André Vauchez i książka "Heretycy w średniowieczu" W audycji "Mediewanna" rozmawialiśmy o książce, która właśnie ukazała się w polskim tłumaczeniu: "Heretycy w średniowieczu. Poplecznicy szatana czy chrześcijańscy dysydenci?" André Vaucheza. Zobacz więcej na temat: Dwójka literatura książki Andrzej Kozicki
Początki cydrownictwa w Polsce - Cofamy się do roku 1824. Czyli mija właśnie dwieście lat od ukazania się ważnego ogłoszenia. Informowało ono o pierwszym, legalnym napoju w obrocie. Wiemy, że można było go kupić, ale też poznajemy nazwisko pierwszego cydrownika działającego na ziemiach polskich - mówił w Dwójce Tomasz Porowski, historyk cydrownictwa w Polsce. Zobacz więcej na temat: Dwójka jabłecznik
Sery i ich tajemnice - Dużo się poprawiło w jakości serów. Kiedyś narzekałem, że większość serowarów świetnie potrafi sprzedawać, gorzej nazywać, a już w ogóle nic nie wie o mikrobiologii - zdradził w audycji "Droga przez mąkę" Gieno Mientkiewicz - znawca serów. Zobacz więcej na temat: Dwójka jedzenie ser
Europa na talerzu - Europejski Festiwal Smaku Dzięki Europejskiemu Festiwalowi Smaku - nie przemierzając setek kilometrów - można poznać różnorodne smaki Europy. Wydarzeniu towarzyszą koncerty, wystawy i inne wydarzenia kulturalne. O idei oraz smakach, których będzie można zakosztować w Lublinie, mówił Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny wydarzenia. Zobacz więcej na temat: Dwójka KULTURA kuchnia kulinaria kuchnia polska Lublin Lubelszczyzna tradycja Europejski Festiwal Smaku
Muhammad Ibn Battuta - kolorowa postać w świecie XIV-wiecznego islamu Muhammad Ibn Battuta to kolorowa postać w świecie XIV-wiecznego islamu. Potrafił odnaleźć się w towarzystwie kupców, rebeliantów, dyktatorów. Wielokrotnie tracił i zyskiwał wielkie bogactwa, przemierzając średniowieczny Wschód. O sensacyjnych przygodach wiernego Allahowi podróżnika opowiada Maciej Świetlik. Zobacz więcej na temat: Dwójka
Zwyczaj handlu niewolnikami - jak wpływał na kształtujące się państwo polskie? Historyczne źródła podpowiadają, że Europa w X wieku i w tym państwo polskie pod wodza Mieszka I znały zwyczaj handlu niewolnikami. Jak wpływał on na kształtujące się państwo polskie? O tym rozmawiają z Łuakszem Modelskim politolog Andrzej Kozicki i historyk dr Piotr Pranke. Zobacz więcej na temat: Dwójka niewolnictwo
Kuchnia koreańska - najpopularniejsze dania i ich rodowód W audycji "Droga przez mąkę" (4.08) rozmawialiśmy o książce Jiny Jung "Domowa kuchnia koreańska". Naszym gościem był Marcin Wojtasik, kulturoznawca i restaurator. Zobacz więcej na temat: Korea Południowa kuchnia Dwójka
Tajemnice kuchni podlaskiej W audycji pogłębiona refleksja na temat kuchni podlaskiej, która dotyczy zwłaszcza nowoczesnej kuchni tego regionu. Jest mowa o pożegnaniu z kartoflem i sięganiu do (innych) korzeni. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia kuchnia regionalna Podlasie jedzenie
Robert I Bruce i walka o wolność Szkocji Bohaterem audycji jest Robert I Bruce. Został królem Szkocji w 1306 roku. Panowanie Roberta niemal w całości przebiegało podczas I szkockiej wojny o niepodległość, w której sam król miał spore zasługi. Mimo początkowych trudności, udało mu się wyprzeć wojska Anglików z Szkocji. Zobacz więcej na temat: Dwójka Szkocja HISTORIA Andrzej Kozicki
Korzenie kuchni włoskiej Pizza czy spaghetti to dania, które są znane na całym świecie. Co stoi za fenomenem włoskiej kuchni? O tym porozmawialiśmy w Programie 2 Polskiego Radia. Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Paweł Bravo - felietonista kulinarny. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia włoska jedzenie Paweł Bravo
