia internet
Historia świata spisana przez Orozjusza W audycji rozmawialiśmy o "Historii przeciw poganom" Orozjusza - rzymskiego historyka, żyjącego na przełomie IV i V wieku. Jego sylwetkę przybliżył nam dr Michał Jacek Baranowski, historyk i popularyzator historii specjalizujący się w dziejach Rzymu. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka
Warsztat pisarza powieści historycznych Gośćmi "Mediewanny" byli pisarze powieści historycznych: Elżbieta Cherezińska i Bogumił Wójcik, którzy zdradzili swoje strategie pisarskie, dotyczące powieści osadzonych w średniowieczu. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka Elżbieta Cherezińska Bogumił Wójcik pisarz książki