Sushi master z dala od Japonii. Polskie i europejskie restauracje sushi Jak zostaje się w Polsce sushi masterem? Co należy do kanonu w tego rodzaju kuchni? Jakie miejsce zajmuje tu tradycja? Skąd brać odpowiedniej jakości ryby? Odpowiedzi na te pytania szukaliśmy w audycji z cyklu "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia japońska sushi ryby Dwójka
Czy Europa narodziła się w średniowieczu? Tematem tego wydania audycji "Mediewanna" była książka Jacquesa Le Goffa "Czy Europa narodziła się w średniowieczu?". Zobacz więcej na temat: Dwójka średniowiecze Europa
Bez masła nie ma dobrej kuchni Źródło przyjemności, smak wspomnień z dzieciństwa i tajny składnik udanych potraw. Sprawia, że wszystko smakuje lepiej. Zupy, sosy, desery obficie z niego korzystają. Nie bez powodu przez wielu jest uważane za jedno z najgenialniejszych kulinarnych odkryć. "Bez masła nie ma dobrej kuchni" - twierdzi Adriana Marczewska, szefowa kuchni, dziennikarka, autorka książki "Masło. Kulinarny odpowiednik miłości", o której rozmawiamy w "Drodze przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Dwójka
"Pieśń nad pieśniami" - księga Pisma Świętego i jeden z najpiękniejszych erotyków W tym wydaniu audycji "Mediewanna" mówiliśmy o najwcześniejszej wersji pieśni Salomona (X–XV w.), zatytułowanych "Vox dilecti mei" (Głos mojego ukochanego). Pretekstem do rozmowy była nagrana przez Ensemble Peregrina płyta "Vox dilecti mei". Zobacz więcej na temat: Biblia pieśni religijne pieśń miłość Dwójka
Filozofia Johna Locka oraz jej związki z jedzeniem i piciem Jakie miejsce w filozofii Johna Locka zajmuje ananas? O związkach jedzenia i picia z myślą Locka opowiedziała dr Karolina Rychter. Zobacz więcej na temat: filozofia Dwójka jedzenie
"Kodeks smakosza" - podręcznik gastronomii sprzed 200 lat Wydany w 1827 roku "Kodeks smakosza", kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia Horace'a Raissona to kompendium wiedzy na temat wystawnych posiłków. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia książki Dwójka
Ikonostas - sensacyjne odkrycie Instytutu Sztuki PAN Pracownicy Instytutu Sztuki Polskiej Akademii Nauk, z zespołu Katalogu Zabytków Sztuki w Polsce, odnaleźli na strychu cerkwi w Nowoberezowie duże fragmenty ikonostasu z XVII wieku. Zobacz więcej na temat: historia sztuki ikonopisarstwo dzieła sztuki cerkiew prawosławna IPN odkrycia i ciekawostki Aleksander Bruckner Dwójka
Izabela Kamińska o książce "Dzikie drożdże" Opowieść o cywilizacji, ludzkich odkryciach, polityce i wojnach, sztuce, popkulturze i naturze. Owoc podróży, rozmów z winiarzami, lektur i obejrzanych filmów. O książce "Dzikie drożdże" opowie w "Drodze przez mąkę" jej autorka - Izabela Kamińska. Zobacz więcej na temat: podróże literatura kulinaria
"Kodeks smakosza" - już 200 lat temu postulowano, by jeść sezonowo - To rzeczywiście jest zadziwiająco współczesne. Autor postuluje - i to jest bardzo mocny postulat - żeby jeść sezonowo. On podkreśla tę sezonowość, on mówi, co kiedy jest dobre, czyli robi to, co wielcy kucharze robili na końcu wieku XX czy nawet w pierwszej dekadzie wieku XXI - tak historyk Łukasz Modelski mówił w Dwójce o "Kodeksie smakosza", publikacji wydanej niemal 200 lat temu. Zobacz więcej na temat: Jakub Kukla Dwójka kulinaria kuchnia jedzenie literatura KULTURA
Aleksander Brückner i jego najważniejsze znaleziska W roku 2023 do Polski powróciły zwłoki Aleksandra Brücknera, odkrywcy między innymi najdawniejszych zabytków języka polskiego. Poświęciliśmy mu ostatnią w tym roku audycję z cyklu "Miediewanna". Zobacz więcej na temat: Aleksander Bruckner Łukasz Kozak literatura polska literatura Kazania świętokrzyskie zabytki Dwójka KULTURA
Tradycje kulinarne Polski - rola jedzenia w domowych obrzędach Kuchnia Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. Również opowieść o naszej kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Gościem wigilijnego wydania "Drogi przez mąkę" była Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". Zobacz więcej na temat: kuchnia polska Dwójka Boże Narodzenie
Tomasz Prange-Barczyński na kulinarnych szlakach Europy "Riesling i tapasy. O niezwykłych połączeniach jedzenia i wina na szlakach Europy" - taki tytuł nosi najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego, dziennikarza i znawcy win. Autor był gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: przewodnik jedzenie kulinaria Dwójka KSIĄŻKA Tomasz Prange-Barczyński
Świat francuskich kulinariów Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana? Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji? Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu? Jakie cukierki kupił w Galii Asterix? Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze? Czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle? Zobacz więcej na temat: Dwójka
Dwory polskich królowych - jakie miały znaczenie w ówczesnej Polsce? W tym wydaniu audycji Łukasza Modelskiego spotkanie z prof. Bożeną Czwojdrak - mediewistką z Instytutu Historii Wydziału Humanistycznego Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Rozmawialiśmy o dworach polskich królowych. Zobacz więcej na temat: średniowiecze historia Polski Dwójka
Kulinarna wyprawa do Danii. Słodkości, kanapki i inne pyszności Duńska kultura kulinarna to nie tylko gwiazdki Michelin i menu degustacyjne. To również kraina chleba żytniego, słodkich wypieków pachnących marcepanem i orzechami oraz najróżnorodniejszych kanapek. W codziennej diecie nie brakuje dań z wieprzowiny, śledzi oraz kawy. Zobacz więcej na temat: Dwójka Dania kulinaria kuchnia kanapki słodkości tradycja
Marcin Wojtasik przez Japonię szlakiem ramenu Gościem audycji był Marcin Wojtasik - antropolog, socjolog i restaurator, który opowiadał o swojej kulinarnej podróży przez Japonię, którą przemierzał wiedziony zapachem ramenu. Zobacz więcej na temat: Dwójka Japonia kulinaria kuchnia japońska Azja książki podróże podróże zagraniczne
O aromatach oraz smakach i ich łączeniu Jaką część wrażeń smakowo-zapachowych stanowią dane węchowe? O aromatach w tym wydaniu "Drogi przez mąkę" opowiedział ekspert w tej dziedzinie - Robert Wieprzkowicz-Rzewuski. Zobacz więcej na temat: kuchnia Dwójka smak
Kuchnia Jerozolimy - miasta wielu kultur Gościem niedzielnej audycji Łukasza Modelskiego był Bartek Kieżun, z którym autor rozmawiał o książce "Jerozolima do zjedzenia". Zobacz więcej na temat: Jerozolima Bliski Wschód kulinaria tradycja potrawy Dwójka