Fenomen programów i serwisów kulinarnych Gościem "Drogi przez mąkę" był Przemysław Bociąga. Z dziennikarzem porozmawialiśmy m.in. o fenomenie programów kulinarnych i serwisów internetowych poświęconych tej tematyce. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia internet
Historia świata spisana przez Orozjusza W audycji rozmawialiśmy o "Historii przeciw poganom" Orozjusza - rzymskiego historyka, żyjącego na przełomie IV i V wieku. Jego sylwetkę przybliżył nam dr Michał Jacek Baranowski, historyk i popularyzator historii specjalizujący się w dziejach Rzymu. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka
Warsztat pisarza powieści historycznych Gośćmi "Mediewanny" byli pisarze powieści historycznych: Elżbieta Cherezińska i Bogumił Wójcik, którzy zdradzili swoje strategie pisarskie, dotyczące powieści osadzonych w średniowieczu. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka Elżbieta Cherezińska Bogumił Wójcik pisarz książki
Kastelologia i budowle Sardynii. Czemu kościoły i zamki stoją pośrodku niczego? Podróżując po Sardynii, można czasami odnieść wrażenie, że potężne i piękne budowle były wznoszone wśród szczerego pola. Dr Cezary Namirski, który naukowo zajmuje się kastelologią i badaniem Sardynii, opowiedział w Programie 2 Polskiego Radia, dlaczego tak jest oraz dlaczego ta włoska wyspa jest tak atrakcyjna dla badaczy. Zobacz więcej na temat: Dwójka sardynia średniowiecze Cezary Namirski zamek KULTURA wyspa Włochy
Kwiecień i maj jako miesiące miłości. Twórczość Trubadurów i nieszczęśliwe zakochania Gościem audycji "Mediewanna" w Programie 2 Polskiego Radia była prof. Anna Łoba. Opowiedziała ona o twórczości francuskich Trubadurów, dla których kwiecień i maj to miesiące miłości, ale niekoniecznie niosące za sobą szczęście. Zobacz więcej na temat: Dwójka Trubadurzy Francja średniowiecze miłość poezja
Drożdże kontra zakwas. Chleb - jak i z czego najlepiej go wypiekać? Piekarstwo, podobnie jak wiele innych dziedzin życia, ewoluuje. Zmieniają się składniki czy sposoby wypieku. Mimo że obecnie w publikacjach nt. piekarstwa dominuje zakwas, to drożdże ciągle mają swoich fanów. Należy do nich Piotr Kucharski - autor książek o pieczeniu - który podzielił się w "Drodze przez mąkę" swoimi spostrzeżeniami na temat wypieków. Zobacz więcej na temat: Dwójka kulinaria gotowanie jedzenie chleb wypieki Piotr Kucharski
Jedzenie w wydaniu historycznym. Jak powstały najpopularniejsze potrawy? Z wykształcenia jest historykiem sztuki i kultury średniowiecza. Z zawodu natomiast jest redaktorem; tworzy reportaże historyczne i wywiady oraz książki dotyczące kuchni. W radiowej Dwójce prowadzi również audycję o związkach jedzenia z literaturą. Teraz z kolei Łukasz Modelski, bo o nim mowa, wydał książkę "Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań". A w "Zagadkowej niedzieli" opowiedział, jak powstały popularne potrawy. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Stoparczyk gotowanie pizza kanapki kulinaria
Jedzenie instagramowe i danie wiralowe. Czy wygląd potraw jest najważniejszy? Rozwój mediów społecznościowych dotyka każdej dziedziny życia i wyjątkiem nie jest kuchnia. Restauracje i twórcy wykorzystują media do promowania swoich przepisów i dań. Małgorzata Minta opowiedziała w audycji "Drogą przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia m.in. o zjawisku jedzenia instagramowego, za którym niekoniecznie musi iść smak. Zobacz więcej na temat: Dwójka fotografia gotowanie jedzenie żywność Małgorzata Minta media społecznościowe