Croque monsieur - francuskie "niebo w gębie"

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2021 11:00
Croque monsieur i croque madame to klasyka kuchni francuskiej. Jaką tajemnicę kryje kanapka z szynką, serem, sosem beszamelowym i jakiem sadzonym? 
Croque monsieur
Croque monsieurFoto: Stepanek Photography/Shutterstock.com

Posłuchaj
17:34 CZWÓRKA Nie na zarty - kanapka 18.09.2021.mp3 Croque monsieiur i croque madame - jak przygotować je w domu? (Nie na-żarty/Czwórka)

 

Zobacz
croissant  chaud pain 1200.jpg
Croissant. "Im bardziej się kruszy, tym lepiej smakuje"

Słowo "kanapka" pochodzi od francuskiego "canapé", które oznacza przekrojoną bułkę z wędliną ułożoną niczym poduszki na kanapie. Croque monsieiur oraz croque madame to najpopularniejsze danie tego typu we Francji. W zasadzie możnaby je sprowadzić do tosta, gdyby nie beszamel. - Croque monsieiur jest antytezą francuskiego wyrafinowania. To przepis prosty, oparty na trzech składnikach, idealny do zrobienia w domu - mówi kucharz David Gaboriaud. - Podstawą dania są: chleb tostowy, szynka wieprzowa i żółty ser tyou gruyère. Później zaczęto dodawać do niego beszamel, a na koniec - w wersji damskiej - także jajko sadzone.    

Posłuchaj także:

Zobacz
naleśniki crepe shutterstock 1200.jpg
Crêpes. Tajna broń francuskich kucharzy

Croque monsieiur oraz croque madame można przygotować także na brioszce, chałce lub wiejskim chlebie na zakwasie. - Zaczynamy od krojenia pieczywa. Francuzi najczęściej używają chleba tostowego, z którego wykrawają skórki, i smarują go masłem, dzięki czemu kanapka staje się złocista i chrupka. Potem wkładamy plaster szynki, a na niego trzy plastry sera. Przykrywamy druga kromką, także posmarowaną masłem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 s. i czekamy aż się zarumieni. Tak przyrządza się klasyczną wersję croque monsieiur, którą każdy może po swojemu "ubogacić" - dodaje gość Czwórki.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: David Gaboriaud (francuski kucharz, znawca kulinariów)

Data emisji: 18.09.2021 

Godzina emisji: 17.16

kul

Czytaj także

Emocjonalne Włochy kontra wyrafinowana Francja w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2018 12:45
"Jestem miłością" to włoski film, w którym jedzenia jest symbolem wielkiego uczucia. O tym obrazie głośno będzie m.in. podczas przeglądu Films For Food. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dzikie rośliny w jesiennym menu: grzyby, żołędzie i pokrzywa

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2021 14:00
Marmolada z dzikiej forsycji, pokrzywowe kluseczki albo chleb na liściach łopianu - to wszystko możemy sami przygotować w domu, o czym w książce "Smak dzikich roślin" przekonuje Patrycja Machałek. 
rozwiń zwiń