Polskie Radio
Section05

Łukasz Modelski

Bez masła nie ma dobrej kuchni

Źródło przyjemności, smak wspomnień z dzieciństwa i tajny składnik udanych potraw. Sprawia, że wszystko smakuje lepiej. Zupy, sosy, desery obficie z niego korzystają. Nie bez powodu przez wielu jest uważane za jedno z najgenialniejszych kulinarnych odkryć. "Bez masła nie ma dobrej kuchni" - twierdzi Adriana Marczewska, szefowa kuchni, dziennikarka, autorka książki "Masło. Kulinarny odpowiednik miłości", o której rozmawiamy w "Drodze przez mąkę".
Zobacz więcej na temat:  Dwójka

"Kodeks smakosza" - już 200 lat temu postulowano, by jeść sezonowo

- To rzeczywiście jest zadziwiająco współczesne. Autor postuluje - i to jest bardzo mocny postulat - żeby jeść sezonowo. On podkreśla tę sezonowość, on mówi, co kiedy jest dobre, czyli robi to, co wielcy kucharze robili na końcu wieku XX czy nawet w pierwszej dekadzie wieku XXI - tak historyk Łukasz Modelski mówił w Dwójce o "Kodeksie smakosza", publikacji wydanej niemal 200 lat temu.
Zobacz więcej na temat:  Jakub Kukla Dwójka kulinaria kuchnia jedzenie literatura KULTURA