Na czym polega fenomen japońskiej kultury? Wojciech Grabowski - człowiek, który japońską kulturę zna od podszewki. Jest autorem książki "Zrozumieć ramen", opowiadającej o najpopularniejszym daniu Kraju Kwitnącej Wiśni, a w planach ma stworzenie kolejnej pozycji o tym państwie. Na antenie Czwórki zdradził wiele nieznanych faktów o Japonii i jej intrygującej kulturze. Zobacz więcej na temat: Czwórka Japonia podróże Podróże z Czwórką podróże zagraniczne kulinaria ramen Wojciech Grabowski Jędrzej Rosiewicz
Międzynarodowy Dzień Sushi. Polacy pokochali ten sposób podawania ryżu - Najważniejszym składnikiem sushi jest ryż. To serce sushi - mówi Piotr Kuc, mistrz Polski w sushi. - Polacy pokochali to danie, dziś w Polsce bez problemu dostępne są wszystkie składniki niezbędne do jego przygotowania - dodaje Alon Than, mistrz świata w sushi. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński sushi kuchnia jedzenie
Kultura Japonii w wersji kulinarnej Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" była profesor Ewa Pałasz-Rutkowska, autorka książki "Dzieje kultury japońskiej". Zobacz więcej na temat: Japonia kuchnia Łukasz Modelski Dwójka
Sushi master z dala od Japonii. Polskie i europejskie restauracje sushi Jak zostaje się w Polsce sushi masterem? Co należy do kanonu w tego rodzaju kuchni? Jakie miejsce zajmuje tu tradycja? Skąd brać odpowiedniej jakości ryby? Odpowiedzi na te pytania szukaliśmy w audycji z cyklu "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kulinaria sushi ryby Dwójka
Marcin Wojtasik przez Japonię szlakiem ramenu Gościem audycji był Marcin Wojtasik - antropolog, socjolog i restaurator, który opowiadał o swojej kulinarnej podróży przez Japonię, którą przemierzał wiedziony zapachem ramenu. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski Japonia kulinaria Azja książki podróże podróże zagraniczne
Marcin Wojtasik o kuchni japońskiej Naszym gościem był Marcin Wojtasik, antropolog, socjolog i restaurator, znawca kuchni azjatyckiej. Rozmawialiśmy z nim o książce "Domowa kuchnia japońska" autorstwa Maori Murota. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski kulinaria Japonia
Kuchnia japońska - nie tylko sushi. Wiele ją łączy z kuchnią polską Maori Murota przywołuje smaki z dzieciństwa spędzonego w Tokio i receptury, z których korzystały jej babcia i mama. Swoją książkę napisała jednak we Francji, gdzie zamieszkała na stałe. Okazuje się, że domową kuchnię japońską można odtworzyć z lokalnych, europejskich produktów. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby gotowanie Kamil Jasieński kuchnia jedzenie Japonia
Okonomiyaki - japoński przysmak w twoim domu - Kuchnia japońska ma wiele fajnych smaków, które warto przybliżyć - mówi w Czwórce Daniel Brzeziński, autor kanału kulinarnego. - Okonomiyaki to proste do wykonania danie, które można przygotować na śniadanie, obiad i kolację. Zawsze będzie pyszne. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Japonia jedzenie przepisy kulinarne Mateusz Kulik
Co to jest Hanami? O świątecznych zwyczajach w Japonii Japonia nie bez powodu jest nazywana Krajem Kwitnącej Wiśni. W samym Tokio istnieje park, w którym rośnie dwa tysiące drzew wiśni, a jednym z najważniejszych świąt jest tam Hanami, czyli tradycyjny japoński zwyczaj podziwiania urody kwiatów. Na czym dokładnie polegają obchody święta Hanami? Czy jest to dzień wolny od pracy? Co się wówczas jada i jak ubiera? Zobacz więcej na temat: Trójka Kasia Stoparczyk dzieci dzieciństwo książki dla dzieci Japonia drzewo wiśnie Tokio święta kwiaty zwyczaje przyroda
Takoyaki - smakowa podróż do Japonii Takoyaki przygotowuje się z ciasta i ośmiornicy z różnymi dodatkami, jak np. czerwony imbir marynowany. Sprawdzamy, jak zrobić to danie w domu. Zobacz więcej na temat: jedzenie Czwórka Japonia
Udon. Prezent z Chin, który stał się przysmakiem w Japonii Wedle przeprowadzonego wśród turystów rankingu najatrakcyjniejszych dań Japonii makaron udon zajął piąte miejsce po sushi, ramen, sashimi oraz tempurze. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Mateusz Kulik
Japonia i Zachód. Owocna wymiana? Samuraje, sushi, origami, ikebana, manga, haiku – to bodaj najbardziej znane elementy kultury japońskiej, które znalazły trwałe miejsce także w kulturze zachodniej. Ale czy przepływ jest tylko w jedną stronę? Jak tak różne dwa kręgi cywilizacyjne oddziałują na siebie? Co sobie wzajemnie dały? Zobacz więcej na temat: KULTURA Japonia Europa zachód kenzo Tokio moda sushi haiku origami POLSKA Monika Małkowska Trójka
Kotlet schabowy po japońsku. Jak przyrządzić tonkatsu? Kotlet schabowy i tonkatsu - wyglądają niemalże identycznie, jednak różnice między nimi są dość istotne. Występują one zarówno w doborze składników, sposobie przyrządzania, jak i metodzie podawania. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA hobby Mateusz Kulik
Tonkatsu - kotlet schabowy po japońsku Sushi, miso i ramen to pierwsze skojarzenia z kuchnią japońską. Tymczasem mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni zajadają się także własną wersją schabowego. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie
Japońskie przysmaki Czy Japończycy jedzą tylko ryż i ryby? Czym jest ramen i jakie słodycze zjadają mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni ? Filip i Leopold postanowili to sprawdzić, dlatego zaprosili do Podwieczorka eksperta od japońskich smaków. Zobacz więcej na temat: dzieci Japonia
Japoński savoir-vivre. Jak poprawnie jeść sushi? To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań japońskiej kuchni. Oprócz smaku charakteryzuje się także precyzją wykonania i podania. Jak stworzyć idealną rolkę? Ile odmian sushi znajdziemy w azjatyckiej kuchni i jak właściwie powinniśmy je jeść? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria gotowanie Mateusz Kulik sushi
Z Żądą smakuje (naj)lepiej! Rozpoczynamy nowy wakacyjny cykl kulinarno-podróżniczy. Gościem pierwszej audycji jest Piotr Banach, a jej tematem – sekrety kuchni francuskiej i japońskiej. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Żąda Piotr Banach STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia francuska podróże
Podróż śladami Ramenu. Jaki jest rodowód rosołu z Azji? W tym roku Polska i Japonia obchodzą 100 rocznicę nawiązania stosunków dyplomatycznych. Z tej okazji krytyk filmowy, tłumacz i miłośnik dobrego jedzenia Michał Oleszczyk zabrał nas w podróż po filmowych smakach japońskiego Ramenu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska Azja kino