24:07 _PR2_AAC 2020_06_20-10-00-01.mp3 Marta Dymek o swojej książce "Jadłonomia po polsku" (Droga przez mąkę/Dwójka)
"Jadłonomia po polsku" to przepisy z kuchni roślinnej, która jest "prosta jak barszcz i równie smaczna, co ruskie pierogi" – jak możemy przeczytać w opisie książki. To również przede wszystkim porady, jak gotować po polsku. Jak podkreślała autorka książki, określenie "po polsku" nie jest jednak dla niej jednoznaczne.
- Z jednej strony odnosi się do dosłownego znaczenia, czyli kuchni polskiej, z drugiej oznacza kuchnię prostą, ale też adekwatną do naszej rzeczywistości; adekwatną do tego, jak chcielibyśmy gotować. Można znaleźć przecież masę polskich przepisów, na przykład staropolskich, które są bez wątpienia polskie, ale niesamowicie pracochłonne i wymagają kilku godzin stania przy garnkach. A mnie takie przepisy nie interesowały - opowiadała.
Jak podkreśliła Marta Dymek, szukała przepisów, które korzystają z rodzimych składników i technik, ale możemy zrobić je w swojej kuchni bardzo szybko. - To wszystko sprawia, że jednocześnie są polskie, nasze, ale też że możemy bez wydziwiania po pracy zrobić dobry obiad, który wychodzi.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Marta Dymek (autorka książki "Jadłonomia po polsku")
Data emisji: 20.06.2020
Godzina emisji: 10.00