"Uczta Babette" - smakowite arcydzieło duńskiej kinematografii 28 sierpnia 1987 roku odbyła się premiera "Uczty Babette" w reżyserii Gabriela Axela. Produkcja porusza temat nie tylko sztuki gotowania, lecz także sztuki dobrego życia w zgodzie z samym sobą i innymi. Od 1995 roku znajduje się na watykańskiej liście filmów o szczególnych walorach religijnych. Zobacz więcej na temat: Dania kino FILM lata 80 Kościół katolicki
Kuchnia francuska - Jurek Sobieniak i jego ulubione smaki W kolejnej odsłonie audycji "Męskie gotowanie" studio Czwórki odwiedził Jurek Sobieniak, a że tematem była kuchnia francuska, nie zabrakło barwnych opowieści i przepisów "że palce lizać". Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Marcin Jankowski
Ambasador Tomasz Orłowski. Lokalne smaki we wspomnieniach z Francji Tomasz Orłowski to wieloletni ambasador Polski we Francji i Monaco. Życie na obczyźnie sprawiło, że wiele zwyczajów przejął od Francuzów, w wielu smakach się zakochał - dziś dzieli się nimi w swoich książkach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Tomasz Orłowski Francja Paryż Lyon Bretania jedzenie STYL ŻYCIA
Frédéric Mistral - poeta zasłużony dla kuchni francuskiej Gościem audycji była prof. Anna Loba z Instytutu Języków i Literatur Romańskich Uniwersytetu Adama Mickiewicza. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski
Polskie winniczki na francuskich półmiskach. Kontrowersje w kuchni francuskiej Ślimaki - potrawa budząca dziś w Polsce kontrowersje gościła na naszych stołach już w XVII wieku. Czy dziś damy radę zrobić ją w domu, czy jednak lepiej kupić ślimakowe danie gotowe do podgrzania? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie Mateusz Kulik
Boże Narodzenie we Francji. Mają dużo kulinarnych tradycji We Francji ze świętami Bożego Narodzenia związane są liczne tradycje, różniące się w zależności od regionów. Choć w ostatnich latach coraz mniej osób obchodzi święta, uczestnicząc w uroczystościach religijnych, to Francuzi nadal kultywują niektóre świąteczne zwyczaje, szczególnie te kulinarne. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie święta ŚWIAT Francja
Croque monsieur - francuskie "niebo w gębie" Croque monsieur i croque madame to klasyka kuchni francuskiej. Jaką tajemnicę kryje kanapka z szynką, serem, sosem beszamelowym i jakiem sadzonym? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie STYL ŻYCIA kulinaria Mateusz Kulik
"Chrupiąca" para spod wieży Eiffla Croque monsieur i Croque madame to klasyka kuchni francuskiej. Jaką tajemnicę kryje kanapka z szynką, serem, sosem beszamelowym i jakiem sadzonym w roli kapelusza? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Croissant. "Im bardziej się kruszy, tym lepiej smakuje" Oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku, a jego twórcą jest August Zang, właściciel wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu. - Sekret croissanta tkwi w maśle. To skłądnik, na którym nie możemy oszczędzać - podkreśla Paweł Albert z piekarni Chaud Pain. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie kulinaria Mateusz Kulik
Crème brûlée i wszystkie jego tajemnice Crème brûlée to jeden z najpopularniejszych francuskich deserów. Jego konsystencja jest aksamitna, a wierzch przykrywa warstwa chrupkiego karmelku. Przysmak zyskał opinię lubianego na całym świecie. Jakie skrywa tajemnice? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA desery Adriana Marczewska
Polska kuchnia a "Kucharz francuski" François de la Varenne'a W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o przemianie polskiej kuchni związanej z recepcją "Kucharza francuskiego" François de la Varenne'a. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski
Ratatuj - warzywny gulasz. Z biedy na eleganckie stoły "Ratatuj" kojarzy się z piękną animacją Walta Disney'a, ale to przede wszystkim klasyk kuchni francuskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Mateusz Kulik
Crêpes. Tajna broń francuskich kucharzy Wyglądają niewinnie, smakują obłędnie i podobno każdy kraj ma na nie inny przepis. Cienkie naleśniki, tak zwane crêpes są jednym z tych dań, które świat zawdzięcza kuchni francuskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Kuchnia francuska. Tu się nie je, tylko celebruje posiłek We Francji potrawy są lekkie, smaki delikatne, kucharz jest organizatorem najważniejszych punktów dnia, a biesiadnik... nie je, tylko celebruje posiłek. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria dieta zdrowie Piotr Firan Weronika Puszkar
Mdłe i zjełczałe. Jak Baudelaire hejtował belgijską kuchnię - Jest w tym pasja i chęć zniszczenia wszystkiego, z czym się spotyka. Zawiódł się na Belgach - o zapiskach francuskiego poety na temat XIX wiecznej kuchni belgijskiej opowiadała w Dwójce pisarka Wanda Klenczon. Zobacz więcej na temat: Wanda Klenczon Łukasz Modelski KULTURA
Z Żądą smakuje (naj)lepiej! Rozpoczynamy nowy wakacyjny cykl kulinarno-podróżniczy. Gościem pierwszej audycji jest Piotr Banach, a jej tematem – sekrety kuchni francuskiej i japońskiej. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Żąda Piotr Banach STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia japońska podróże
Alain Passard: kuchnia warzywna zbliża nas do malarstwa i mody - Miałem trzy gwiazdki gotując z mięsem i to wszystko zmieniłem, poświęciłem, żeby gotować z warzyw. To pozostanie w historii kuchni - mówił w Dwójce szef paryskiej restauracji uhonorowanej trzema gwiazdkami Michelin. Zobacz więcej na temat: Francja Łukasz Modelski warzywa KULTURA jedzenie
Alain Passard, czyli jak być mistrzem kuchni W "Drodze przez mąkę" przedstawimy rozmowę z szefem paryskiej restauracji uhonorowanej trzema gwiazdkami Michelin. Zobacz więcej na temat: Francja