Street food. Nocne markety ulicznego jedzenia Street food to moda na jedzenie na zewnątrz. Uliczne punkty gastronomiczne coraz częściej stają w centrum kulinarnych wydarzeń na całym świecie. Tak zwane markety jedzeniowe to miejsca coraz częściej pojawiające się na mapach wielkich miast i mniejszych miasteczek - na całym świecie. Kilka z nich można znaleźć również w Polsce. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie gastronomia
Słoiki pełne smaku, czyli tajemnice kiszonek i zakwasu Kisić możemy prawie wszystko, ale… – Nie każde warzywo da się ukisić tak samo dobrze. Są takie, które warto kisić tak, jak ogórki wiosenne, czyli delikatnie. Je zjadamy po kilku dniach. Długoterminowo możemy kisić warzywa mocno dojrzale. Kisić można też owoce, ja przygotowuję tak cytryny – opowiada Mikołaj Bator. Jak zdradza, pastę z tych owoców wykorzystuje później, przygotowując dania kuchni marokańskiej. Zobacz więcej na temat: Trójka dieta jedzenie zdrowie STYL ŻYCIA kuchnia warzywa owoce
Święto i celebracja. Kuchnia włoska na talerzu – Autentyczna kuchnia włoska to klasyk, a klasykę trzeba przygotowywać wybitnie, lub wcale – usłyszeliśmy w audycji "Gorąca płyta". Jak uzyskać najwyższy poziom włoskich dań? Co stoi za sekretem tamtejszej kuchni? Zobacz więcej na temat: kulinaria Włochy kuchnia włoska Trójka STYL ŻYCIA
Płynne złoto. Jak powstaje miód? Smaczny, naturalny i złoty. Miód to towar wysoko ceniony nie tylko w kuchniach i w restauracjach, ale też w wielu domach. Adriana Marczewska zaprosiła na spacer po miejskich pasiekach. Opowiedziała o rodzajach miodu, który dostępny jest w sklepach, oraz doradziła, jak możemy zadbać o pszczoły i dopomóc im w produkcji tego cennego smakołyku. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA miód pszczoły
Klasyk brytyjskiej kuchni uwielbiany przez Churchilla, Lennona i Jacksona Ten tytuł natychmiast ujawnia bohatera programu, ponieważ chyba każde dziecko się domyśla, że chodzi o słynne fish and chips, czyli rybę z frytkami. W tym programie sprawdzaliśmy, jak odpowiednio przygotować dwa główne składniki, ale także jak dobrać do nich dodatki. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia jedzenie ryby Anglia Trójka
Zupełnie inna herbata. Kombucha w roli głównej Słodko-kwaśny, lekko musujący, o delikatnie herbacianym, a jednocześnie octowym posmaku – kombucha to napój uzyskiwany z herbaty, poddanej fermentacji przez tzw. grzybek tybetański. Jak go przyrządzić i jakie korzyści dla zdrowia przynosi picie kombuchy? O tym opowiedział Mateusz Kuwał współzałożyciel firmy specjalizującej się w wytwarzaniu kombuchy, a także DJ. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA herbata napoje kuchnia
Grillowe przysmaki w wersji wege – Na grilla możemy wrzucić nie tylko warzywa twarde. Mogą to być także sałaty, kapusta, rzepa, rzodkiewka, por, szparagi, a nawet świeże ogórki – wyliczają goście "Gorącej płyty" Wit Szychowski i Tomasz Czajkowski. Przygotowywać na grillu można oczywiście także owoce, jak choćby jabłka czy gruszki. Zobacz więcej na temat: Trójka dieta grill jedzenie
Ravioli to nie tylko włoska sprawa Makaron to jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dań – nie tylko we Włoszech. A gdy makaron ten ma wewnątrz farsz, jest jeszcze smaczniej! Bohaterem audycji "Gorąca płyta" zostało ravioli – zazwyczaj nadziewane serem ricotta, mięsem, warzywami, a najczęściej – szpinakiem. W programie odwiedziliśmy warszawską, specjalizującą się w ravioli restaurację, której twórcy opowiedzieli nam, co zrobić, by ta potrawa wyszła nam idealnie. Zobacz więcej na temat: Trójka Włochy kuchnia włoska restauracja makaron
