Średniowieczna kuchnia dworska - wyrazista i zaskakująca Ostre przyprawy, mieszanie smaków, mocne przetwarzanie składników, a przede wszystkim rozmaite próby urozmaicania potraw postnych. Tak w skrócie można byłoby opisać średniowieczną kuchnię dworską. Zobacz więcej na temat: kulinaria średniowiecze gotowanie historia Polski Dwójka
Kuchnia lwowska - kulinarna podróż po Galicji Zapraszamy na rozmowę o książce "Kuchnia lwowska. Kulinarna podróż przez Galicję" z jej autorką - Marianną Dushar. Zobacz więcej na temat: Lwów kuchnia kulinaria Galicja KULTURA Dwójka
Stara Trta - najstarsza winorośl na świecie Maribor znajduje się w regionie Podravje w Słowenii. To własnie w tym mieście rośnie najstarsza winorośl na świecie – Stara Trta. Zobacz więcej na temat: Winnica Słowenia Dwójka kulinaria kuchnia
Średniowieczne toposy w filmach i serialach Tematem audycji są filmy, które bynajmniej nie traktują o średniowieczu, ale są jak średniowiecze. Prześledziliśmy pewne motywy, toposy, które w wiekach średnich były obecne i powszechnie zrozumiałe, a które dziś pojawiają się w kinie, ale jako średniowieczne rozpoznawane nie są. Zobacz więcej na temat: Dwójka średniowiecze kino
Paprykarz szczeciński - co o nim wiemy? Paprykarz szczeciński skończył 56 lat. Jaka jest historia jego powstania? Czy jego skład ulegał zmianie? Gościem tego wydania "Drogi przez mąkę" była Małgorzata Wolff - organizatorka urodzin potrawy. Zobacz więcej na temat: Dwójka kulinaria papryka Szczecin
Św. Jadwiga Śląska - asceza i pomoc chorym W tym wydaniu "Mediewanny" - w 780. rocznicę śmierci św. Jadwigi - zapraszamy do wysłuchania rozmowy o pochodzeniu bohaterki i o pozycji rodu Andechsów, z którego się wywodziła. Naszym gościem był prof. Marcin Rafał Pauk z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze rocznica Dwójka
Marcin Wojtasik o kuchni japońskiej Naszym gościem był Marcin Wojtasik, antropolog, socjolog i restaurator, znawca kuchni azjatyckiej. Rozmawialiśmy z nim o książce "Domowa kuchnia japońska" autorstwa Maori Murota. Zobacz więcej na temat: Dwójka kulinaria Japonia kuchnia japońska
Ernst Kantorowicz - wybitny mediewista Mija sześćdziesiąt lat od śmierci Ernsta Kantorowicza. W pierwszej po wakacyjnej przerwie audycji Łukasza Modelskiego rozmawialiśmy o wpływie badań historyka na postrzeganie i rozumienie średniowiecza. Naszym gościem był profesor Jerzy Pysiak z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze
O wakacyjnych festiwalach kulinarnych Czego można spróbować podczas wakacyjnych festiwali kulinarnych? Jakie umiejętności można zdobyć w ich trakcie? Z kim można się spotkać? O tym rozmawialiśmy w pierwszym po wakacjach wydaniu audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: kulinaria jedzenie Dwójka
Kulinaria i ich znaczenie dla cywilizacji O cywilizacyjnej roli jedzenia i picia rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę" z Pawłem Bravo - tłumaczem, pisarzem i publicystą. Zobacz więcej na temat: Dwójka Michel Houellebecq jedzenie KULTURA
"Sekwencje" Adama ze Świętego Wiktora Gościem ostatniej audycji Łukasza Modelskiego przed wakacjami był ks. Łukasz Libowski z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka Katolicki Uniwersytet Lubelski (KUL)
O najlepszych polskich winach O tegorocznym festiwalu i nowościach konkursu Polskie Korki, a także o zmianach w polskim winiarstwie opowiedział w "Drodze przez mąkę" Maciej Nowicki - przewodniczący jury, dziennikarz "Fermentu" i "Winicjatywy". Zobacz więcej na temat: Dwójka
"Gotuj!" - zachęca Tomasz Kuczborski Gościem najbliższej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" będzie Tomasz Kuczborski, autor książki "Gotuj!". Emisja dziś o godz. 10.00. Zobacz więcej na temat: gotowanie przepisy kulinarne Dwójka
Twórczość Mikołaja Olocha z Szamotuł Gościem audycji "Mediewanna" był prof. Mieczysław Mejor z Instytutu Badań Literackich PAN. Rozmawialiśmy o dziełach Mikołaja Olocha z Szamotuł pt. "O niedolach, które rządzą na tym świecie" i "O marności życia dworskiego". Zobacz więcej na temat: Dwójka średniowiecze
Kulinarne zastosowania tłuszczów zwierzęcych Gościem "Drogi przez mąkę" był Zbigniew Kmieć - ekspert kulinarny, kucharz, współorganizator Festiwalu Smaku w Grucznie. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia tłuszcz
Kuchnia Galicji deluxe Gościem audycji "Droga przez mąkę" był prof. Ihor Lylo, współautor książki pt. "Kuchnia szlacheckiej Galicji". Zobacz więcej na temat: Galicja kuchnia Dwójka
Religie dawnych Słowian Gościem audycji "Mediewanna" był prof. Dariusz Andrzej Sikorski z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu. Rozmawialiśmy o tym, co jest źródłem naszej wiedzy na temat religii dawnych Słowian. Zobacz więcej na temat: Dwójka Słowianie religia
Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów Gościem tego wydania audycji z cyklu "Droga przez mąkę", na tydzień przed Międzynarodowymi Mistrzostwami Polski Sommelierów, był Grzegorz Jach, wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Zobacz więcej na temat: alkohol Dwójka