Nie tylko ogórki i kapusta. Wszystko o kiszonkach i przetworach Dawniej można by było powiedzieć, że te procesy są czymś magicznym. Mowa o kiszeniu i przetworach. Najczęściej słyszymy o kiszonych ogórkach i kapuście, jednak temu zabiegowi możemy poddać również inne owoce i warzywa. Warto to robić, bo kiszonki są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe - wzmacniają na przykład nasz układ odpornościowy. Zobacz więcej na temat: warzywa kiszenie ogórków kulinaria dzieci Joanna Ficińska Agnieszka Ciecierska
Kimchi. Koreańska kiszonka, którą pokochali Polacy Wiele osób nie wyobraża sobie jadłospisu pozbawionego kiszonek. Polacy chętnie sięgają po kapustę lub ogórki. Bardziej odważni eksperymentują z orientalnymi smakami. Co łączy polskie kiszonki z azjatyckim kimchi? Czym różnią się sposoby kiszenia? W Trójce opowiadał o tym Grzegorz Łapanowski – szef kuchni, juror kulinarny i propagator kimchi w Polsce. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie gastronomia Azja Adriana Marczewska
Kiszonki na sportową odporność Kiszonki to świetny (i smaczny) sposób na odporność, której potrzebują teraz nie tylko osoby uprawiające sport, ale i my wszyscy. Natomiast kiszonki to jedna z najzdrowszych metod przechowywania warzyw – potwierdza dr Hanna Stolińska-Fiedorow, dietetyk kliniczny. Zobacz więcej na temat: Krzysztof Łoniewski Trójka zdrowie aktywność kiszenie ogórków jedzenie dieta
Kimczi czy kapusta kiszona? Kimczi, ostra sałatka z kiszonej kapusty, zyskuje, podobnie jak cała kuchnia koreańska, popularność na świecie. Ale czy jest lepsza od naszej, rodzimej kapusty kiszonej? Oto jest pytanie! Zobacz więcej na temat: kuchnia korea POLSKA Trójka smak Michał Kirmuć Małgorzata Jakubowska społeczeństwo KULTURA
Jak zachować trochę lata w słoiku? Są bardzo zdrowe, nietuczące, zaskakująco łatwe do przygotowania i właśnie teraz jest najlepszy okres, aby się w nie zaopatrzyć. Kiszonki powinny znaleźć się w każdej domowej spiżarni. Zobacz więcej na temat: Trójka rozmowa Agnieszka Furtak-Bilnik STYL ŻYCIA jedzenie kiszenie ogórków
Kiszona kapusta to źródło zdrowia. Jak ją przygotować? – Kapusta kiszona działa zbawiennie i jest niezbędna w naszej diecie – mówi dziennikarka Trójki Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka zdrowe odżywianie zdrowie i dieta zdrowie jedzenie przepisy kulinarne
Kimchi – sfermentowany przysmak Kimchi jest przystawką, bez której żaden Koreańczyk nie wyobraża sobie posiłku. Niektórzy nazywają ją kiszoną kapustą pekińską po koreańsku. Ma oryginalny smak i wyjątkowy aromat, a wiele wartości odżywczych zawdzięcza procesowi fermentacji. Dlaczego jeszcze warto spróbować tego dania? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie i dieta dieta zdrowie kuchnia przepisy kulinarne korea przystawki warzywa
Sfermentowane znaczy zdrowe. Pora na kiszonki Są nie tylko smaczne i pożywne, ale też zdrowe, gdyż poza wieloma witaminami i składnikami mineralnymi zawierają bakterie kwasu mlekowego chroniące nas przed chorobami i infekcjami. Kiszonki są zatem naturalnym probiotykiem, cenną przekąską, dodatkiem do dań i sałatek. Ponadto, są wygodne w przechowywaniu i nie psują się tak łatwo, bo są już… sfermentowane. Zobacz więcej na temat: kiszenie ogórków owoce przetwory STYL ŻYCIA warzywa witaminy zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta
Kiszonki, czyli samo zdrowie na jesienne i zimowe dni Kiszenie to nie tylko jeden z najbardziej popularnych sposobów na konserwowanie warzyw na zimę, ale także porcja witamin i naturalny probiotyk, czyli samo zdrowie dla naszego układu pokarmowego. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka kiszenie ogórków Trójka warzywa
Prawosławni na Białorusi witają "stary Nowy Rok" Na Białorusi zasiada się w ten wieczór do sutej kolacji. Kobiety na Białorusi starały się wywróżyć sobie przyszłość, czasami w bardzo nietypowy sposób. Zobacz więcej na temat: Białoruś kolacja Nowy Rok ogórki Raport Białoruś słońce
Nie czekaj, aż będzie za późno - Unikać wszystkiego, co szkodzi, zachować umiarkowanie oraz dbać o przyjaciół i rodzinę - tę niezwykle prostą receptę na długie i zdrowe życie poleca prof. Piotr Kuna, pulmonolog. Zobacz więcej na temat: cukrzyca diety Grażyna Dobroń owoce zdrowie
Francuski eksperyment: energia z kiszonej kapusty We francuskiej Alzacji działa pierwsza elektrownia przetwarzająca energię z soku z kiszonej kapusty. Zobacz więcej na temat: Alzacja energia elektryczna Francja
Piwo na śniadanie? Owszem, ale dla kobiet - XIX-wieczne sposoby odżywiania mogą nas dziś zaskakiwać, ale mają swój urok. Warto spróbować gotować i jeść, tak jak wtedy – mówił w radiowej Jedynce aktor i mistrz kulinarny Andrzej Malec. Zobacz więcej na temat: śniadanie bigos gotowanie diety
Śladami Kusturicy odkrywamy Serbię Czerwona woda i rude skały. Szargańska Ósemka i Miasteczko Diabła. A na deser gołąbki z kiszonej kapusty. W wakacyjnym cyklu podróżniczym jedziemy z wizytą do Emira Kusturicy. Zobacz więcej na temat: Belgrad desery gołąbki Serbia
Sowa z książką w kuchni Polska kuchnia to daleko więcej niż schabowy z kiszoną kapustą – zapewnia mistrz kulinarny Robert Sowa. Zobacz więcej na temat: Rozmowy Jedynki pasztet schabowy POLSKA przyprawy
Warzywa zadbają o wątrobę i nerki Urszula Kwiatek (dietetyk): Póki jest ciepło, można jeść dokładnie umyte zielone sałaty, które są pełne witamin z grupy B i jednocześnie wątroba je uwielbia. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń Urszula warzywa witaminy
Darmowi robotnicy zmieniają otoczenie (wideo) Stanisław Kolbusz (Ekosystem): Mikroorganizmy od miliardów lat pracują na naszą korzyść i nie wystawiły ani jednej faktury. Zobacz więcej na temat: ekologia Sygnały Dnia dwutlenek węgla POLSKA Czarnobyl ryż
"Darmowi robotnicy zmieniają otoczenie" - Mikroorganizmy od miliardów lat pracują na naszą korzyść i nie wystawiły ani jednej faktury - mówi Stanisław Kolbusz, prezes Stowarzyszenia Ekosystem Dziedzictwo Natury. Zobacz więcej na temat: ekologia rolnictwo Sygnały Dnia dwutlenek węgla POLSKA Czarnobyl ryż