Comfort Food. Wpływowe trendy kulinarne Comfort Food to jeden z trendów, który zalewa restauracje na całym świecie. – To jedzenie, które pociesza i przynosi ulgę. Dania, które kojarzą nam się z poczuciem bezpieczeństwa i sentymentalnymi czasami – mówiła w programie "Gorąca płyta" Adriana Marczewska. Jakie jeszcze obowiązują trendy kulinarne? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kulinaria
Surowa ryba w karaibskim stylu – Ceviche pochodzi z Ameryki Południowej. To surowe ryby marynowane w soku z cytryny lub limonki, z cebulą i kolendrą, to podstawa – wyjaśnia Martin Gimenez Castro, szef kuchni w warszawskiej restauracji specjalizującej się w tym daniu. Długość marynowania czy kolejne dodatki różną się w zależności od kraju. Zobacz więcej na temat: Trójka gotowanie Ameryka Południowa dieta ryba ryby
Crème brûlée i wszystkie jego tajemnice Crème brûlée to jeden z najpopularniejszych francuskich deserów. Jego konsystencja jest aksamitna, a wierzch przykrywa warstwa chrupkiego karmelku. Przysmak zyskał opinię lubianego na całym świecie. Jakie skrywa tajemnice? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA desery kuchnia francuska
Trufle, czyli grzyby pełne aromatu Trufle, niezwykle aromatyczne grzyby rosnące pod powierzchnią ziemi, są rzadko wykorzystywane w polskiej kuchni, choć, jak twierdzą znawcy, występują na południu naszego kraju. Tymczasem we Włoszech trufle stanowią jeden z najbardziej charakterystycznych składników potraw. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia Włochy Trójka
Podróż po świecie nietypowych jajek W specjalnym, świątecznym odcinku audycji Adriana Marczewska zabiera nas w podróż po świecie jajek. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jajko Wielkanoc kulinaria
Wypalanie kawy. To jemu napój zawdzięcza swój smak – Kawa przed przyjazdem do palarni nie ma smaku i nie jest szczególnie aromatyczna. Pachnie bardziej… grochem. Nie wszyscy muszą to wiedzieć, ale kawa jest pestką owocu, którą trzeba wyłuskać – opowiada Wiktor Borowski, właściciel palarni kawy. Zobacz więcej na temat: Trójka dieta STYL ŻYCIA napoje kawa
Włoskie sery. Jak powstają i jak je przyrządzić? - Mieszkańcy Neapolu na pewno powiedzą, że pierwsza mozzarella była przygotowywana z bawolego mleka, ale jak pojedziesz do Apulii, to powiedzą, że pierwsza była mozzarella z krowiego mleka. To niekończąca się kłótnia między dwoma regionami - przyznaje Francesco Micaletti. Zobacz więcej na temat: Trójka dieta zdrowie STYL ŻYCIA Włochy
Z kuchni włoskiej do Polski Tym razem w programie gościł duet niezwykły: on – Sycylijczyk, szef kuchni wychowany na tradycyjnym jedzeniu robionym przez babcię bez użycia robotów kuchennych, ona – Polka, specjalistka od chleba. Joanna Sienkiewicz i Andrea Scarantino! Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia włoska słodycze Trójka
Kimchi. Koreańska kiszonka, którą pokochali Polacy Wiele osób nie wyobraża sobie jadłospisu pozbawionego kiszonek. Polacy chętnie sięgają po kapustę lub ogórki. Bardziej odważni eksperymentują z orientalnymi smakami. Co łączy polskie kiszonki z azjatyckim kimchi? Czym różnią się sposoby kiszenia? W Trójce opowiadał o tym Grzegorz Łapanowski – szef kuchni, juror kulinarny i propagator kimchi w Polsce. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie gastronomia Azja kiszenie kapusty
Ogień, dym i żar, czyli tajniki grillowania – Płomień sam w sobie daje nam ogromną ilość energii i aromatu. Temperatura w płomieniu i nad nim będzie inaczej wpływać na przyrządzane potrawy. Ogień to też dym, który jest przepełniony aromatami, te zaś wchodzą w głąb przygotowanych przez nas dań: pieczonych mięs czy wędzonych ryb i kiełbas. Ogień to też żar, w którym również dzieje się kulinarna magia – zapewnia Adriana Marczewska. Zobacz więcej na temat: Trójka dieta zdrowie STYL ŻYCIA