Ernst Kantorowicz - wybitny mediewista Mija sześćdziesiąt lat od śmierci Ernsta Kantorowicza. W pierwszej po wakacyjnej przerwie audycji Łukasza Modelskiego rozmawialiśmy o wpływie badań historyka na postrzeganie i rozumienie średniowiecza. Naszym gościem był profesor Jerzy Pysiak z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze
O wakacyjnych festiwalach kulinarnych Czego można spróbować podczas wakacyjnych festiwali kulinarnych? Jakie umiejętności można zdobyć w ich trakcie? Z kim można się spotkać? O tym rozmawialiśmy w pierwszym po wakacjach wydaniu audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: kulinaria jedzenie Dwójka
Kulinaria i ich znaczenie dla cywilizacji O cywilizacyjnej roli jedzenia i picia rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę" z Pawłem Bravo - tłumaczem, pisarzem i publicystą. Zobacz więcej na temat: Dwójka Michel Houellebecq jedzenie KULTURA
"Sekwencje" Adama ze Świętego Wiktora Gościem ostatniej audycji Łukasza Modelskiego przed wakacjami był ks. Łukasz Libowski z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka Katolicki Uniwersytet Lubelski (KUL)
O najlepszych polskich winach O tegorocznym festiwalu i nowościach konkursu Polskie Korki, a także o zmianach w polskim winiarstwie opowiedział w "Drodze przez mąkę" Maciej Nowicki - przewodniczący jury, dziennikarz "Fermentu" i "Winicjatywy". Zobacz więcej na temat: Dwójka
"Gotuj!" - zachęca Tomasz Kuczborski Gościem najbliższej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" będzie Tomasz Kuczborski, autor książki "Gotuj!". Emisja dziś o godz. 10.00. Zobacz więcej na temat: gotowanie przepisy kulinarne Dwójka
Twórczość Mikołaja Olocha z Szamotuł Gościem audycji "Mediewanna" był prof. Mieczysław Mejor z Instytutu Badań Literackich PAN. Rozmawialiśmy o dziełach Mikołaja Olocha z Szamotuł pt. "O niedolach, które rządzą na tym świecie" i "O marności życia dworskiego". Zobacz więcej na temat: Dwójka średniowiecze
Kulinarne zastosowania tłuszczów zwierzęcych Gościem "Drogi przez mąkę" był Zbigniew Kmieć - ekspert kulinarny, kucharz, współorganizator Festiwalu Smaku w Grucznie. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia tłuszcz
Kuchnia Galicji deluxe Gościem audycji "Droga przez mąkę" był prof. Ihor Lylo, współautor książki pt. "Kuchnia szlacheckiej Galicji". Zobacz więcej na temat: Galicja kuchnia Dwójka
Religie dawnych Słowian Gościem audycji "Mediewanna" był prof. Dariusz Andrzej Sikorski z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu. Rozmawialiśmy o tym, co jest źródłem naszej wiedzy na temat religii dawnych Słowian. Zobacz więcej na temat: Dwójka Słowianie religia
Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów Gościem tego wydania audycji z cyklu "Droga przez mąkę", na tydzień przed Międzynarodowymi Mistrzostwami Polski Sommelierów, był Grzegorz Jach, wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Zobacz więcej na temat: alkohol Dwójka
Gotowanie na otwartym ogniu Gościem audycji "Droga przez mąkę" była Patrycja Walter-Zagórska, autorka książki "Jedzenie, że ogień. Niebanalna uczta w plenerze". Zobacz więcej na temat: grill Dwójka
Zaginiony żywot św. Wojciecha Gościem audycji "Mediewanna" był politolog i mediewista Andrzej Kozicki. Rozmawialiśmy o wzmiankowanym w kronice Galla tajemniczym żywocie św. Wojciecha. Zobacz więcej na temat: św. Wojciech Dwójka Andrzej Kozicki
O japońskiej kulturze kulinarnej Japońska kultura kulinarna jest kompletnie odmienna od europejskiej i niesie ze sobą inne znaczenia. Podstawowe zasady zwyczaju kulinarnego kraju kwitnącej wiśni, jak to, że pałeczki trzymamy zawsze w jednej ręce i nie wbijamy ich w ryż, znane są bez wątpienia bywalcom sushi-barów. Zobacz więcej na temat: kulinaria Dwójka
Jeszcze raz o trubadurskich pieśniach W "Mediewannie" pozostajemy w kręgu średniowiecznej trubadurskiej pieśni. Gościem Łukasza Modelskiego był Łukasz Kozak. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka muzyka dawna Łukasz Kozak
Dzikie zioła w kuchni Gościem tego wydania audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był Piotr Ciemny, znawca kulinariów i autor przewodnika kucharskiego. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia Dwójka
Trobairitz - trubadur w spódnicy Gościem tego wydania audycji z cyklu "Mediewanna" była prof. Anna Loba z Instytutu Języków i Literatur Romańskich Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Trubadurzy Dwójka
"Ruchome święto" Ernesta Hemingwaya W audycji rozmowa o Paryżu lat 20-tych XX wieku. Hemingway wiódł tam życie ekspatrianta wraz z innymi przedstawicielami "straconego pokolenia" i szlifował warsztat pisarski pod okiem Gertrude Stein. Zobacz więcej na temat: Ernest Hemingway Dwójka Paryż