Polskie Radio
Section05

Adriana Marczewska

Słoiki pełne smaku, czyli tajemnice kiszonek i zakwasu

Kisić możemy prawie wszystko, ale… – Nie każde warzywo da się ukisić tak samo dobrze. Są takie, które warto kisić tak, jak ogórki wiosenne, czyli delikatnie. Je zjadamy po kilku dniach. Długoterminowo możemy kisić warzywa mocno dojrzale. Kisić można też owoce, ja przygotowuję tak cytryny – opowiada Mikołaj Bator. Jak zdradza, pastę z tych owoców wykorzystuje później, przygotowując dania kuchni marokańskiej. 
Zobacz więcej na temat:  Trójka dieta jedzenie zdrowie STYL ŻYCIA kuchnia warzywa owoce

Zupełnie inna herbata. Kombucha w roli głównej

Słodko-kwaśny, lekko musujący, o delikatnie herbacianym, a jednocześnie octowym posmaku – kombucha to napój uzyskiwany z herbaty, poddanej fermentacji przez tzw. grzybek tybetański. Jak go przyrządzić i jakie korzyści dla zdrowia przynosi picie kombuchy? O tym opowiedział Mateusz Kuwał współzałożyciel firmy specjalizującej się w wytwarzaniu kombuchy, a także DJ.
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA herbata napoje kuchnia

Ravioli to nie tylko włoska sprawa

Makaron to jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dań – nie tylko we Włoszech. A gdy makaron ten ma wewnątrz farsz, jest jeszcze smaczniej! Bohaterem audycji "Gorąca płyta" zostało ravioli – zazwyczaj nadziewane serem ricotta, mięsem, warzywami, a najczęściej  – szpinakiem. W programie odwiedziliśmy warszawską, specjalizującą się w ravioli restaurację, której twórcy opowiedzieli nam, co zrobić, by ta potrawa wyszła nam idealnie.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Włochy kuchnia włoska restauracja makaron

Kimchi. Koreańska kiszonka, którą pokochali Polacy

Wiele osób nie wyobraża sobie jadłospisu pozbawionego kiszonek. Polacy chętnie sięgają po kapustę lub ogórki. Bardziej odważni eksperymentują z orientalnymi smakami. Co łączy polskie kiszonki z azjatyckim kimchi? Czym różnią się sposoby kiszenia? W Trójce opowiadał o tym Grzegorz Łapanowski – szef kuchni, juror kulinarny i propagator kimchi w Polsce.
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA jedzenie gastronomia Azja kiszenie kapusty

Ogień, dym i żar, czyli tajniki grillowania

– Płomień sam w sobie daje nam ogromną ilość energii i aromatu. Temperatura w płomieniu i nad nim będzie inaczej wpływać na przyrządzane potrawy. Ogień to też dym, który jest przepełniony aromatami, te zaś wchodzą w głąb przygotowanych przez nas dań: pieczonych mięs czy wędzonych ryb i kiełbas. Ogień to też żar, w którym również dzieje się kulinarna magia – zapewnia Adriana Marczewska.
Zobacz więcej na temat:  Trójka dieta zdrowie STYL ŻYCIA