Nie tylko ogórki i kapusta. Wszystko o kiszonkach i przetworach Dawniej można by było powiedzieć, że te procesy są czymś magicznym. Mowa o kiszeniu i przetworach. Najczęściej słyszymy o kiszonych ogórkach i kapuście, jednak temu zabiegowi możemy poddać również inne owoce i warzywa. Warto to robić, bo kiszonki są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe - wzmacniają na przykład nasz układ odpornościowy. Zobacz więcej na temat: warzywa kiszenie kapusty kulinaria dzieci Joanna Ficińska Agnieszka Ciecierska
Wszystko o kiszeniu i kiszonkach Domowe kiszonki można robić z niemal każdych warzyw i owoców. W "Jedynce Dzieciom" wraz z Agnieszką Ciecierską wybraliśmy się na warsztaty Akcja fermentacja. Zobacz więcej na temat: dzieci Agnieszka Kunikowska ogórki
Kiszonki na sportową odporność Kiszonki to świetny (i smaczny) sposób na odporność, której potrzebują teraz nie tylko osoby uprawiające sport, ale i my wszyscy. Natomiast kiszonki to jedna z najzdrowszych metod przechowywania warzyw – potwierdza dr Hanna Stolińska-Fiedorow, dietetyk kliniczny. Zobacz więcej na temat: Krzysztof Łoniewski Trójka zdrowie aktywność kiszenie kapusty jedzenie dieta
Jak zachować trochę lata w słoiku? Są bardzo zdrowe, nietuczące, zaskakująco łatwe do przygotowania i właśnie teraz jest najlepszy okres, aby się w nie zaopatrzyć. Kiszonki powinny znaleźć się w każdej domowej spiżarni. Zobacz więcej na temat: Trójka rozmowa Agnieszka Furtak-Bilnik STYL ŻYCIA jedzenie kiszenie kapusty
Kisiciele. Kiszą czy kwaszą? Kiszenie to, jak tłumaczyła ekspertka w Czwórce, proces fermentacji, najczęściej mlekowej. - Który sprawia, że potrawy nabierają lekko kwaskowatego smaku. Kiszenie najczęściej zachodzi po dodaniu soli - tłumaczyła dr Magdalena Tomaszewska-Białek. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Sfermentowane znaczy zdrowe. Pora na kiszonki Są nie tylko smaczne i pożywne, ale też zdrowe, gdyż poza wieloma witaminami i składnikami mineralnymi zawierają bakterie kwasu mlekowego chroniące nas przed chorobami i infekcjami. Kiszonki są zatem naturalnym probiotykiem, cenną przekąską, dodatkiem do dań i sałatek. Ponadto, są wygodne w przechowywaniu i nie psują się tak łatwo, bo są już… sfermentowane. Zobacz więcej na temat: kiszenie kapusty owoce przetwory STYL ŻYCIA warzywa witaminy zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta
Kiszonki, czyli samo zdrowie na jesienne i zimowe dni Kiszenie to nie tylko jeden z najbardziej popularnych sposobów na konserwowanie warzyw na zimę, ale także porcja witamin i naturalny probiotyk, czyli samo zdrowie dla naszego układu pokarmowego. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka kiszenie kapusty Trójka warzywa
Co zjada Polka w ciąży Niezwykły apetyt u kobiet oczekujących dziecka to nic dziwnego, ale warto popracować nad naszą dietą - radzi Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska (WUM). Zobacz więcej na temat: ciąża dzieci diety chałwa
Agnieszka Maciąg: suszę pokrzywy i kiszę ogórki Jaki jest smak szczęścia zdaniem znanej modelki? Zioła, pokrzywy i kiszone ogórki, ale nie tylko. Agnieszka Maciąg w swojej najnowszej książce chce dać inspirację, jak w pełni czerpać radość z życia. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Maciąg diety mod modelki zdrowie
Co słychać między straganami? Na targach można już znaleźć kiszone ogórki i fasolkę po pięć złotych. Zobacz więcej na temat: Rosja Sygnały z Polski Unia Europejska Hiszpania warzywa
Polska prezydencja od kuchni Nie będzie bigosu ani kiszonych ogórków - uznano je za zbyt kontrowersyjne. Polska chce gościć dziczyzną. Zobacz więcej na temat: POLSKA bigos dziczyzna polędwica
Skrzydlate Podkarpacie Chwyćmy się pazurami lotnictwa albo będziemy żyć w Polsce znanej tylko ze smalcu i kiszonych ogórków - stwierdzili założyciele Doliny Lotniczej. Zobacz więcej na temat: lotnictwo NAUKA podkarpackie firma POLSKA smalec boks