Polskie Radio
Section05

kiszenie ogórków

Nie tylko ogórki i kapusta. Wszystko o kiszonkach i przetworach

Dawniej można by było powiedzieć, że te procesy są czymś magicznym. Mowa o kiszeniu i przetworach. Najczęściej słyszymy o kiszonych ogórkach i kapuście, jednak temu zabiegowi możemy poddać również inne owoce i warzywa. Warto to robić, bo kiszonki są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe - wzmacniają na przykład nasz układ odpornościowy.
Zobacz więcej na temat:  warzywa kiszenie kapusty kulinaria dzieci Joanna Ficińska Agnieszka Ciecierska

Sfermentowane znaczy zdrowe. Pora na kiszonki

Są nie tylko smaczne i pożywne, ale też zdrowe, gdyż poza wieloma witaminami i składnikami mineralnymi zawierają bakterie kwasu mlekowego chroniące nas przed chorobami i infekcjami. Kiszonki są zatem naturalnym probiotykiem, cenną przekąską, dodatkiem do dań i sałatek. Ponadto, są wygodne w przechowywaniu i nie psują się tak łatwo, bo są już… sfermentowane.
Zobacz więcej na temat:  kiszenie kapusty owoce przetwory STYL ŻYCIA warzywa witaminy zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta