Ryby w kuchni starożytnego Rzymu

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2024 13:00
W "Drodze przez mąkę" spotkaliśmy się z Piotrem Klepaczem, który opowiedział o kiszeniu śledzi i przyrządzaniu garum - słonego sosu rybnego o wyrazistym smaku, uzyskiwanym ze sfermentowanych ryb, który był jednym z podstawowych składników wykwintnej kuchni starożytnego Rzymu.
W audycji Piotr Klepacz opowiedział m.in. o kiszeniu śledzi i przyrządzaniu garum
W audycji Piotr Klepacz opowiedział m.in. o kiszeniu śledzi i przyrządzaniu garumFoto: Shutterstock/Manuel Milan

Posłuchaj
26:52 06.10 Droga przez mąkęBEZ MUZYKI_mp3.mp3 Ryby w kuchni starożytnego Rzymu (Droga przez mąkę/Dwójka)

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Piotr Klepacz

Data emisji: 6.10.2024

Godzina emisji: 13.30

am

Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski
Czytaj także

Drożdże kontra zakwas. Chleb - jak i z czego najlepiej go wypiekać?

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2024 11:42
Piekarstwo, podobnie jak wiele innych dziedzin życia, ewoluuje. Zmieniają się składniki czy sposoby wypieku. Mimo że obecnie w publikacjach nt. piekarstwa dominuje zakwas, to drożdże ciągle mają swoich fanów. Należy do nich Piotr Kucharski - autor książek o pieczeniu - który podzielił się w "Drodze przez mąkę" swoimi spostrzeżeniami na temat wypieków.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Serial "Historia kuchni polskiej". Jak dawniej smakowała Polska?

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2024 13:29
Jak jadali nasi przodkowie? Jakie potrawy towarzyszyły Polakom podczas przełomowych momentów w historii naszego kraju? Odpowiedzi na te pytania przynosi nowy serial - "Historia kuchni polskiej". Możemy dowiedzieć się o tym, co jedli dawniej nasi rodacy oraz spróbować odtworzyć te potrawy. Prof. Jarosław Dumanowski zdradził w audycji "Droga przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia kulisy powstania tego dzieła.
rozwiń zwiń