Wszystkie smaki prowadzą do Lublina - to właśnie tam trwa 16. odsłona Europejskiego Festiwalu Smaku.
24:29 01.09 Droga przez mąkę bez muzy_mp3.mp3 Europa na talerzu - Europejski Festiwal Smaku (Droga przez mąkę/ Dwójka)
Europa w Lublinie
Festiwalowe elementy można spotkać w całym Lublinie. To miasto, w którym spotykają się różne tradycje: Wschód i Zachód, wartości katolickie, prawosławne, judaistyczne, tatarskie, greckie i ormiańskie.
Dania przygotowane zgodnie z tradycją
- Ideą festiwalu jest zarówno interpretowanie przepisów ze starej książki kucharskiej, jak też odtwarzanie dań. Większość z tych potraw gotowana była na żywym ogniu. My też przyrządzimy je w taki sposób. Zapraszamy na teren Muzeum Wsi Lubelskiej. To tam pojawią się tam wyśmienici kucharze i uczestnicy konkursu - zachęcał w Polskim Radiu Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny Europejskiego Festiwalu Smaku.
Czytaj także:
Kuchnia w wydaniu prestiżowym
- To bardzo prestiżowe wydarzenie, w którym wezmą udział osoby z całego świata. Będą miały okazję wykazania się i ugotowania dania według kanonów. Ten festiwal to okazja do zapoznania się z tradycyjnymi smakami i nauczenia sztuki dawnego gotowania - podkreślał Waldemar Sulisz.
Adam Bałdych
Festiwal od lat promuje kulturę w bardzo szerokim ujęciu. Gwiazdą tegorocznej odsłony wydarzenia jest Adam Bałdych, nazywany także "cudownym dzieckiem skrzypiec". Polski skrzypek i kompozytor wystąpi 7 września. Na świecie zdobył uznanie jako znakomity improwizator, odkrywający kompletnie nowe przestrzenie dla wiolinistyki.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Waldemar Sulisz (dyrektor artystyczny Europejskiego Festiwalu Smaku)
Data emisji: 1.09.2024
Godzina emisji: 9.00
zch/kmp